În satele judeţului, şcolile de “ev mediu” se înmulţesc! 26 nu au primit autorizaţii de funcţionare

Din păcate, în loc să evoluăm, involuăm. Anul trecut doar 15 unităţi nu primeau autorizaţii. Marea problemă pare “durerea-n cot” a factorilor responsabili. Din cele 26 de şcoli şi grădiniţe fără autorizaţie, 14 se aflau şi anul trecut în aceeaşi situaţie, ceea ce înseamnă că nu s-a făcut nimic pentru îmbunătăţirea condiţiilor în care ar trebui să fie educaţi copiii.

 De exemplu, în comuna Glodeni, Şcoala şi Grădiniţa Glodeni, precum şi Şcoala şi Grădiniţa Lăculeţe nu au îndeplinit nici anul trecut şi nu îndeplinesc nici acum condiţiile legale de a primi autorizaţie sanitară. Copiii de aici nu beneficiază de apă curentă, nu au toalete cât de cât igienice şi ar trebuie să înveţe să scrie şi să citească, cot la cot cu muncitorii care nu reuşesc să finalizeze reabilitarea clădirilor. De anul trecut şi până acum, nici la Tătărani nu s-a îmbunătăţit nimic. În grădiniţa din localitate, cei mai mici învăţăcei ai sistemului nu au WC, ar trebui să se joace printre materiale de construcţii depozitate aiurea, iar autorităţile nu au prevăzut, în buget, materiale de curăţenie sau igienizare.

 De departe, cea mai dezastruoasă situaţie este în comuna Corbii Mari, unde 9 şcoli şi grădiniţe nu au primit autorizaţii. La Şcoala gimnazială şi Grădiniţa Corbii Mari, copiii sunt nevoiţi să bea apă de la o cişmea, care nu a fost niciodată verificată din punctul de vedere al potabilităţii. Nu s-au efectuat lucrări de dezinsecţie, în schimb, produse biocide neavizate de ministerul sănătăţii sunt păstrate la îndemâna copiilor. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi la Şcoala şi Grădiniţa Vadu Stanchii, din aceeaşi comună. Mai mult, la Şcoala Satu Nou, nu s-au găsit bani nici pentru un recipient în care să fie depozitate gunoiele, şcoala funcţionând fără autorizaţie şi anul trecut.

În două unităţi din judeţ, la Ciocăneşti şi Vulcana Băi,  inspectorii DSP au constatat că micuţii stau claie peste grămadă, neasigurându-se cubajul minim de 5 metri cubi aer/persoană, prevăzut de lege.  La Mătăsaru, două grădiniţe sunt un adevărat pericol pentru copii. Nu au toalete, apă curentă, nu s-a făcut curăţenie şi nu au nici gard împrejmuitor.

Conform directorul DSP, Sorin Stoica, nici una dintre aceste unităţi nu va primi autorizaţie de funcţionare decât dacă îşi rezolvă problemele. Greu de crezut având în vedere că neregulile trenează de ani de zile. La nivelul judeţului, există 632 de şcoli şi grădiniţe. 130 au primit notificări pentru certificatul de conformitate, majoritatea rezolvând problemele.

În cazul celor 26 fără autorizaţii cel mai probabil şcoala va începe pe răspunderea primarilor, aşa cum s-a întâmplat în fiecare an. Nu ne rămâne decât românescul: Doamne ajută!, ca micuţii din aceste şcoli şi grădiniţe să treacă anul şcolar în siguranţă şi sănătoşi.

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro