ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE VINERI – Cornel MĂRCULESCU – Comisari de referință ai Poliției Județului Dâmbovița în perioada interbelică (II)

Continuăm cu descrierea anumitor evenimente și prezentarea activității unor comisari de referință ai județului Dâmbovița în perioada interbelică, de unde nu putem omite activitatea comisarului Smadu Dumitru, care a activat în funcţia de comisar în oraşul Târgovişte între anii 1933-1934. Acesta a făcut parte din cadrul biroului Poliţiei administrative distingându-se prin acţiunile sale de descoperire a infractorilor de drept comun. Un episod reprezentativ a fost acela din noaptea de 15 iulie 1934, atunci când Smadu Dumitru, împreună cu o patrulă de noapte, a reuşit în urma unei supravegheri de o săptămână să prindă o bandă de spărgători de locuinţe. Aceştia speriaseră cetăţenii din centrul oraşului prin numărul mare de spargeri. El a fost decorat şi recompensat de municipalitate, întrucât hoţii spărseseră anterior case ale unor persoane importante din judeţ iar bunurile lor au fost recuperate.

Dacă Smadu Dumitru se orientase către anihilarea spărgătorilor, comisarul Şerbănescu Ion (comisar la Poliţia judiciară Târgovişte între anii 1934-1935) devine pionier în ceea ce priveşte depistarea traficului de substanţe stupefiante. Această problemă era nouă în România şi venise pe filieră engleză. În principiu produsele pe bază de opiu erau căutate, împreună cu medicamente cu efecte asemănătoare drogurilor, principala cale de pătrundere a acestora în oraşul Târgovişte, fiind bineînţeles aceea dinspre Bucureşti. Prin operaţiuni de supraveghere, dar şi prin controale stricte, comisarul Şerbănescu a reuşit să prindă în decurs de 12 luni, 3 traficanţi cu greutate din judeţ, drept care, acesta  poate fi considerat unul dintre cele mai colorate personaje din istoria Poliţiei Târgoviştene, deoarece el nu a urmărit numai spărgătorii de case, hoţii sau criminalii, ci şi traficanţii de droguri ce veniseră odată cu afaceriştii englezi în Dâmboviţa.

Comisar Munteanu Gavrilă

 

O altă figură de prestigiu din cadrul Poliţiei dâmboviţene a fost cea a lui Munteanu Gavrilă. Născut la 7 noiembrie 1896 în comuna Bălăbăneşti, judeţul Tutova, acesta a avansat treptat, începând activitatea în Basarabia şi până la numirea sa în cele din urmă în judeţul Dâmboviţa. Gavrilă Munteanu s-a aflat în vâltoarea luptelor din primul război mondial, fiind citat pe Ordinul de zi din 5 august 1917 al Diviziei II Cavalerie şi decorat cu „Crucea comemorativă a răsboiului 1916-1919, cu bareta Mărăşeşti”. La 1 august 1921 a fost numit sub-comisar clasa I în oraşul Tighina, iar la 1 aprilie 1926 comisar clasa a III-a în oraşul Bârlad. În anul 1930 a avansat în funcţia de comisar clasa a II-a, pe când se afla la Poliţia oraşului Bârlad, iar până în anul 1933 se va perinda ca şef de Poliţie între Chestura Tighina şi Poliţia Bârlad, pentru ca în aprilie 1934 să ajungă la conducerea Biroului administrativ şi Biroul Siguranţei al Chesturei Poliţiei Oraşului Bălţi. De remarcat este activitatea pe care a depus-o comisarul Munteanu Gavrilă în timpul inundaţiilor din 1933, pe când se afla la Poliţia Bârlad, în urma căreia a fost decorat cu medalia „Bărbăţie şi credinţă” clasa I.

La 5 august 1936, comisarul Munteanu Gavrilă a fost numit în funcţia de şef al Biroului administrativ, judiciar şi de Siguranţă generală a Poliţiei oraşului Târgovişte, unde, în noua postură, va fi avansat în iunie 1940 în funcţia de comisar clasa I. În iulie 1942, a primit a doua gradaţie, devenind comisar de Poliţie cu două gradaţii, fiind poate unul dintre cele mai importante nume ale Poliţiei interbelice dâmboviţene. Comisarul Munteanu Gavrilă a condus biroul administrativ al Poliţiei oraşului Târgovişte până în anul 1948, când s-a pensionat pe caz de boală.

În anul 1936 comisarul de Poliţie judiciară Mutiu Ilie devine unul dintre cei mai înverşunaţi inamici ai traficului ilegal de orice natură. Un aspect important al activităţii acestui comisar a fost controlul strict impus asupra prostituatelor din judeţ. Existaseră plângeri prealabile din partea societăţii religioase dâmboviţene cu privire la pericolul sanitar reprezentat de activitatea acestor femei. Mutiu Ilie a întreprins acţiuni de control la periferia oraşului Târgovişte, încercând mai ales rezolvarea problemei bolilor cu transmitere sexuală ce se răspândiseră foarte mult în judeţ, reuşind astfel să impună un control strict al regimului prostituatelor.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media