Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3704
17-1-2022

Vasile Blendea şi Vasile Cârlova, doi târgovişteni cu sufletul

Şi Vasile Blendea şi Vasile Cârlova au rămas în istoria artei, respectiv a literaturii româneşti, datorită unei legături de suflet pe care au avut-o cu Târgoviştea. Nici unul nu a fost târgoviştean prin naştere, ci a devenit prin activitatea artistică. Şi cum ieri a fost Sfântul Vasile să ne amintim cum şi-au legat ei numele de Târgovişte.

Vasile Blendea s-a născut în judeţul Gorj. A ajuns în vechea cetate de scaun a Ţării Româneşti ca profesor al Liceului “Ienachiţă Văcărescu”, în perioada 1930 – 1952. În perioada petrecută aici a restaurat picturi bisericeşti de ev mediu la Târgovişte şi Potlogi şi a lăsat în urmă o adevărată suită de picturi peisaj târgoviştene. Oraşul păstrează, astăzi, moştenirea sa în Muzeul “Vasile Blendea”. Clădirea nu este ce aîn care a zugrăvitblendea târgoviştea, aceea fiind dărâmătă în procesul de sistematizare urbană a oraşului. Atelierul este găzduit de casa “Angela Georgescu” şi aceasta monument de arhitectură.

Vasile Cârlova s-a născut la Buzău. A copilărit, însă, la Târgovişte, după moartea timpurie a părinţilor, în casele stolnicului Nicolae Hiotu, unchiul său. A rămas în istoria literaturii române cu doar 5 creaţii păstrate. Este vorba de 5 poezii, una dintre ele intitulată “Ruinurile Târgoviştei”, poezie romantică şi patriotică, inspirată de ruinele vechii cetăţi, care va deschise drumul romantismului în literatura română.

În 1931 este dezvelit, în oraş, bustul în bronz al lui Vasile Cârlova. Autorul este nimeni altul decât celălalt Vasile, Vasile Blendea. Bustul, iniţial amplasat în scuarul din faţa Bisericii Târgului, este, astăzi, găzduit de curtea Centrului Cultural Judeţean.

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media