Strategic Partnership Project (Key action no 2)
ENTREPRENEURSHIP: A STEP TO THE FUTURE ESF
(Septembrie 2016- Februarie 2018)
Colegiul Naţional “Ienăchiţă Văcărescu” derulează proiectul de parteneriat strategic în cadrul programului ERASMUS+, Acţiunea cheie K2 – “ENTREPRENEURSHIP: A STEP TO THE FUTURE” (ESF) – 2016-2018. Proiectul reuneşte şcoli din Lituania, Portugalia, Italia, Turcia, Grecia şi România şi este coordonat de Kretingos Marijono Daujoto pagrindine mokykla din Lituania.
Scopul principal al acestui proiect este de a forma abilitățile antreprenoriale ale comunităților școlare, de a integra metodele inovatoare și active în cadrul procesului de învățământ pentru a spori dezvoltarea aptitudinilor și competențelor elevilor şi de a promova utilizarea TIC ca motor al schimbării sistemice pentru a creşte calitatea și relevanța educației la toate nivelurile.
Obiectivele proiectului ” Entrepreneurship: a step to the future ” sunt:
- Implicarea tinerilor în activități economice și culturale cu scopul de a se dezvolta ca cetățeni cu spirit de inițiativă și abilități antreprenoriale, capabili să se integreze pe piața muncii atât în țara de origine, cât și în Uniunea Europeană
- Dobândirea cunoștințelor economice, juridice, culturale necesare atât unui viitor angajat pe piața muncii, cât și unui viitor om de afaceri
- Stimularea creativității, creșterea responsabilității, integrității, evaluarea realistă a circumstanțelor, dezvoltarea capacității de a planifica, organiza și a pune în aplicare activitatea propusă, asumarea riscurilor în procesul de luare a deciziilor – calități necesare în afaceri, dar şi în viaţa cotidiană.
- Dezvoltarea abilităților și competențelor necesare la încheierea învățământul obligatoriu pentru integrarea ca cetățean activ pe piața muncii la nivelul Uniunii Europene.
În perioada 02-06.10.2017 a avut loc la Târgovişte al treilea aschimb pe termen scurt de elevi. La această activitate au participat 11 elevi şi 6 profesori din şcolile partenere şi cei 30 de elevi din grupul ţintă din şcoala noastră (în limita de timp impusă de programul şcolar).
Pe parcursul activitaţii LTT s-au desfășurat o serie de activități şi ateliere de lucru în concordanţă cu obiectivele proiectului şi descrierea activităţii din formularul de candidatură. Astfel, activitățile concrete au constat în:
– organizarea şi prezentarea firmelor de exerciţiu create în şcolile partenere pe parcursul proiectului
– prezentarea partenerilor locali în proiect
– vizite tematice de documentare, informare, prezentare a unor companii de succes: Fabrica de îngheţată CICOM SRL Târgovişte, Fabrica Rondocarton din Târgovişte, Fabrica Parmen SRL- Văleni Dâmboviţa (care produce suc natural de mere şi pere), SC CHITULESCU PROD SRL Târgovişte (produse de panificaţie, în special turta dulce şi pufarine)
– efectuarea unor interviuri filmate cu meșteri şi antreprenori locali din Buşteni-Poiana Tapului-Sinaia
– campanie de voluntariat și donare la Scoala Gimnazială Specială din Târgoviște
– ateliere de lucru cu instrumente de editare colaborative (Wiki, GoogleDocs, Dropbox) care sunt utilizate în proiecte, pentru organizarea de resurse, documente și idei – pentru elevi şi platforme de e-learning pentru predare interactivă (Edmondo, Easyclass, Moodle, Kubbu) care sunt folosite în crearea / editarea lecțiilor, testelor, temelor, discuțiilor – pentru profesori
– ateliere de lucru în companiile OLDSTUFF (crearea de obiecte decorative din materiale reciclabile), TEYASTAR (produce săpun), ACMEDIA (crearea de postere, cărți poștale pentru publicitate, folosind Canva, Storybird)
– o zi într-o firmă de succes – Ferma Cocosu Rosu Giurgiu ( elevii au avut posibilitatea de a de urmări munca, din interior)
– lecţii de matematică, engleză
– prezentarea exeperienţei dobândite, utilizând platformele E-learning
– evaluarea activității în România şi înmânarea certificatelor.
