ortooxacell kiss2022.gif Flax

„Lăutarii teișeni”, o carte care vrea să reînvie muzica lăutărească de altădată

Pe  17 mai, ora 13.00, la Liceul de Arte Bălașa Doamna Târgoviște, va avea loc lansarea unei publicații speciale pentru istoria lăutarilor târgovișteni, rămasă în umbra uitării.

Lăutarii teișeni„, semnată de Ilinca Radu și Ileana Răileanu, este o carte ce reînvie istoria lăutarilor târgovișteni, care au dus numele Târgoviștei și al  județului dincolo de hotare.

„În ultima perioadă de timp, pe raza orașului Târgoviște, s-a constatat că au fost uitați cunoscuții lăutari târgovișteni ai secolului trecut. Susținem această afirmație, fiindcă există puține informații despre acești artiști de muzică lăutărească. Probabil că în prima jumătate a secolului XX, era foarte greu de acceptat unora dintre muzicanții lăutari eticheta de artiști veritabili și de aceea nimeni nu le-a acordat această atenție. Mahalaua Teiș din Târgoviște a fost un izvor de lăutari, loc din care au plecat în țară să cânte și să bucure sufletele oamenilor mari lăutari. Primii lăutari, cât și urmașii acestora, își spuneau cu mândrie că sunt teișeni. Unii și-au adăugat la numele de scenă apelativul teișanu… Foarte interesant este că mulți dintre lăutarii teișeni erau de etnie rromă și dorea să li se spună țigani, respingând termenul de rrom. …Au fost apreciați și peste hotare, reprezentând un punct de referință în muzica tradițională lăutărească din țara noastră. Afirmația apare aproape incredibilă, când constați că niște muzicanți neștiutori de carte, fără studii muzicale adecvate, mulți dinte ei bătrâni, și-au luat instrumentele și s-au urcat cu ele pe scenele unor manifestări internaționale. …Dacă în timp lăutarii teișeni au fost uitați, cântecele lor de mare succes au rămas în inimile românilor și nu numai și trăim cu speranța că patrimoniul muzical lăutăresc târgoviștean creat de aceștia se va aduna într-o colecție a unei instituții de cultură, a unei școli sau facultăți de muzică, cu care să ne mândrim”- Ilinca Radu și Ileana Răileanu (preluare din prefața cărții)

După un scurt istoric al Târgoviștei de altădată, cu petrecerile și mahalelele acesteia, autoarele lucrării aduc în atenția cititorilor breasla și meșteșugul lăutăriei. Se vorbește despre familia Dima,, frații Gore, familia Puceanu, familia Siminică și mulți alți artiști de valoare. De asemenea, autoarele redau și versuri ale unor cântece cântate la sute de petreceri și pe scene mari de lăutarii teișeni.

YouTube player
YouTube player

 

Despre autoare

Ilinca Radu a  absolvit școala primară în satul natal, Fâlfani, comuna Stolnici, județul Argeș, un sat tradițional, liniștit, înconjurat de câmpie, apă curgătoare (Cotmeana), pădure și dealuri, în vecinătatea moșiei fostului boier, i-aș zice democrat Bălăceanu Stolnici. …Apoi, crescând, m-am îndepărtat de casă și liceul l-am absolvit la Pitești, numele lui fiind Zinca Golescu. După aceea m-am îndepărtat și mai mult, iar în București am terminat Facultatea de Biologie din cadrul Universității București, cu rezultate deosebit de frumoase. După absolvire, am fost repartizată în orașul plin de istorie, Târgoviște, la Liceul Ienăchiță Văcărescu. Și în acest oraș am rămas până în ziua de azi. Și amintirile încep să curgă. , spune despre sine autoarea.

Ilinca Radu a fost opt ani director la Liceul Nr.2 Târgoviște, astăzi Ion Heliade Rădulescu, unde a înființat primele clase speciale de matematică-fizică, și alți opt ani directoare la Liceul Ienăchiță Văcărescu, unde a avut, de asemenea, o contribuție importantă la dezvoltarea școlii.

Doamna Radu a publicat articole în presa locală și centrală de atunci, dar și în publicații din domeniul astronauticii, inclusiv în revista Astronautica, coordonată acum de soțul doamnei, profesorul Ioan Radu, un neobosit cercetător în domeniul astronauticii, fost campion mondial la rachetomodelism, colaborator al Gazeta Dâmboviței, la Cultura de Sâmbătă.

Ileana Răileanu este fiica Ilincăi Radu, s-a născut pe 19 septembrie, 1961, la Târgoviște. A absolvit C.N.I.Văcărescu, după care a urmat Academia de Studii Economice din București, iar în prezent este consilier la Direcția Județeană de Statistică Dâmbovița.

A colaborat încă de pe băncile liceului cu articole în revista Astronautica, dar și la elaborarea lucrării Oameni de ieri și de azi din spațiul târgoviștean-dâmbovițean. Este recordmană mondială la rahetoplane.

13119072_1016154338462246_7673647088222177211_n

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media