Liceul de Arte “Bălașa Doamna”, proiect cu șapte școli europene, pentru educarea elevilor asupra riscurilor navigării  pe Internet

 

 

Liceul de Arte “Bălașa Doamna” a implementat, în perioada 2016-2018, parteneriatul strategic între școli, The Virtual Universe We Want, prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene. Acest parteneriat s-a realizat cu alte 7 școli europene, din Spania, Lituania, Polonia, Italia, Turcia, Letonia, Portugalia și a fost finanțat de Comisia Europeană cu suma de 159.340 euro, din care 26.780 euro i-au revenit Liceului de Arte.

Scopul proiectului a fost conștientizarea și educarea elevilor asupra riscurilor navigării  pe Internet, precum și  utilizarea într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei online. Proiectul a avut mai multe obiective, care au fost atinse integral pe parcursul celor doi ani: identificarea riscurilor în navigarea pe Internet și a ponderii lor; cunoașterea regulilor de bună purtare în utilizarea mediului virtual și a datelor cu caracter personal, prin popularizarea bunelor practici în domeniul utilizării spațiului virtual; cunoașterea regulilor de utilizare a datelor cu caracter personal; dezvoltarea autonomiei documentare a elevilor; scăderea numărului de cazuri de agresiune virtuală, fenomen numit cyberbulling.

Caracterul inovativ al proiectului a vizat o abordare din trei perspective a acestei problem: școală-elev-părinte, prin dezvoltarea la elevi a unor competențe și abilități necesare cetățeanului european, care va trăi într-un spațiu fără frontiere, prin exersarea toleranței și a înțelegerii diversității culturale și a facilitat învățarea elev-elev. De asemenea, proiectul a dorit să încurajeze dezvoltarea creativității elevilor din școlile partenere prin realizarea unor produse finale, concepute prin diferite modalități: pictură, grafică, procesare computerizată a imaginii, etc. Elevii au avut șansa de a stabili contacte cu colegi de aceeași vârstă, într-un mediu de învățare ale cărui granițe se extind pe întregul continent și au folosit limba engleză în situații informale, care fac parte din viața lor cotidiană.

Activitățile din proiect s-au derulat așa cum s-au prevăzut în formularul de candidatură aprobat: colțul Erasmus+; concursul pentru sigla proiectului; chestionare despre fenomenul agresiunii virtuale; prezentări Power Point ale școlii și orașului; expoziție de postere cu ocazia Zilei Educației Nonformale; site-ul proiectului; pagina de Facebook; studii și cercetări comparative despre cyberbulling; planuri de lecții despre agresiunea virtuală, lecții ce au fost susținute atât de către profesori, cât și de către elevi;  fișe de lucru; fișe de reflecție; activități în cadrul Zilei Siguranței pe Internet; videoconferințe cu partenerii; cele 2 campanii stradale; seminarii cu poliția locală; concursul și expoziția de postere; concursul de eseuri; glosar de termeni; curs opțional despre siguranța în mediul online; ghid pentru elevi; ghid pentru profesori; ghid pentru părinți.

În cei doi ani de proiect, au avut loc 3 întâlniri transnaționale, în cadrul cărora s-au derulat activități cu profesorii, în Portugalia, Polonia, Turcia și 3 activități de Teaching/Learning/Training, organizate pentru elevi, în Spania, Italia, Letonia.

Informarea și diseminarea s-au realizat pe tot parcursul derulării proiectului, atât în școală, cât și în afara școlii, la cercurile pedagogice, în cadrul unor sesiuni de informare, cât și în presa locală.

Toate informațiile despre proiect se găsesc pe site-ul: http://thevirtualuniversewewant.weebly.com.

 

Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al echipei de lucru din Liceul de Arte „Bălaşa Doamna”, iar Comisia Europeană nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

 

 

 

Coordonator proiect

Prof. Mihaela Corina Nicolae

 

 

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]gazetadambovitei.ro

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro