ortooxacell kiss2022.gif Flax

Despre zidurile Târgoviștei, dar și ale României Mari  

         ”Zidurile au apărat oamenii, acum oamenii apără zidurile! Lobby and advocacy în Cetatea Târgoviștei ”, proiectul amplu în care zeci de tineri și de dascăli au avut încredere încă de la începutul verii anului 2018, pare să fie un bun prilej pentru români de a cunoaște îndeaproape situația clădirilor de patrimoniu.

La nivel local, participanții la acțiunile desfășurate până la acest moment s-au documentat cu privire la istoricul mai multor valori arhitecturale ale Târgoviștei, iar în luna septembrie au realizat și sesiuni de ghidaj voluntar pentru cei ce au dorit să vadă pentru câteva clipe părți importante din istoria vechii cetăți. Casa cu Zodii, numită și Casa Irimescu Cândești, Casa Sache Poroineanu, Casa Fusea Pârvulescu sau Casa Dâmbovițeană sunt doar câteva dintre capodoperele cu destine trase la indigo, locuri în care pe vremurile balurilor de acum un veac probabil că se stătea la povești dintre cele mai interesante. Sigur, vremurile acelea pe care noi, cei mai târziu născuți, le știm numai din romane, au  apus demult. Dar poveștile nu vor fi niciodată prea vechi sau prea multe, de aceea vom încerca în continuare să pătrundem în istorie, să culegem rânduri mai puțin știute și, poate unul dintre cele mai importante roluri ale noastre: să îi convingem pe dâmbovițeni că istoria urbei trebuie conservată acum, când încă se mai poate, începând de la legi, până la faptele propriu-zise de restaurare a clădirilor.

Dacă  facem un tur al României, fie el și virtual, vom vedea că peste tot există clădiri suferinde. Din fericire, mai există în țară oameni pe care ne putem baza și pe care starea clădirilor de patrimoniu pare să îi preocupe. Conform unor statistici, în ultimii ani interesul pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu a crescut considerabil, pe măsură ce autoritățile au început să le conștientizeze potențialul: înnobilează imaginea orașelor, sunt atracții turistice și pot acoperi multiple utilități – economice, sociale și culturale.

Nu numai statul, ci și oamenii din mediul privat și-au arătat interesul pentru proiecte care vizează clădirile de patrimoniu. De exemplu, din 2016, firma Color Metal organizează conferințe dedicate arhitecților și antreprenorilor, în cadrul cărora sunt prezentate studii de caz şi proiecte de arhitectură inteligent rezolvate, precum și materiale şi sisteme disponibile la pachet cu soluții tehnice și financiare propuse de specialiștii străini și din țară. Aceste conferințe au ajuns la a cincea ediție, aceasta din urmă fiind dedicată în mod special perspectivelor de abordare, de lucru şi inspiraţie pentru reabilitarea şi restaurarea clădirilor istorice. Am aflat că idealul constructorilor este să aibă la dispoziție soluţii verificate, adaptate cerinţelor, care se integrează cu ușurință în proiectul de arhitectură, oferind eleganță și durabilitate clădirilor. Materialele nobile din cupru și titan-zinc utilizate la realizarea acoperişurilor, cupolelor, fațadelor și sistemelor de drenaj, ușor de modelat în infinite forme ornamentale, cu durată mare de viață, care nu necesită întreținere și sunt prietenoase cu mediul pot fi soluția ideală.  Participarea este deschisă, iar firma Color Metal oferă informații aici: [email protected]

De  asemenea, pe 20 martie 2018, în spaţiile istorice ale Palatului Bánffy din Cluj a avut loc conferinţa „Timpul nu mai are răbdare cu clădirile de patrimoniu”, o altă întâlnire importantă deoarece și Clujul deține numeroase clădiri care necesită atenție sporită din partea autorităților. Tot la Cluj, prin restaurarea Turnului cu Ceas, parte a clădirii istorice a Primăriei din Cluj-Napoca, echipa de specialiști condusă de către dl. arhitect Szabolcs István Guttmann a făcut ca vechiul monument istoric să prindă viaţă şi să fie din nou un reper în oraş. Fiecare pas de acest gen poate schimba aspectul unei localități și, de ce nu, poate educa pe cei tineri pentru că a învăța la timp cum să te porți cu valorile din jurul tău face parte tot din educație.

Îmbucurătoare este și decizia mai multor instituții educaționale din țară de a implementa o disciplina opțională cu privire la situația clădirilor de patrimoniu. Deși disciplina este una opțională, și nu obligatorie, au existat mulți doritori și au fost redactate chiar și manuale speciale utile desfășurării acestor ore de curs.