În perioada 04 – 08.12.2017 a avut loc la Istanbul – Turcia în cadrul Proiectului de Parteneriat Strategic “ENTREPRENEURSHIP: A STEP TO THE FUTURE” (ESF)(Programul Erasmus+), ultima activitate LTT- schimb pe termen scurt de grupuri de elevi. La activitate au participat doi profesori şi patru elevi.
Pe parcursul întâlnirii transnaţionale s-au desfășurat o serie de activități şi ateliere de lucru, s-au discutat diverse aspecte legate de ultima reuniune transnaţională din ianuarie 2018. Astfel, activitățile derulate au constat în:
– prezentarea partenerilor ( în această activitate, fiecare partener a prezentat şcoala (filieră, profil, specializări, curriculum, număr de elevi, profesori, activităţi şcolare şi extraşcolare specifice, etc.)
– aplicarea unor chestionare despre START UP COMPANIES pe strada ISTIKLAL ( Elevii au fost împărţiţi în grupuri, au aplicat chestionare pentru a vedea dacă oamenii ştiu ce au de facut atunci cand doresc sa deschidă o afacere)
– prezentarea planurilor de afaceri după o structură schematică stabilită anterior: Ce fel de produse vând, Cui le vand? Care este preţul de producţie? De ce aleg aceste produse să le vândă? Unde le vând? Cine sunt competitorii?)
– vizitarea unor companii de succes “Horror House”- pentru a prezenta o idee la modă în afacerile de divertisment din lume şi Karaköy ‘Güllüoğlu Pastry Shop’- o afacere de familie începută la 1800, foarte renumită în Turcia, fiind prima fabrică de baclava din lume.( Filiala din Istanbul fost deschisă în 1949 şi a devenit renumită pentru uimitoarea baclava tradițională)
– ateliere de lucru IT:
- pentru a învăţa despre finanţare ( Au fost prezentate programe simple si eficiente care sa îi înveţe pe elevi cum să îşi finanţeze afacerile : GnuCash este un software financiar-contabil personal și de afaceri mici, licențiat gratuit sub GNU GPL și disponibil pentru GNU / Linux, BSD, Solaris, Mac OS X și Microsoft Windows. Este conceput pentru a fi ușor de utilizat, dar puternic și flexibil. GnuCash permite urmărirea conturilor bancare, acțiuni, venituri și cheltuieli)
- pentru a învăţa termnologia de afaceri ( A fost ulilizat un instrument on line Kubbu- o resursă online valoroasă care permite unui utilizator să creeze chestionare online, jocuri de potrivire și puzzle-uri de cuvinte încrucișate și apoi să poată plasa aceste articole pe un site de clasă, wiki de clasă sau să le trimită pe adrese de e-mail selectate. De asemenea, poate fi folosit în clasă de către profesori, nu doar pentru a realiza lecţii mai atractive, ci şi pentru evaluarea elevilor)
- crearea unui dictionar de afaceri în propria limba, utilizând LingoJam care este motor de traducere a limbii online în timp real,
– Workshop in Wholesaler Center – a avut ca scop să înveţe elevii să găsească cea mai bună opţiune pentru a produce sau cumpăra un produs (Elevii au fost împărţiţi în grupuri mici, au comparat preţurile, au cautat cele mai bune preturi, au negociat cu angrosistii pentru a obţine preţuri mici la cumpărarea unor produse)
– atelier de lucru în centrul comunitar pentru refugiați în cadrul Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants (ASAM) cu scopul de a înţelege cum să îţi redescoperi, cum să îţi continui viaţa în diverse situaţii
– expoziţie cu produse realizate în companiile din cele şase şcoli
– vizită şi activitate de donare la Darulaceze – o casă de îngrijire publică care a fost înființată în 1895 . (Elevii au donat obiecte create în companiile lor. Casa a început să fie construită în Istanbul Kagithane în 7 noiembrie 1892 pentru a salva și a proteja copiii săraci și femeile și bărbații cu dizabilități. Acesta a fost construită în patru ani cu sprijinul financiar al Sultanului Abdulhamid și a fost deschisă în 2 februarie 1896. Darulaceze continuă şi în prezent să ajute o mulțime de oameni, de la sugari, până la cei vârstnici, evaluarea activităţii şi înmânarea certificatelor.
Elevii şi profesorii participanți s-au bucurat de experiențe deosebite și atractive. Aceaste activităţi au contribuit la dezvoltarea în plan profesional a profesorilor participanţi, dar şi în plan personal, individual,toţi întorcându-se acasă cu noi cunoştinţe, abilităţi şi atitudini.
Material realizat de către prof. Zepiși Simona- coordonator de proiect
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.