Europe Direct Târgoviște, teatru forum pe tema problemei emigranților

Este vineri și asta înseamnã cã în sala de conferințe a Bibliotecii Județene Ion Heliade Rãdulescu Dâmbovița, din Târgoviște, peste treizeci de tineri creativi și implicați, dornici de a produce o schimbare în comunitatea în care trãiesc, și nu numai, participã la întâlnirile/instruirile organizate de Centrul EUROPE DIRECT Târgoviște – ce are ca obiectiv principal informarea cetãțenilor cu privire la oportunitãțile pe care UE le pune la dispoziția tuturor cetãțenilor sãi și promoveazã educația nonformalã, rãspândirea acesteia în lumea în care trãim pentru ca cetãțenii sã învețe sã devinã activi în societate, implicați.

            Pentru început, echipa de voluntari EUROPE DIRECT Târgoviște a decis să reflecte problema emigranților într-un spectacol de teatru-forum (o formã de teatru ce dã posibilitatea la interacțiune și dezbatere, un instrument de intervenție socialã).

            A doua parte a piesei a fost  interactivă deoarece invitații – elevi ai Colegiului Național “Constantin Cantacuzino” Târgoviște – au avut ocazia să intervină în piesa prezentată pentru ca să schimbe situația. Teatru forum se oprește asupra momentelor cu care oamenii se întâlnesc zilnic și cãrora nu le dau atenție din obișnuințã. Spre deosebire de viațã însã, teatrul dã posibilitatea celor care participã la el sã observe finalul din afarã, sã urmãreascã, la fel ca martorul ascuns dupã perdea, situația tragicã și sã înțeleagã unde pot duce ignoranța, nepãsarea, etichetarea sau discriminarea. Astfel, la finalul primei reprezentatii, el ar putea spune: „STOP! Nu mi-a plãcut ce s-a întâmplat aici! Dacã s-ar fi intervenit mai devreme nu s-ar fi ajuns în situația asta! Dacã am putea întoarce timpul…”

            Elevii au înțeles  că Teatru forum este diferit. Dar la un moment dat, ei, spectatorii, au început să intervină pe scenă. Regula a fost ca, în acel moment actorii să “înghețe” pe scenă și spectatorul să urce sub lumina rampei. Astfel, spectatorii au recreat posibile situații, dându-le alt curs decât cel inițial, arătând că nu sunt de acord cu deznodământul inițial. Vrem ca totul să se schimbe în bine! Așa cum credem noi că e bine! Spectatorii au vrut să ia locul celorlalte personaje. Să schimbe destinul fiecărui personaj în parte. Piesa a fost  reluată după noul scenariu, al spectatorilor având happy end.

            A urmat apoi o dezbatere cu aceeași temă și prezentarea voluntarilor și a elevilor cantacuzini, tineri deschiși la nou, prietenoși, dezghețați sau, din contrã, plini de emoții, ambițioși.

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro