TABLETA DE VINERI – Cornel MĂRCULESCU – Elena Văcărescu în vizită la Liceul Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu (1935)

Elena Văcărescu (n.18 octombrie 1864 – d.17 februarie 1947)  a fost fiica diplomatului Ioan Văcărescu şi a Eufrosinei Fălcoianu, nepoată pe linie directă a lui Iancu Văcărescu, despre originile ei afirmând cu mândrie: „Familia din care scobor eu a fost familia de intelectuali cu deosebire a României de odinioară… mama mea aparţinea şi ea unei vechi familii de boieri – Fălcoianii – prezenţi în toate cronicele de altădată ale Valahiei”. Îşi petrece copilăria şi adolescenţa la vatra Văcăreştilor de lângă Târgovişte: „Dintre toate locurile unde au vieţuit poeţii, Văcăreştii din Dâmboviţa duc mai mult cu ei semnul unei ursite şi vraja unei amintiri”.

Din 1922 devine membru permanent cu drepturi depline în prezidiul Comisiei de colaborare intelectuală, patronat de Societatea Naţiunilor, iar alături de personalităţi marcante ale lumii intelectuale europene participă în 1924 la înfiinţarea Institutului Internaţional de Colaborare Intelectuală. Guvernul României a numit-o secretar general al Asociaţiei române de pe lângă Societatea Naţiunilor şi i-a mijlocit colaborarea cu Nicolae Titulescu la Geneva, în cadrul aceleiaşi organizaţii internaţionale, dovedindu-se a fi cea mai mare apărătoare a românismului și a ideii expansiunii spirituale a românilor în Europa. Într-un interviu acordat în 1937 Societății Române de Radio, Elena Văcărescu declara că: „…eu am rămas româncă și, pe măsură ce pătrundeam în mediul internațional, tot mai mult îmi sporea disprețul pentru anume internaționalism fals și vătămător, dictat de interese și ambiții, sau pur și simplu, insuficiențe sufletești… de aceea, pot spune că, de fapt, întreaga mea activitate internațională se rezumă la afirmarea românismului”.

 

Elena Văcărescu (1864-1947) și regina Elisabeta – Carmen Sylva (1843-1916)

 

O primă vizită pe care Elena Văcărescu a întreprins-o la Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu, a avut loc la 2 octombrie 1935, alături de ministrul instrucţiunii publice Constantin Angelescu. Cu această ocazie, ca un stimulent pentru elevii acestui liceu şi ca înaltă preţuire a valorilor, Constantin Angelescu a hotărât un premiu anual de 5000 de lei, pentru cea mai bună lucrare de istorie naţională. Doamna Elena Văcărescu a instituit un premiu anual de 5000 lei, pentru cea mai bună lucrare de literatură, iar domnul profesor C. Dumitriu, un premiu anual de 3000 lei, pentru cea mai bună lucrare despre Mănăstirea Dealu. Astfel, pentru anul școlar 1935-1936, au fost stabilite următoarele subiecte: premiul Elena Văcărescu – Familia Văcărescu în literatura universală, premiul Constantin Angelescu – Înfăptuitorii României Mari și premiul C. Dumitru – Mănăstirea Dealu.

Cea de-a doua vizită a Elenei Văcărescu la Dealu, a avut loc pe 6 decembrie 1935, cu ocazia serbării patronului spiritual al Liceului „Nicolae Filipescu”, printre invitați mai aflându-se și Maria Filipescu – văduva lui Nicolae Filipescu, generalul în rezervă Marcel Olteanu – primul comandant al liceului, prefectul județului Dâmbovița, primarul orașului Târgoviște, comandantul garnizoanei Târgoviște, șeful poliției, șeful siguranței statului. În programul din ziua respectivă, urmau să fie predate două ore model, una la clasa a III-a de limbă și literatură franceză cu profesorul Nicolas Catargi, iar alta la clasa a V-a, de chimie, în laboratorul liceului cu profesorul Groze Patriciu. Momentul apariției Elenei Văcărescu în clasă este descris în presa vremii astfel: „…când s-a deschis ușa a apărut, pentru o clipă, figura comandantului liceului, colonelul Barbu Bălăcescu, fost aghiotant regal, care a invitat oaspeții, el rămânând afară pe culoar. Prima persoană intrată a fost o doamnă scundă, durdulie, cu mersul legănat, cu o figură blândă, care s-a adresat copiilor simplu… Bună ziua, copii, adică șoimi! Fiind puși în încurcătură cum să răspundă la un astfel de salut, unii elevi au pronunțat formula <Să trăiți!>, iar alții au răspuns <Sărut mâna!>. Amuzată de încurcătura provocată, doamna Elena Văcărescu a zâmbit înțelegătoare, dovedind și pe această cale, gradul ei de cultură ”. De asemenea, directorul de studii al liceului, profesorul Ion Pavelescu, însoțit de comandantul liceului, colonelul Barbu Bălăcescu, s-au adresat elevilor: „Avem cinstea și onoarea de a primi în mijlocul nostru, la această sărbătoare, pe excelența sa Elena Văcărescu, din familia făuritorilor literaturii române, nepoată a lui Ienăchiță Văcărescu, poetă în limba franceză, iar în prezent membră a delegației permanente a României la Liga Națiunilor, cu sediul la Geneva”. La ora de franceză, profesorul Nicolas Catargi, știind despre amiciția Elenei Văcărescu cu Julien Viaud (1850-1923), cunoscut și sub pseudonimul de Pierre Loti, a desfășurat lecția pe baza unui text aparținând scriitorului francez, autorul romanelor Aziyade, Romanul unui spahiu, Pescar de Islanda, Fratele meu, Yves. Asistând la ora de chimie, Elena Văcărescu și-a exprimat admirația pentru modul cum se preda cursul, felicitându-l atât pe profesor, cât și pe elevi, care au răspuns la întrebările puse de profesor, cu o rigoare științifică, descriind reacțiile chimice și legăturile care se stabileau între elementele componente, potrivit valențelor respective. După terminarea orei de chimie, comandantul liceului a rugat-o pe Elena Văcărescu să nu părăsească laboratorul, deoarece atât profesorul de limba română, cât și cel de istorie doreau să-i adreseze câteva cuvinte omagiale.

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro