Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3662
6-12-2021

Liceenii de la „Bălaşa Doamna” caută vechi reţete culinare şi obiceiuri tradiţionale, într-un nou proiect european

Liceul de Arte „Bălaşa Doamna” din Târgovişte este implicat, începând cu 1 august 2013, în derularea Parteneriatului Multilateral Comenius intitulat „History in Our Kitchen”, cu durata de 2 ani, finanţat cu suma de 24.000 euro, prin Programul Long Life Learning. În proiect sunt implicate, alături de liceul dâmboviţean, 10 şcoli partenere din Bulgaria, Cehia, Croaţia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Spania, Turcia, Ungaria.Scopul proiectului este de a oferi elevilor şansa cunoaşterii propriei culturi, prin redescoperirea unor vechi reţete culinare şi a unor obiceiuri care poate au fost uitate, vor studia impactul şi influenţele pe care fiecare ţară le-a avut asupra celorlalte ţări, în decursul istoriei. Totodată, unul dintre obiectivele acestui proiect este de a sublinia multiculturalitatea europeană, prin scoaterea în evidenţă şi înţelegerea de către fiecare partener a tradiţiilor celorlalte ţări. Elevii vor descoperi că sunt parte integrantă a unei societăţi europene multilingvistice, multirasiale şi vor învăţa cât de important este respectul faţă de celelalte culturi, vor identifica asemănări între propria cultură şi cea a altor ţări.

Reţetele vor fi strânse într-o carte de bucate
În decursul celor 2 ani de proiect, elevii vor pune în valoare propriile tradiţii, dar vor învăţa şi despre tradiţiile ţărilor partnere. Vor crea, de asemenea, produse intermediare: prezentări PowerPoint, postere, desene, picturi, broşuri, dicţionare, vor scrie articole, vor participa la acţiuni de caritate. Produsele finale vor fi reprezentate de site-ul proiectului şi de o carte de bucate, ce vor fi utilizate pentru a disemina rezultatele, atât în şcoli, cât şi în comunitatea locală.
În acelaşi timp, elevii îşi vor putea exprima punctele de vedere, îşi vor dezvolta abilităţile de comunicare, cunoştinţele informatice şi de limbă engleză şi îşi vor exersa abilităţile practice pentru viaţă. „Prin intermediul acestui nou proiect, liceul va adăuga un plus de valoare statutului de Şcoală europeană. Comunitatea va fi permanent informată cu privire la activităţile derulate, iar părinţii elevilor implicaţi în proiect vor fi, ca şi în proiectele anterioare, parte integrantă a multor activităţi, alături de copiii lor. Cu toţii vom învăţa necesitatea existenţei în viaţa de zi cu zi a toleranţei culturale, a eliminării prejudecăţilor de orice fel, a promovării individualităţii naţionale şi a multi-culturalismului”, a declarat prof. Mihaela Nicolae, de la Liceul de Arte “Bălaşa Doamna” Târgovişte.

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media