Aradul a reușit  o astfel de performanță, drept pentru care manualul de curs opţional “Patrimoniul cultural construit al municipiului Arad”, editat din fonduri europene este studiat, din acest an, în liceele din oraş de elevii din clasele a X-a şi a XI-a. Considerat de istorici un adevărat cadou din bani europeni pentru şcoala arădeană, manualul oferă elevilor posibilitatea să se familiarizeze cu istoria locală şi patrimoniul construit al Aradului, puţin cunoscut până acum de tinerele generaţii. “Patrimoniul cultural a fost reconsiderat ca relevant pentru viitorul oraşelor, ca resursă pentru revitalizarea spiritului comunitar, printr-o punere în evidenţă a capitalului simbolic pe care acesta îl reprezintă. Păstrarea şi recunoaşterea identităţii culturale, a patrimoniului de valori identitare este singura modalitate prin care omenirea îşi va putea păstra idealurile”, au subliniat autorii manualului, profesorii Simona Rodica Stiger, Anda Maria Tămaş, Raul Tiberiu Muntean şi Eduard Andrei Kramer.
La rândul său, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a precizat că acest manual oferă ocazia elevilor să cunoască şi, de ce nu, să-şi aprecieze mai mult oraşul şi istoria lui.
„Este o mare bucurie şi o mândrie pentru noi să aducem plus valoare în educaţia tinerilor arădeni. Cred că acest manual, prin conţinutul său bogat şi prin forma de prezentate interactivă, va fi foarte apreciat de elevii arădeni, care au ocazia să-şi cunoască mai bine oraşul şi istoria lui, să conştientizeze frumuseţea Aradului şi valoarea moştenirii culturale pe care trebuie să o păstrăm şi să o punem în valoare”, a spus Gheorghe Falcă.
Primii care au anunţat că doresc să aibă manualul opţional au fost elevii Liceului de Artă „Sabin Drăgoi“, dar după prezentarea oficială a volumului tipărit şi alte şcoli arădene au solicitat manualul. Acesta  are 115 pagini în care sunt cuprinse  trei capitole importante. În primul capitol este descris patrimoniul construit şi evoluţia urbanistă a acelor zone considerate parte integrantă a zonei protejate a municipiului Arad. Capitolul al doilea prezintă aspecte artistice în evoluţia patrimoniului. În cel de-al treilea capitol sunt prezentate monumentele arhitecturale publice şi private, lăcaşurile de cult, şcolile şi palatele din oraş.

Finanţarea manualului s-a făcut în cadrul Proiectului “VITO – Dezvoltarea oraşelor istorice vitale din Europa Centrală şi de Est“, un proiect de cooperare între 8 ţări, care are ca obiectiv dezvoltarea oraşelor istorice prin creşterea atractivităţii spaţiilor, prin conservarea patrimoniului cultural istoric şi îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor.
Valoarea totală a proiectului este de 159.500 euro din care Uniunea Europeană a acoperit 85%, Guvernul României 13% şi Consiliul Local al Municipiului Arad 2%.

Au această șansă și elevii din Sălaj, pentru că și acolo, încă din 2016 au fost făcute demersuri pentru astfel de manuale.  „Ne-am gândit încă de anul trecut că ar fi extrem de necesară elaborarea unui manual, am spus noi, pentru că ar trebui să conțină oarecum ABC-ul referitor la patrimoniul cultural al județului Sălaj, la elaborarea unui manual care să aibă ca țintă directă familiarizarea și apropierea tinerilor, de tot ceea ce înseamnă elemente de patrimoniu cultural. (…) Am constatat că tinerii primesc prea puține informații legate de istoria locală, de geografia locală, își cunosc, paradoxal, după ani de școală, prea puțin locul de unde se trag, locul unde s-au născut și au copilărit, exact acel loc care va deveni de-a lungul timpului un fel de „ancoră”, pentru că foarte mulți pleacă din zonele de origine și nu vor ști să spună despre locurile din care provin ce este important, ce este reprezentativ, prin ce se individualizează acele locuri”, a precizat, pentru Agerpres, Corina Bejinariu, managerul muzeului din Zalău. Pe de altă parte, manualul își propune să sensibilizeze elevii și în ceea ce privește respectarea patrimoniului.

Manuale asemănătoare au fost deja editate de o asociație, la nivelul județelor Ilfov și Brașov, acestea fiind pentru nivel de gimnaziu.

Toate aceste acțiuni sunt benefice și aduc un plus culturii naționale. Iar dacă vorbim despre zona noastră, despre Târgoviște, despre “Lobby and Advocacy în Cetatea Târgoviștei”, nu ne rămâne decât să găsim oamenii potriviți pentru a ne îndeplini scopul. Cât despre ideea manualelor, credem că o vizită la Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița nu ar strica. Cu siguranță avem specialiști în măsură să realizeze astfel de materiale didactice, dascăli pricepuți în a simplifica ideea de conservare a valorilor și elevi perseverenți.

Și cum nimic nu este întâmplător, proiectul ”Zidurile au apărat oamenii, acum oamenii apără zidurile! Lobby and advocacy în Cetatea Târgoviștei ” ne face să fim mai uniți chiar acum, în an de sărbătoare, în anul Centenarului Marii Uniri, când România ar trebui să    arate și mai bine, cu tot cu zidurile ei bătrâne.

Material realizat de Roxana Clopotaru, studentă în anul II la Facultatea de Științe Politice Litere și Comunicare, Specializarea Jurnalism și voluntar în proiectul  ”Zidurile au apărat oamenii, acum oamenii apără zidurile! Lobby and advocacy în Cetatea Târgoviștei”

Mentor: Cristina Dinu

Surse:

https://www1.agerpres.ro/romania-colorata/2016/02/01/primul-manual-de-patrimoniu-cultural-local-pentru-liceeni-din-salaj-12-17-06

https://e-zeppelin.ro/timpul-nu-mai-are-rabdare-cu-cladirile-de-patrimoniu-o-conferinta-la-cluj/

https://e-zeppelin.ro/category/articole/page/4/

http://likefestoon.com/ro/archívum/1621

Proiectul „Zidurile au apărat oamenii, acum oamenii apără zidurile! Lobby și advocacy în cetatea Târgoviștei” este  finanțat de Fondul pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România, Raiffeisen Bank și Ursus Breweries. El se va încheia în martie 2019.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media