TÂRGOVIȘTE: Ziua Culturii Naționale, sărbătorită în versuri de romanțe

În spațiul muzeal „Casa Romanței”, spațiu unic în România, datorită istoriei excepționale a festivalului național „Crizantema de Aur”, s-a desfășurat evenimentul datorat Zilei Culturii Naționale- Patrimoniul poetic al Romanței.

Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca zi a Culturii Naționale, reprezintă data nașterii poetului Mihai Eminescu. Cu prilejul Zilei Culturii Naționale , Consiliul Județean Dâmbovița și Complexul Național Muzeal, Curtea Domnească Târgoviște, a oferit acces gratuit tuturor categoriilor de public in muzeele din Municipiul Târgoviște, dar și in cadrul Ansamblului Brâncovenesc Potlogi, Casa Atelier „ Gabriel Popescu” din Vulcana Pandele, Casa Memorială I. L. Caragiale, Muzeul de Etnografie si Folclor Pucioasa, Muzeul Etnografic „prof. Dumitru Ulieru” Pietroșița.
Obiectivul principal al acestui eveniment l-a constituit atragerea a cât mai mulți vizitatori și redescoperirea istoriei și culturii românilor, lucru pe care organizatorii au reușit să-l dacă.
„Romanța este un cântec poetic național, din aceeași rădăcină cu doina românească.
Trebuie sa știm ce avem valoros in tradiții, în patrimoniu, în cultura națională. Trebuie să fim conștienți și de misiunea noastră, și aceea de a duce mai departe ce avem valoros in tradițiile, in patrimoniu, in cultura națională.”, transmite Alina Mavrodin, organizatorul evenimentului.
Elevii Liceului de Arta „Bălașa Doamna” din corul „Sonoris”, alături de elevii Seminarului Teologic „Ioan Gura de Aur”, din grupul „Excelsior”, au susținut momente artistice inedite prin interpretarea unor piese ce-au trezit emoție fiecărei persoane din public.
Spre finalul evenimentului, Alina Mavrodin, nume de notorietate al muzicii uşoare româneşti, a interpretat alături de elevii și de invitații prezenți la acest eveniment, celebre romanțe, pe versuri, ale marilor poeți români.
Romanța este divină! Acest gen muzical are o forță extraordinară de a trece prin veacuri, pentru că el promovează această fibră puternică, religioasă, spirituală, culturală a neamului romanesc, prin marea poezie pe care o promovează si prin sufletul acesta românesc care a ținut Romanța mereu alături, in cuibușorul ininii”, a încheiat aceasta după interpretarea unei piese.

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro