TABLETA DE VINERI – Cornel MĂRCULESCU – Casa Augustin Ionescu

Distribuie:

Casa Augustin Ionescu este o locuință deosebit de spectaculoasă construită la sfârșitul secolului al XiX-lea, fiind situată în orașul Târgoviște, pe strada Grigore Alexandrescu, la nr. 33-35, având indicativul Db—II-m-B-17174, așa cum reiese din Lista Monumentelor Istorice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 113, din 15 februarie 2016. Imobilul, deși nu are etaj, dar având multe camere, totuși, atrage atenția prin înfățișarea de casă a unor oameni înstăriți ca multe asemenea clădiri ale orașului construite la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Trebuie menționat faptul că Strada Grigore Alexandrescu este decorată cu o succesiune de case remarcabile ca vechime și  concepție   arhitectonică și  artistică, nu puține dintre acestea aflându-și începuturile în sec. al XVIII-lea și fiind rejuvenate, în stilul eclectic la modă, spre sfârșitul secolului al XIX-lea, unele dintre acestea păstrându-și însă vechea arhitectură tradițională sau pe alocuri au îmbrăcat eclecticul românesc și chiar stilul  neo-românesc.

Casa are șase camere și o scară dublă, la exterior prezintă ornamentații cu stucatură la ferestre, iar în interior se găsesc ornamente în stucatură  și pictură realizată de meșteri italieni, dar care astăzi nu se mai păstrează; în plus casa păstrează sobe originale Meissen și Bavaria, precum și vitralii și oglinzi de cristal. În urma discuțiilor cu proprietarul casei, am aflat că a renovat si restaurat casa între anii 2007-2009 numai din fonduri proprii, deși întocmise dosar pentru Ministerul Culturii și Patrimoniului, demersuri rămase însă fără ecou foarte multi ani.

La începuturile sale, casa a fost locuită de Titu Iliescu, care a avut trei fete și un băiat, toate cele trei fete căsătorindu-se cu persoane din societatea înaltă a orașului, și care au primit ca zestre, case de mare valoare. Fiica cea mare, Olga, s-a căsătorit la 5 mai 1935 cu Lăzărică Petrescu (1901-1990), avocat, prefect și fost primar al orașului Târgoviște, locuind în una dintre cele mai interesante case din oraș ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea în stil neoclasic-baroc.

 

Avocatul Lăzărică Petrescu devenise deja un personaj celebru, după ce anterior petrecuse câțiva ani ca procuror pe lângă Procuratura Ilfov și Procuratura Buzău, iar în 1933 fusese înscris pe baza solicitării sale către Ministerul Justiției, ca avocat definitiv în baroul Dâmbovița. Nu se cunosc cu exactitate cauzele, dar tinerii Olga și Lăzărică Petrescu nu au avut copii, drept urmare au înfiat o fată care la momentul respectiv era deja căsătorită. Cea de-a doua fiică a lui Titu Iliescu, Dora, s-a căsătorit cu un ofițer ajuns înaintea pensionării la gradul de colonel: Augustin Ionescu. Dora si Augustin au avut împreună o fată pe nume Mariana, cunoscută de cei apropiați ca Maia. Aceasta s-a căsătorit în București cu un cunoscut balerin cu care a plecat din Romania și s-a stabit în California. Mariana este cea de- a treia fiică a lui Titu Iliescu, și a fost căsătorită cu ofițerul de cavalerie Victor Constantinescu, cei doi locuind în București.

Cele trei surori, au avut cum spuneam mai sus, un frate Cornel Iliescu, un ofițer al Școlii de Cavalerie Regele Ferdinand din Târgoviște, acesta fiind singurul din familia  Iliescu ce a locuit în casa din Târgoviște pana la moartea sa. Maiorul Cornel Iliescu era cunoscut celor apropiați și în rândul elevilor Școlii de Cavalerie, ca fiind „Comi”, un diminutiv de la adjectivul comic, pentru glumele sale pline de haz. Ofițerul de cavalerie era căsătorit cu o femeie foarte frumoasă de origine germană, blondă ca toate nordicele și care până la vârsta senectuții și-a păstrat toate atributele feminine.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro