ortooxacell kiss2022.gif Flax

O Conferință încununată de succes la Universitatea Valahia din Târgoviște: LUMEN EDU International Scientific Conference – Education, Quality & Sustainable Development

Material realizat de Roxana Clopotaru și Larisa Ungureanu – studente  în anul II la Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare – Specializarea Jurnalism a Universității Valahia din Târgoviște

După succesul primei ediții, desfășurată anul trecut la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, promotorii și organizatorii Conferinței științifice LUMEN EDU “Education Quality & Sustainable Development” – Asociația LUMEN Iași, în colaborare cu Universitatea Valahia din Târgoviște – au ales Institutul de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară al Universității Valahia, drept gazdă pentru cea de-a doua ediție.

Peste 350 de cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar, studenți, masteranzi, doctoranzi și cercetători au trecut zilnic pragurile sălilor de conferințe ale Institutului, în cadrul sesiunilor de plen precum și la celelalte evenimente ale conferinței participând și invitați de onoare din țară și străinătate: Republica Moldova, Grecia, Ucraina, Cehia, Serbia, Ungaria, Papua Noua Guinee și Statele Unite ale Americii. În cele două zile dedicate conferinței, participanții au putut urmări comunicări pe teme diverse din sfera educației, având totodată ocazia să adreseze întrebări tuturor celor care au susținut prezentări.

Prof.univ.dr. Antonio Sandu, președintele Asociației LUMEN și profesor la Universitatea  “Ștefan cel Mare” din Suceava ne-a specificat faptul că organizează astfel de conferințe încă din anul 2009. “În timp a apărut nevoia unor serii suplimentare de conferințe deoarece anumite domenii au dovedit că stimulează cât mai mulți participanți, devenind astfel conferințe specifice. În acest sens, de anul trecut a apărut seria conferințelor EDU, serie dedicată Științelor Educației. Ne propunem să atragem profesori și cercetători, cu preponderență din Balcani, Republica Moldova sau Ucraina, încercând astfel să creăm o comunitate științifică dezvoltată. Acest concept de conferințe nu este neapărat ideea cuiva, ci este o necesitate, pentru că este nevoie ca persoanele care se ocupă de domeniul educației să aibă parte de schimburi de experiență. Se întâmplă în foarte multe locuri ca oamenii să vină doar pentru a-și prezenta lucrările. Mă bucur că aici nu a fost așa și că oamenii au rămas și să asculte. În jur de 100 de specialiști au susținut discursuri și prezentări, s-au organizat workshop-uri, iar în ceea ce privește desfășurarea, cu siguranță a fost o ediție de real succes”.

Unul dintre cele mai așteptate momente a fost întâlnirea cu Dr. Cristian Andrei, cunoscut pentru felul inedit de a comunica cu pacienții săi prin intermediul mass-media. De data aceasta, în cadrul Workshop-ului “Unity and National Identity through Traditional Romanian Values. Communication and Inter-human Relations in the Context of the Current Social Life”, a preferat să comunice direct cu cadrele didactice și mai ales cu studenții: “Eu vin astăzi la această conferință organizată de Universitatea Valahia din Târgoviște pentru că am înțeles că profesorii acestor studenți sunt ocupați de rolul pe care îl are tradiția în viitorul unei națiuni. Dar îmi dau seama că oamenii aceștia tineri – studenții – sunt interesați mai degrabă de viitor decât de tradiții, adică de ce va fi în viața lor, cum se vor descurca unii cu ceilalți, cum își vor mai întemeia familii în condițiile zilei de astăzi. Atunci trebuie să găsim explicații pentru fenomenele  psiho-sociale de acum, dar și modalități de a trăi într-o stare de mulțumire… În ziua de azi, ceea ce înseamnă siguranță și supraviețuire este asigurat – omul o are deja. Citesc în perioada aceasta o carte pe care v-o recomand – “Homo Deus” de Noah Harari – și vă spun că oamenii nu sunt conștienți de câte lucruri au. Prima dată când vine cineva în cabinet îl întreb “Ce sunteți?”. Unii spun om, alții capricorn, femeie, … dar eu le spun tuturor că sunt deosebiți.”

 

În cadrul Sesiunii Plenare dedicată celor 100 de ani de la Marea Unire din 1918 și intitulată: “Romania 100 – Romanian Pedagogy. Personalities and Great Moments” au fost evocate figurile marcante ale pedagogiei românești: Spiru Haret, Onisifor Ghibu, Vladimir Ghidionescu, Simion Mehedinți, Iosif Gabrea. Fiind invitat special, Conf.univ.dr. Cătălin Glava, Directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic al Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, ne-a declarat: “Am ajuns aici la invitația colegilor din Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic al Universității Valahia din Târgoviște, cărora le mulțumesc și pe această cale. Prezentarea mea a fost gândită oarecum din perspectiva unui centenar. Și nu mă refer neapărat la Centenarul Marii Uniri, cât și la Centenarul Universității “Babeș-Bolyai”, pentru că și noi vom împlini 100 de ani. Am legat Centenarul României și al Universității de două personalități: Onisifor Ghibu și Vladimir Ghidionescu. Sunt doi profesori care au înființat școala pedagogică clujeană, iar eu am încercat să punctez câte puțin din istoricul acelei perioade.”

Și Prof.Gr.I Cristina Iulia Gîlă, profesor de istorie la Colegiul Național Pedagogic “Constantin Brătescu” din Constanța și doctorand la Facultatea de Istorie a Universității “Ovidius” din Constanța a fost prezentă la această conferință: “Am venit pentru a vorbi despre politicile educaționale ale Uniunii Europene și despre modul în care acestea sunt aplicate în diferite țări, fiind totodată rugată să prezint și un studiu de caz e-Twinning, cu exemple de bune practici personale, cu elevii de la clasele la care predau. A existat și o parte aplicativă, un atelier e-Twinning desfășurat aici de către cercetători de la Institutul de Științe ale Educației – D-na Dr. Simona Velea -, împreună cu mine, și cu colegele din Dâmbovița: Florina Popescu și Alexandra Miricioiu. Este clar faptul că trebuie să existe colaborare între tineri și profesori! Putem învăța reciproc: eu de la voi și voi de la mine! Am învățat lucruri foarte interesante de la colegii și studenții pe care i-am întâlnit, dar și ei de la mine, sunt sigură! A fost un schimb reciproc, nu numai de informații, ci și de experiențe pozitive!”

 

Cu un puternic gând patriotic a fost alături de participanții la conferință și D-na Prof.Gr.I Gabriela Istrate, Inspector Școlar General Adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, cea care ne-a precizat că “ideea Unirii nu s-a născut în 1918, ci a venit dintr-o veche istorie, fiind îndelung pregătită de bravii noștri voievozi, dar și de cuvântul scris și rostit al marilor cărturari ai școlilor din veacul trecut”, comunicarea Domniei Sale – “Implicarea dascălilor dâmbovițeni în înfăptuirea Marii Uniri din 1918” – fiind urmărită cu mare interes și îndelung aplaudată de cei prezenți.

 

“Această conferință înseamnă foarte mult pentru comunitatea academică dâmbovițeană, pentru profesorii din învățământul preuniversitar, pentru cercetători, studenți, elevi, pentru cei care au dragoste și interes pentru școala românească. Am avut două zile pline, două zile în care s-au desfășurat sesiuni plenare, sesiuni de lucrări pe secțiuni, workshop-uri, lansări de carte, evenimente dedicate educației, însoțite – la final – de unul special, dedicat celor 100 de ani de la Înfăptuirea Marii Uniri, cu evocarea figurilor și momentelor marcante ale pedagogiei românești, unul cu totul deosebit, extrem de emoționant, și în care am concluzionat cu toții că actul pedagogic trebuie făcut în primul rând cu inima. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a acestei conferințe, vreau să mulțumesc studenților, care au fost foarte aproape de noi și s-au implicat activ la multe dintre workshop-uri, prezența lor fiind masivă, cu mult peste așteptările celor care considerau că studenții nu sunt foarte interesați de conferințele științifice. Trebuie să răspundem întotdeauna cerințelor studenților, pentru că școala are rol esențial în formarea viitorilor specialiști, ingineri, cercetători și, evident, viitorilor profesori, în condițiile societății bazate pe cunoaștere, de astăzi”, a declarat Prof.univ.dr. Gabriel Gorghiu, Directorul Centrului de Cercetare și Inovare în Științele Educației “I. T. Radu” din Universitatea Valahia din Târgoviște, și co-directorul Conferinței științifice LUMEN EDU “Education Quality & Sustainable Development”.

Toți participanții la sesiunile conferinței și la workshop-urile organizate în cadrul acesteia au primit Certificate de participare, așteptând cu mare interes următoarea ediție a acestei conferințe.

Pentru mai multe detalii cu privire la conferințele organizate sub egida “LUMEN EDU” puteți accesa site-ul www.education.lumenconference.com, precum și pagina de Facebook “LUMEN Conference Center”.

 

 

 

 

Distribuie:

Un comentariu la „O Conferință încununată de succes la Universitatea Valahia din Târgoviște: LUMEN EDU International Scientific Conference – Education, Quality & Sustainable Development”

  1. Pe noi ca studenți ne obligau să venim la această conferință. Mare plictiseală, nici cadrele nu rezistau prea mult. Nu înteleg de ce le mai organizează dacă nu este inters.

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media