Interviu cu un viitor arhitect. Adriana Nicoloiu, elevă a Liceului de Arte „Bălaşa Doamna”

 

Designul ambiental este un concept relativ nou pentru piaţa autohtonă. Luând spaţiul  ca punct de plecare, designerul îmbracă toate formele până în cele mai mici amănunte. De câte ori nu aţi trecut pe lângă un parc, grădină şi aţi rămas plăcut impresionaţi de cromatică, de modul în care au fost proiectate? În spatele acestor mici spaţii de evadare se ascunde munca unor oameni care gândesc totul de la un banal desen până la structura,  materialele pe care le vor folosi. Totul se face la comandă, este unic şi special ca fiecare spaţiu care este amenajat. Tinerii sunt atraşi de acest domeniu pentru că le permite să îşi dea frâu liber imaginaţiei, să se exprime liber prin artă, să îşi pună amprenta asupra fiecărui loc pe care îl amenajează. Adriana Nicoloiu a început să studieze design ambiental în cadrul Liceului de Arte Bălaşa Doamna luând acest lucru ca o provocare.

De ce ai ales să studiezi design ambiental?

Designul ambiental are într-un fel legătură cu arhitectura, domeniu care mi-a plăcut foarte mult; în plus sunt o fire cu dorinţă de libertate, de exprimare şi îmi place să construiesc, să mă gândesc la fiecare detaliu şi să mă joc în spaţiile deschise. Deşi la început aceste lucruri nu îmi erau chiar clare, nu ştiam dacă o să reuşesc să fac ceva mai mult în acest domeniu, dar era o provocare.

Ce te  motivează  să continui pe acest drum?

Pe parcurs mi-am dat seama că mi se potriveşte această meserie şi că asta e ceea ce vreau să fac în viitor. Se potriveşte foarte bine cu personalitatea mea un pic rebelă şi nonconformistă. Pe lângă acest aspect, descopăr mereu lucruri noi şi interesante. E un domeniu care mă ţine ocupată şi îmi pune imaginaţia la încercare.

Ai participat la numeroase competiţii. Care sunt cele mai importante premii câştigate?

Aşa este. În 2009, am luat premiul II la concursul naţional „4 Curţi Domneşti” cu tema „Strada Mare”. În 2011 la acelaşi concurs, dar cu tema „Medieval în contemporan”, am luat menţiune şi de asemenea locul I la olimpiada naţională de design ambiental.

Unde şi cum te visezi peste 10 ani?

Având în vedere că îmi doresc să urmez cursurile Facultăţii de Arhitectură după ce termin liceul, peste 10 ani mi-aş dori să ajung un arhitect de succes.

Ce sfat le-ai da celor care vor să studieze arhitectura- design ambiental?

În primul rând trebuie să fie siguri că asta este ceea ce îşi doresc să facă pentru că este important să îţi placă, să nu faci asta din obligaţie sau doar la îndemnul celor din jur. Apoi, trebuie să fie conştienţi că le va ocupa mult timp şi că necesită multă răbdare. Şi nu în ultimul rând în design ambiental trebuie să îmbini talentul pe care îl ai cu munca, efortul susţinut.

 

 

 

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro