TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Ion Cosmin BUSUIOC – Să înceapă spectacolul!

De fiecare dată când am mers pe Arena Națională din capitală pentru a susține doar pe Dinamo București, înainte de intra pe stadion și a-mi ocupa locul în primele rânduri ale peluzei, treceam pe strada Pierre de Coubertin. Nici că se putea mai potrivit… Să intri pe stadion direct de pe strada cu numele celui care a înființat în forma spectaculoasă actuală, Jocurile Olimpice.

Biografia domnului Pierre este însăși spectaculoasă, este biografia unui om a cărui râvnă și pasiune ne-au redăruit cea mai spectaculoasă competiție din istoria omenirii, Jocurile Olimpice. El a avut această idee, a readucerii în plin a milenarei competiții născute în Grecia antică. Dacă nu ar fi fost râvna lui, cultura mondială ar fi fost astăzi cu mult mai săracă. Tot ceea ce a făcut el în vederea reorganizării Olimpiadei poate fi denumită ca fiind însăși o întrecere, o cursă olimpică. O cursă în care a avut de înfruntat reticența factorilor de decizie umani, diferite spirite naționale închistate și încuiate care nu voiau să privească dincolo de granițele teritoriale. Toate aceste reticențe și închistări l-au transformat pe Pierre de Coubertin într-un mesager-maratonist. A străbătut țări de pe întreg cuprinsul globului pământesc ducând cu sine mesajul-îndemn: „Jocurile Olimpice trebuie reînființate!”. Așa cum am spus nu i-a fost ușor, dar, asemenea primului maratonist pe care îl menționează istoria, soldatul grec Pheidippides care a străbătut distanța dintre Maraton și Atena pentru a duce vestea victoriei împotriva armatei persane cotropitoare și Pierre a învins orice reticență, reținere și abținere umană cu privire la reorganizarea Jocurilor Olimpice. Astfel , după o lungă, foarte lungă pauză, în 5 aprilie 1896 torța olimpică a fost reaprinsă la Atena și astfel au fost redate din nou, istoriei și întregii omenirii stăpâna întrecerilor sportive – Olimpiada. Văzându-și marea dorință împlinită, Pierre de Coubertin a spus: „Jocurile Olimpice sunt primăvara umanității sărbătorită la fiecare 4 ani!”.

Iată, așadar ce ne așteptă peste 6 zile, începând cu 23 iulie și până pe 8 august. Spectacolul națiunilor și al sportului în ceea mai desăvârșită formă de manifestare a lui. De data această în Tokyo… Și mai frumos pentru mine personal o să fie contextul în care o să urmăresc întrecerile olimpice. Fix în această perioadă, datorită unui film pe care l-am văzut pe NETFLIX – Kenshin rătăcitorul – am început să recitesc „SHOGUN”. Sportivii se vor întrece în 324 de probe din 33 de sporturi. Se vor întrece între ei, se vor întrece cu cronometrul, cu greutățile, cu lungimile și înălțimile, în apă, în aer și pe uscat. Se vor întrece pentru a dobândi gloria, pentru că respectul nostru l-au câștigat deja.

 

Un sportiv care participă la Jocurile Olimpice e deja campion, iar dacă devine și campion olimpic, cu atât mai bine. Mult succes sportivilor români care vor participa la Olimpiadă. Excelsior Patria!

 

Ion  Cosmin BUSUIOC a studiat Teologia și, cum spune, e țăran din Nucet, Vrednicul Satului și… șeful cântăreților.            

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro