TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Ion Cosmin BUSUIOC – Simțul omorului

 

În vremea aceasta, măsura tuturor lucrurilor și făpturilor a devenit Coronavirusul. Totul se învârte în jurul acestuia. Totul e raportat la și depinde de Coronavirus. Aflând  de la Nicolae Steinhardt că axioma 2 + 2 = 4, transpusă în literatură înseamnă că trebuie să scrii despre chestiunea arzătoare la ordinea zilei, m-am gândit ce aș putea eu să scriu despre situația generată de virus. Nu îmi permit să spun precum Cristian Chivu, fostul căpitan al naționalei de fotbal: „Stați dracu’ în casă!”, dar pot să scriu despre focarele de dezbinare, ură, prostie și batjocură care au erupt în unele țări occidentale, ca urmare a apariției virusului în China și a ravagiilor pe care le-a făcut în Italia.

Da, fix în țări ca afară, dintre cele mai civilizate, nu ca „România unde totul e praf și pulbere” au apărut emanații ale dezumanizării care au batjocorit suferința oamenilor și apelul mondial la solidaritate și empatie. De acolo de unde suntem îndemnați să privim să luăm lumină, au răsărit reacții demne de noaptea minții.

Asemeni unui virus reacțiile batjocoritoare s-au răspândit treptat, „pacientul zero” fiind ziarul danez  „Jyllands-Posten” care pe data de 28 ianuarie a publicat o fotografie cu drapelul Chinei în care stelele de pe drapel au fost înlocuite cu simbolul Coronavirusului

Lucrurile au degenerat repede. În săptămâna 3 – 9 februarie, au apărut noi mostre de bășcălie prostească. „Charlie Hebdo” scria că IKEA își va închide jumătate din magazinele din China, deoarece Coronavirus e pe cale de a ucide cât dulapurile rău montate care cad peste clienți. Și nu s-au oprit la asta. Vorbind despre ceea ce revista numea „efectul Coronavirus asupra pieței artei”, concluziona că în 2020 va fi o criză a comerțului cu Turnuri Eiffel fabricate în China. Curat solidaritate și empatie… Iar ziarul belgian „De Standaard” a plagiat modelul danez:  aceeași imagine batjocoritoare cu drapelul Chinei.

Apogeul virusului prostiei a fost atins de „Canal +”, din Franța. În timp ce Italia trecea  printr-o situație dramatică, cu sute de morți zilnic, canalul francez s-a decis să își arate „solidaritatea” printr-un clip „publicitar” despre „noua  pizza italiană care va face înconjurul lumii”. Dacă sunteți interesați puteți să vedeți respectivul clip pe Youtube. „Corona pizza” se numește, dar vă avertizez că este extrem de scârbos. 

Bineînțeles că li s-a atras atenția că nu e normal să facă lucrurile pe care le-au făcut, dar credeți că le-a păsat? Nicidecum, din contră! Redactorul-șef al ziarului danez a spus că ei nu au pentru ce să își ceară scuze și își justifica gestul pe faptul că ei, adică redacția ziarului, au o altă formă de înțelegere a culturii. Contaminați de simțul omorului, astfel de oameni calcă totul în picioare: durere, suferință, răniți, suferinzi, morți. Nu trebuie să spun mai mult de atât. Căutați și vedeți ce caricatură a făcut „Charlie Hebdo” după cutremurul din Italia din 2016…

În încheiere, pentru a nu rămâne doar cu gustul amar al respectivelor publicații, mărturisesc că mi-a plăcut titlul editorialului lui Andrei Pleșu din „Dilema Veche”  – „Mici lecturi de carantină”. Inspirată idee, așa că diseară o să-mi recitesc lucrarea de disertație: „Iisus Hristos, Dumnezeul-Om, măsura tuturor lucrurilor și făpturilor”.

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro