Târgoviștea va avea Muzeu de Arheologie

Consiliul Județean Dâmbovița a aprobat proiectul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgoviște de a reînființa Muzeul de Arheologie, în locul Galeriilor Stelea, fostul Muzeul judeţean din Târgovişte,  reorganizat ca Muzeu de arheologie în anul 1972. Acesta va funcționa ca o nouă secție în cadrul Complexului Muzeal Curtea Domnească, unde va fi organizată expoziția permanentă “Evoluția omului în ultimii 100.000 de ani“.

Pentru reabilitarea locației au fost aprobați indicatorii tehnici și suma de 626.000 de lei, iar pentru organizarea expoziției 200.000 de lei.

Din reabilitarea clădirii fac parte refacerea acoperișului, tencuielile interioare, exterioare, pardoseli, instalații termice și sanitare, astfel încât piesele să poată fi expuse într-un mediu propice.

Un rol împortant în înființarea acestui muzeu îl joacă un târgoviștean care a donat pentru Muzeul de Arheologie colecția sa personală de obiecte de patrimoniu, o colecție impresionantă de altfel, ce cuprinde piese de peste 50.000 de ani vechime. este vorba despre profesorul târgoviștean universitar Marin Cârciumaru.

“Deschiderea muzeului se bazează pe donația făcută de domnul profesor Cârciumaru. Este o donație foarte importantă pentru muzeu. Cunosc faptul că sunt multe muzee în țară care își dorescaceste obiecte de patrimoniu de o valoare inestimabilă, printreacestea fiind Muzeul Național de Istorie al României, Complexul Muzeal Județean Neamț și alții care își doresc aceste bunuri. De ce? Pentru că sunt, în primul rând, foarte rare. Ne referim la piese care au peste 50.000 de ani vechime, marea majoritate dintre ele sau mai recente, dar undeva între 20.000 și 30.000 de ani vechime. Sunt piese descoperite în cele mai importante situri paleolitice din România, cum ar fi Boroșteni, județul Gorj, situl Poiana Cireșului (foto 2-Colierul din cochilii de melci din specia Lithoglyphus naticoides din Gravetianul III și foto 3-Fluierul din falangă de ren), din Piatra Neamț. Această donație înseamnă mai mult de jumătate din ceea ce s-a descoperit pe întreg teritoriul țării în paleolitic. Mare parte din piese sunt obiecte de podoabă: pandantive sau alte piese care păstrează pe ele modele incizate, făcute de oamenii din paleolitic. De asemenea, în colecție găsim recipiente, care sunt cele mai vechi din lume, cunoscute până în momentul de față. Sunt descoperite în Peștera de la Boroșteni, într-un strat de paleolitic mijlociu, iar datarea pe care o avem pentru aceste piese este de 54.000 de ani vechime. Au fost realizate din stalacmite”, spune directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, Ovidiu Cârstina.

Directorul complexului muzeal spune că se dorește ca pe baza acestei expoziții să fie recreată atmosfera vieții de acum câteva zeci de mii de ani, astfel încât vizitatorii să poată înțelege cum se trăia în perioada respectivă. ”Vor fi amenajări sub formă de vitrine, dar ceva mai spațioase, astfel încât să reconstituim atât viața, cât și mediul în paleolitic…Nu în ultimul rând dorim să subliniem partea artistică, partea de creație, pentru că există piese în colecție care amintesc acest lucru”, spune Ovidiu Cârstina.

 

Acesta ne-a declarat că cea de-a doua componentă a expoziției este aceea care privește educația muzeală, pentru că, pe lângă expoziție, vor fi desfășurate, săptămânal, ateliere cu copiii, unde aceștia vor învăța cum se cioplea piatra în paleolitic, cum reușeau să-și facă o armă sau uneltele de care aveau nevoie, pentru a obține hrana. De asemenea, copiii vor învăța să modeleze lutul și să facă vase din perioada neoliticului.

Un astfel de atelier se desfășoară în present la Curtea Domnească și este vorba de atelierul de arheozologie, alături de alt atelier de arheologie experimentală, la care copiii modelează vase.

Până la deschiderea muzeului, mai sunt, însă, câțiva pași de urmat, de la licitația proiectului, urmată de execuția proiectului și apoi amenajarea expoziției.

colier

colt

 

 

 

 

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro