Profesoara are cont pe facebook de aproximativ trei ani de zile şi spune că este important să se adapteze la noile tendinţe în comunicare, pentru că empatizează altfel cu elevii, care îi solicită sprijinul şi după orele de curs, tocmai prin intermediul noilor medii de comunicare.
“Este un lucru extrem de important, prin natura profesiei pe care mi-am ales-o, să mă adaptez în permanenţă la noile tendinţe şi cerinţe. Modalităţile de transmitere a informaţiilor sunt mult la rapide, atrăgătoare şi rezultatele aşteptate sunt mai bune. Elevii sunt mult mai captaţi, implicaţi şi, astfel, pot spune că empatizez mult mai bine cu ei. Pot afirma că sunt situaţii în care orele de educaţie muzicală nu se termină la auzul clopoţelului. Se întâmplă ca unii elevi să-mi solicite îndrumarea şi în afara programului şcolar, prin email, mess sau facebook, ceea ce îmi produce o mare bucurie. Se întâmplă ca şi eu să descopăr anumite lucruri interesante şi educative datorită permanentei cercetări şi informări pentru a putea rezolva cerinţele elevilor“.
Mihaela Bulgăre spune că există multe avantaje ale acestui tip de comunicare.
“Avantajele sunt multe: comunicarea directă, alocarea unui timp suplimentar. Sunt elevi care nu reuşesc să învingă timiditatea de a vorbi faţă în faţă sau nu au timpul necesar ca să se exprime şi să adreseze multitudinea de gânduri, idei, întrebări. Fiind profesor de educaţie muzicală şi încercând să insuflu fiecărui elev această „limbă universală”, am avut surpriza plăcută să primesc înregistrări video, audio, cu lucrări muzicale fascinante, ba, mai mult, înregistrări ale vocilor lor, care nu aveau curajul să cânte în faţa clasei, astfel simţindu-mă privilegiată că au găsit în mine un prieten“, mai spune profesoara.
Iar o parte ceea ce spune Mihaela Bulgăre se regăseşte în postările de pe pagina de facebook, unde copiii îi oferă feed-back-ul dorit.
Cât despre dezavantaje, raspunsul este unul frumos şi elegant: „În fiecare lucru există şi avantaje şi dezavantaje. Dai pe o parte şi iei pe alta, altfel s-ar strica echilibrul. Dezavantajul este acela că riscăm mult în a deveni artificiali. Iubim artificial, trăim intens artificial, descoperim lucrurile care nu au miros, gust, auz. Cum poţi simţi briza mării, dacă nu eşti la malul ei? Cum poţi simţi mirosul reavăn al pământului dacă nu păşeşti în natură? Cum poţi simţi vibraţia sunetelor muzicale, dacă nu eşti în sala de spectacol? Cum poţi simţi vibraţia celor din jur, dacă nu eşti lângă ei? E doar o părere că ne bucurăm cu adevărat”.