Un superb pandantiv din piatră, datat la peste 20.000 ani, descoperit de cercetătorii dâmboviţeni

Un superb pandantiv din piatră, datat la peste 20.000 ani, descoperit de cercetătorii dâmboviţeni pe şantierul paleolitic de la Poiana Cireşului 

 

Seria descoperirilor făcute de cercetătorii dâmboviţeni continuă, de data aceasta nu la Curtea Domnească, ci pe şantierul paleolitic de la Poiana Cireşului, din Piatra Neamţ, şantier arheologic care aparţine Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte.

Este vorba despre un superb pandantiv din piatră, frumos şi complex gravat cu motive geometrice, recuperat dintr-un strat care aparține culturii gravetiene, datat la peste 20.000 ani (datări radiometrice prin metoda C-14). Descoperirea este cu totul excepțională și întregeşte patrimoniul arheologic european, acesta fiind al treilea obiect de podoabă de acest fel descoperit în România.

 

Colectivul de cercetare, aflat sub coordonarea științifică a prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, este compus din membrii Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște, reprezentat de cercetător științific II dr. Elena-Cristina Nițu-șefa șantierului, dr. Ovidiu Cîrstina-directorul muzeului și dr. Daniela Iamandi-șef secție Conservare-Restaurare, precum și din doctoranzi (drd. Octavian Rogozea și drd. Andrei Stavilă) și studenți (Florică Marius, Căpățână Alina, Mirică Alexandru, Nițu Alberto, Lupu Florin, Șerbănescu Sebastian) ai Universității Valahia din Târgoviște.

Cercetările din acest an au scos la iveală și alte artefacte de mare importanță pentru întregirea imaginii asupra culturii gravetiene de pe teritoriul României, dintre care se distinge o lamă foarte mare pentru această etapă, de 11 cm lungime și câțiva cm lățime, realizată din silex, cu trăsături tehno-tipologice particulare.

Aceste descoperiri se înscriu în tradiția Școlii de Cercetare a Paleoliticului care s-a născut la Târgoviște cu mai mulți ani în urma prin efortul neobositului paleolitician prof.univ.dr. Marin Cârciumaru și vin să completeze impresionanta colecție de obiecte de artă paleolitică care va fi găzduită de noua secție a muzeului din Târgoviște privind Evoluția omului, care se va deschide, la Galeriile Stelea cu sprijinul Consiliului Județean Dâmbovița.

 

Biroul Relaţii Publice al C.N.M. “Curtea Domnească” Târgovişte

 

Citeşte şi Schelet decapitat, descoperit la Curtea Domnească din Târgovişte 

 


Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro