Direcţia Judeţeană de Statistică Dâmboviţa… şi femeia în statistici! Prezenţa femeii în viaţa economico-socială a judeţului

  • La 1 iulie 2018, populaţia feminină dâmboviţeană era de 266.334 persoane, iar ponderea femeilor în total populaţiei judeţului a fost de  51,0.
  • Femeile reprezintă 49,9% din numărul total al salariaţilor, ponderi mai mari deţinând în sănătate (83,7%), învăţământ (71,6%), hoteluri şi restaurante (64,6%), etc.

De 8 Martie, de Ziua Internaţională a femeii, statisticienii dâmboviţeni au pregătit o surpriză  reprezentantelor sexului frumos! Aceştia au încercat să oglindească, aşa cum au ştiut ei mai bine, şi au reuşit, în cifre şi date, FEMEIA din punct de vedere statistic. Ideea în sine a plecat tot  de la o femeie, de la directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică Dâmboviţa, ec. Elena Brezeanu… „Nu ştim dacă cuvântul FEMEIE este cel mai complex cuvânt, dar ştim sigur că el aparţine mulţimii cuvintelor complexe. În el regăsim: mama, bunica, soţia, fiica, iubita şi aproape toate categoriile socio-profesionale. Dacă nu ar fi fost ele poate marile opere de artă nu ar fi fost realizate cu atâta căldură umană şi de ce să nu recunoaştem, că poate însăşi existenţa nu ar fi fost atât de plăcută (…), a precizat şefa statisticienilor dâmboviţeni, Elena Brezeanu. Aceasta a trecut imediat la fapte, pentru a ne face să înţelegem cum se ,,prezintă’’ FEMEIA din judeţul Dâmboviţa… din punct de vedere statistic.

 

„Femeile trăiesc cu 7 ani mai mult decât bărbaţii”

 

Astfel, am aflat direct de la sursă că la 1 iulie 2018 populaţia feminină dâmboviţeană era de 266.334 persoane, iar ponderea femeilor în total populaţiei judeţului a fost de  51,0%. 32,8% din populaţia feminină era concentrată în mediul urban şi 67,2% în mediul rural. Numeric, populaţia feminină depăşeşte populaţia masculină, astfel la 1000  bărbaţi reveneau 1041 femei. Raportul de masculinitate, a fost de 96 persoane de sex masculin la 100 persoane de sex feminin. Superioritatea numerică a populaţiei feminine se remarcă începând cu vârstele de peste 54 ani, vârste după care mortalitatea este mai ridicată la bărbaţi. La vârstele de 60-69 ani numărul femeilor depăşeşte de 1,2 ori numărul bărbaţilor, iar la 70 de ani şi peste de 1,7 ori. Vârsta medie a populaţiei feminine este de 42,6 ani, iar cea masculină de 39,4 ani.

În mediul urban, vârsta medie a populaţiei feminine este cu 2,5 ani mai mare decât cea a populaţiei masculine, iar în mediul rural cu 3,8 ani. În mediul rural numărul femeilor vârstnice îl depăşeşte cu mult pe cel al bărbaţilor vârstnici. Femeile trăiesc cu 7 ani mai mult decât bărbaţii, speranţa de viaţă la naştere în judeţul Dâmboviţa este de 75,6 ani pe total, la femei de 79,1 ani, iar la bărbaţi de 72,1 ani.

Populaţia feminină care urmează o instituţie de învăţământ este uşor depăşită de cea masculină ( +4,4%). Populaţia feminină este mai mare doar în cadrul elevilor care urmează o instituţie de învăţământ liceal (+32,3%), în restul formelor de învăţământ fiind devansată de cea masculină. Fetele preferă profilurile liceale: artistic, de servicii şi teoretic.

La ultimul Recensământ al populaţiei din anul 2011, o proporţie de 46,5% din populaţia feminină era căsătorită, faţă de 48,2% cât reprezenta ponderea bărbaţilor căsătoriţi în totalul populaţiei masculine. Ponderea femeilor văduve era de 5,4 ori mai mare decât a bărbaţilor văduvi. Femeile continuă să se căsătorească mai repede decât bărbaţii. Vârsta medie la data încheierii căsătoriei a fost de 29,2 ani la femei şi 32,7 ani la bărbaţi.

Ponderea femeilor în populaţia civilă ocupată a fost de 41,6%. Activităţile în care populaţia feminină ocupată deţine ponderi de peste 50% sunt cele cu activităţi caracteristice femeilor: sănătate şi asistenţă socială (85,9%), activităţi financiare şi asigurări sociale (85,7%), învăţământ (71,8%), administraţie publică (53,5%), hoteluri şi restaurante  (55,9%), agricultură ( 51,1%). Femeile reprezintă 49,9% din numărul total al salariaţilor, ponderi mai mari deţinând în sănătate (83,7%), învăţământ (71,6%), hoteluri şi restaurante (64,6%), etc. La sfârşitul anului 2018 s-au înregistrat  3795 femei şomere (47,3%). Rata şomajului a fost mai mica  la femei cu   0,9 puncte procentuale  (4.7% faţă de 3,8% la bărbaţi). Câştigurile salariale medii ale femeilor sunt inferioare celor aferente bărbaţilor cu peste 5,6 puncte procentuale. Participarea femeilor la viata politică şi în administraţia publica locală este reflectată de 5 femei primar (5,6% din total), 6 femei consilier judeţean ( 17,1% din total) şi 89 femei consilier local ( 7,4% din total). „

Încheiem aici scurta incursiune în ”lumea statistică a femeilor dâmboviţene” în care am dorit să evidenţiem o parte din indicatorii demografici şi sociali, care să ne deschidă micul orizont asupra numărului şi importanţei femeilor în viaţa social – economică şi chiar politică a judeţului. Cu ocazia  Zilei de 8 Martie, urăm tuturor femeilor un călduros la mulţi ani”, a conchis directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică Dâmboviţa, ec. Elena Brezeanu.

 


Valeriana heidelbergcement

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro