(VIDEO & FOTO) INTERVIU: Robert Coțofană, un tânăr târgoviștean, este un geniu al roboticii

Acum ceva vreme vă prezentam tineri din Dâmbovița care au un cuvânt de spus în domeniile în care activează și chiar ieri descoperisem un băiețel-minune în ale pianului. Și mai spuneam și cu alte ocazii, cât de talentați sunt tinerii din Dâmbovița. Astăzi vă propun să citiți un interviu cu Robert Coțofană, un mic geniu al roboticii, care împreună cu echipa sa, face numele României cunoscut peste hotare. Și nu oriunde, ci la competiții de nivel internațional, de unde se întoarce cu premii valoroase.

Cristina Dinu: Robert, puțină lume știe că tu duci numele României și mai ales Târgoviștei, atât de departe. Tu esti un mic geniu în ale roboticii. Povestește-ne mai multe. De unde pasiunea ta? De unde îndemânarea?

Robert Coțofană: Pasiunea pentru robotică a luat naștere la vârsta de 14 ani, la cercul de electronică și robotică, din cadrul Palatului Copiilor. În acel loc, am descoperit tainele electronicii și multe alte invenții care mi-au trezit curiozitatea și pasiunea. Aici am descoperit că ingineria este cel mai interesant domeniu, cu toate că părinții mei nu sunt ingineri, deci nu este o pasiune mostenită din familie. Îmi place să creez întotdeauna ceva nou, pentru că viitorul se va baza în mare parte pe tehnologie. Cei care au creat societatea nu sunt avocați sau deputați, ci ingineri.  Ei lucrează cu diverse instrumente și se folosesc de cunoștințe pentru a construi lucruri noi, folositoare și de mare impact.

CD: Am înțeles că ai câștigat locul II la o competiție foarte importantă la Viena. Despre ce este vorba? Alături de cine ai mai participat și care a fost roboțelul cu care ați câștigat?

RC: Într-adevar,  în urmă cu 2 săptămâni am participat la cea mai mare competiție de roboți din lume, competiția RobotChallenge ce s-a desfășurat la Viena, pe parcursul a două zile. În cadrul concursului, împreună cu Andrei Kovari, elev în clasa a XII-a în Bistrita-Năsăud, am concurat cu robotul de viteză, Overclocker 2.0, împotriva a 86 de roboți din toată lumea. Practic, proba la care am participat presupune întrecerea roboților pe un circuit asemănator cu cel de Formula 1,  unde fiecare robot trebuia să își dovedească viteza de care era capabil.

Partea grea a competitiei a fost aceea că toți roboții trebuiau să funcționeze în mod autonom, cu alte cuvinte, fără intervenția din exterior a echipei. Asta înseamnă că robotul trebuia să “gândească” de unul singur  cum  să conducă pe circuit, cum să accelereze, să franeze și să efectueze curbe, adică să aibă propria lui inteligență.

Pentru ca robotul să fie inteligent și rapid în execuție, l-am echipat cu microprocesoare, senzori optici, motoare electrice, controllere de viteză și algoritmi de programare. Lucrul asta l-am realizat pe o perioada de 5 luni, în care am proiectat și asamblat, împreună cu echipa, robotul de viteză.

Competiția în sine a fost strânsă , pentru ca majoritatea roboților au fost extrem de rapizi și agili. Toti roboții completau circuitul și erau despărtiți de câteva milisecunde. La calificări din 86 de roboți, doar primii 16 cei mai rapizi au mers mai departe în competitie. Noi ne-am calificat pe locul 6 și am mers mai departe.

Au urmat semifinalele,  în care aveam meciuri de câte 2 roboți. Practic se puneau la întrecere 2 roboți, iar robotul cu timpul mai rapid avansa în clasament, celălalt fiind eliminat. Robotul nostru a reușit să îi elimine pe mexicani, estoni, polonezi, francezi, ruși, germani  și alte nationalități. Așa am ajuns în marea finala, unde am concurat cu o echipa letonă.  Robotul nostru a completat circuitul în 8 secunde și 72 de milisecunde la distanța de o secunda față de echipa oponenta, ceea ce ne-a clasat pe locul 2.

4

CD:  Câtă pasiune în ceea ce faci! Am înțeles și eu care nu am nicio tangență cu acest domeniu. 🙂 Unde studiezi? Cine ar fi cele mai importante persoane din viața ta care te-au făcut să te îndrepți către o astfel de carieră?

RC: În prezent sunt student în anul terminal la Facultatea de Automatică și Informatică Aplicată, la Universitatea „Valahia” din Târgoviște.Cea mai importantă persoană care m-a determinat să mă îndrept către aceasta carieră este domnul Ion Ghiteanu, profesor la Palatul Copiilor, Târgoviște. Dânsul este cel care m-a susținut și mi-a desprins pasiunea pentru inginerie și tainele roboticii, înca de la vârsta de 14 ani ( pe lângă miile de sfaturi despre viață) .

CD: Știu că duminică ai participat la o altă competiție importantă, chiar aici la Târgoviște. Cum a fost? Dacă ar fi să faci o comparație cu concursul de la Viena ce ai zice?

RC: Duminică a avut loc cel mai mare campionat de robotică din țară, Cupa Chindiei, în cadrul căruia au participat foarte multe echipe din țară, dar și din oraș. Competiția a fost alcătuită din mai multe probe: roboți luptători de sumo, roboți de vitezaă, roboți de labirint și proiecte individuale. Am reușit să cîștig locul I la proba roboților de viteză. În ceea ce privește comparația dintre cele două pot spune ca la Viena, competitia mi-a dat mai multe emoții pentru că participarea a fost de nivel internațional, cu alte cuvinte, concuram cu unii dintre cei mai buni roboți din lume.

CD: Care ar fi cea mai mare dorință a ta în ceea ce privește viața profesională?

RC: Mi-aș dori să lucrez la Google, pentru că recent compania și-a extins activitatea în domeniul inteligenței artificiale.  O altă optiune ar fi Agentia Spațiala Europeană, locul unde iau naștere foarte multe inventii de la sateliți, până la roboți ce pășesc pe Marte. Vreau ca activitatea profesională să aibă un impact mare și de durată pentru societate. În viitor mi-aș dori să ajung în Germania, la târgul de Invenții din Mṻnchen.

1

2

3

5

6


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

: 2 ganduri despre “(VIDEO & FOTO) INTERVIU: Robert Coțofană, un tânăr târgoviștean, este un geniu al roboticii

  • 29 iulie 2014 at 11:20
    Permalink

    Robert te admir si te respect pentru tot ceea ce faci,pentru pasiune si pentru devotamentul pe care il depui pentru acest domeniu care poate influenta tehnologia si viata de zi cu zi.Nu te lasa,nu te da batut si continua sa arati acelasi interes pentru aceasta specializare.
    MULT SUCCES!!!

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro