DÂMBOVIȚA: Tabără de astronomie, la Runcu! Astronomia lipsește în sistemul formal de educație

Distribuie:

Societatea Astronomică Română de Meteori derulează proiectul „Astronomie și voluntariat pentru tineret”, proiect de tineret  finanțat  de DJST Dâmbovița.

Proiectul are ca punct de plecare nevoia diversificării și dezvoltării de acțiuni specifice de voluntariat în astronomie în vederea implicării tinerilor în organizarea de activități de astronomie în contextul lipsei acesteia în sistemul formal de educație. Scopul proiectului este stimularea participării tinerilor la acțiuni de voluntariat în astronomie. Acesta se desfășoară în două etape.

Prima etapă, de pregătire a voluntarilor, va fi organizată la Runcu Stone, comuna Runcu din județul Dâmbovița în perioada 30 iulie – 4 august 2018. Aceasta va include sesiuni de instruire în voluntariat și atelierele de lucru „voluntariat în astronomie: programe și activități”.

Etapa a doua se va derula în perioada 8-14 august 2018 la cabana Pârăul lui Blaga în Munții Cindrel unde tinerii participanți vor pune în practică cunoștințele acumulate în prima etapă prin organizarea taberei de observare a maximului curentului de meteori Perseide.

La proiect participă 15 persoane, din care 14 sunt tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani din județul Dâmbovița.

Partener la proiect este Fundația Județeană pentru Tineret Dâmbovița.

Programul școlii de vară include:
• Sesiuni și ateliere de lucru de inițiere în astronomie generală
• Folosirea hărții cerului și a planisferei

 • Inițierea în astronomia de meteori
  • Instrumente astronomice
  • Sesiuni practice, observarea cerului de noapte
 • Observații prin telescop
 • Expoziție de fotografie de meteori și bibliotecă de carte astronomică

Partea a doua include în perioada 8-15 august organizarea la Cabana Pârâul lui Blaga din Munții Cindrel a unei tabere de observare a maximului de activitate a curentului de meteori Perseide, cel mai faimos curent de meteori al anului.

 

Prima ediție a taberei Perseide a avut loc în anul 1993 la Târgoviște pe dealul situat lângă Mănăstirea Dealu, fiind prima tabără națională de astronomie din istoria României. Organizarea acestei tabere a adus România pe locul 1 în lume în promovarea mișcării de observare a meteorilor, loc consfințit la Conferința Mondială de Meteori din Franța din 1993. Ulterior, prin organizarea anuală a taberei, aceasta s-a transformat în cea mai amplă și complexă manifestare de gen pe plan european, ducând faima României în lume timp de 6 ediții, astfel încât la ediția a 7-a desfășurată în anul 1999, cu ocazia eclipsei totale de Soare, au participat peste 250 de astronomi amatori și profesioniști din toată lumea.

Tabăra includea în prima parte: școala astronomică de vară, concursul național de astronomie, test de absolvire a școlii de vară, sesiune de comunicări și referate, târg de instrumente astronomice, expoziție internațională de arte, fotografii și publicații astronomice, observații astronomice, programe culturale, festival de cosmopoezie și programe cu public. Partea a doua consta în organizarea unei rețele naționale de observare a maximului de activitate a curentului de meteori Perseide, datele obținute fiind folosite pentru reprezentarea României cu lucrări la conferința anuală a Organizației Internaționale de Meteori.

Din anul 2000 tabăra s-a mutat de la Târgoviște din cauza creșterii poluării luminoase, următoarele ediții fiind organizate în zone mai curate din județele Bacău și Covasna, apoi în zone montane din Făgăraș și Cindrel. În ultimii ani tabăra și-a mutat prima parte prin organizarea școlii de vară în localitatea Runcu din județul Dâmbovița unde încă mai există cer de noapte adecvat, neafectat de poluarea luminoasă, iar partea a doua are loc pe Valea Frumoasei în zona Parcului Natural din Munții Cindrel, la cabana Pârâul lui Blaga.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Un gand despre “DÂMBOVIȚA: Tabără de astronomie, la Runcu! Astronomia lipsește în sistemul formal de educație

 • 30 iulie 2018 at 11:16
  Permalink

  în liceu am avut ore de astronomie, precum și de latină
  păcat de copiii din ziua de astăzi
  dar bine că au religie, că de docili și slugarnici avem nevoie… 🙁

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro