TABLETA DE VINERI – Cornel MĂRCULESCU – Deputați din județul Dâmbovița în primul Parlament al României Întregite (noiembrie 1919-martie 1920)

CEZAR SPINEANU (1884-1973) – deputat Partidul Țărănesc

 

Cezar Spineanu s-a născut în 1884 la Craiova și a decedat în 1973. Profesor, lider de partid, publicist, primar, parlamentar, nume de prestigiu al mișcării țărăniste din România, Cezar Spineanu a făcut studii la București și la Sorbona, funcționând ca profesor la Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu. În 1918 a întemeiat Partidul țărănesc din județul Dâmbovița, remarcându-se ca lider de prestigiu al acestuia și apoi, din 1926, al Partidului Național Țărănesc, făcând parte din conducerea centrală a celor două partide. A fost deputat în toate legislaturile interbelice, vicepreşedinte al Camerei Deputaților în anii 1932-1933, primar al oraşului Târgovişte în anul 1930. Ca primar, a acționat pentru dezvoltarea și modernizarea orașului Târgoviște și a județului Dâmbovița, de numele său legându-se o serie de acțiuni și inițiative: adoptarea planului de sistematizare a orașului Târgoviște, pavarea străzilor, lucrări de canalizare, introducerea curentului electric în cartierele mărginașe, ajutorarea săracilor și a văduvelor de război, introducerea conductelor de apă în unele cartiere ale orașului, suplimentarea fondurilor pentru aprovizionarea populației cu cereale și combustibil, a demarat construirea unei hale moderne în Târgoviște, repararea școlilor, repararea sau construirea unor poduri și podețe. De asemenea, cu participarea lui Cezar Spineanu s-au inaugurat o serie de lucrări importante: punerea pietrei de temelie pentru Căminul Muncitoresc (28 februarie 1930) și pentru Halele Centrale (22 octombrie 1933), sfințirea Mitropoliei (12 noiembrie 1933). A fost colaborator la diferite ziare locale -„Ţăranul”, „Vremea Nouă”, dar şi la presa centrală: Țara Nouă, Dreptatea, Țăranul.

 

În timpul regimului carlist (1938-1940) și antonescian (1940-1944), când partidele fuseseră teoretic dizolvate, Cezar Spineanu a acționat pentru menținerea structurilor Partidului Național Țărănesc în județul Dâmbovița. În toamna anului 1944, după înlăturarea lui Ion Antonescu, a acționat pentru refacerea în județ a structurilor P.N.Ț., refuzând să se alieze forțelor politice procomuniste. Între anii 1944-1947 a fost preocupat pentru a contracara ascensiunea P.C.R. spre putere. După dizolvarea de către regimul comunist a P.N.Ț., în anul 1947, Cezar Spineanu a fost arestat și condamnat la închisoare (1947-1950). După ieșirea din închisoare a fost trimis în Bărăgan în localitatea Pelicanu cu domiciliul obligatoriu (1955-1956). În anul 2000 Primăria orașului Târgoviște i-a acordat postum titlul de Cetățean de Onoare.

 

 


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro