ortooxacell kiss2022.gif Flax

PARADIGME DIN POST-IZOLARE – Robert MARIN – Frumusețe și fericire

Cu diverse ocazii în textele pentru gazetă l-am omagiat pe Daniel Kahneman, unul dintre cei mai importanți cercetători ai minții umane. Kahneman a fost și un „student al fericirii”, încercînd cu mijloace științifice să aducă puțină lumină în descrierea stării de bine a omului. Într-o conferință TED din 2010 psihologul israelian identifica trei capcane cognitive majore ce ne conduc către o încadrare greșită a problemei fericirii. Prima este ezitarea de a recunoaște complexitatea acestui fenomen, se pare că termenul fericire este folosit pentru a descrie o arie mult prea largă de stări mentale și fizice și din acest motiv confuzia înlocuiește precizia nedorit de des. A doua ține de dificultatea în a distinge între experiența sinelui și memoria sinelui, acestea reprezentînd două dimensiuni ale fericirii radical diferite. A treia capcană cognitivă este produsul iluziei atenției, nu putem vorbi despre nici o circumstanță ce afectează fericirea fără să îi distorsionăm major importanța.

Voi insista puțin pe cea de-a doua problemă, cea a confuziei între experiență și memorie, iată un exemplu pe care Kahneman îl folosește pentru a descrie această diferențiere. „Un membru al audienței a prezentat o poveste cu ocazia sesiunii de întrebări de la finalul unei conferințe. Spunea că a ascultat o simfonie, că a fost o muzică glorioasă, dar că exact la finalul interpretării a apărut un scîrțîit îngrozitor, după care a adăugat destul de afectat emoțional că acest lucru i-a distrus întreaga experiență… Dar de fapt nu a fost așa, obiectul distrugerii a fost memoria experienței, el deja avusese experiența, avusese 20 de minute de muzică glorioasă, dar acestea nu au mai contat deloc, pentru că tot ce ia rămas a fost amintirea, aceasta a fost distrusă, și a fost tot ceea ce a putut păstra. Ceea ce ne spune acest exemplu este faptul că am putea să ne gîndim la noi înșine, și la alții,  în termenii existenței a două stări ale sinelui. Există un sine al experienței, care trăiește în prezent și care cunoaște prezentul, acesta este capabil de a retrăi trecutul dar la bază are doar prezentul, este acest sine al experienței cel abordat de un medic atunci cînd ești întrebat dacă te doare aici sau acolo. Apoi este sinele memoriei, cel care ține scorul și menține povestea vieții noastre, și este cel pe care medicul îl interoghează atunci cînd te întreabă: cum te-ai simțit în ultima vreme, sau cum a fost vizita ta în Albania sau ceva de acest gen”. Este importantă această distincție pentru că, la fel ca auditorul din citatul de mai sus, putem să ne întîlnim cu frumusețea și să ieșim nefericiți din această întîlnire. Avem nevoie de o gestiune a memoriei experienței mai educată, prezentul psihologic (despre care Kahneman ne spune că durează aproximativ 3 secunde) face din viața noastră o uriașă succesiune de momente ce pot rămîne veșnic în uitare dacă nu ne ajustăm detecția a ceea ce este important pentru noi. Este vital să ne antrenăm înțelegerea frumuseții pentru a oferi memoriei noastre posibilitatea de o păstra și a ne îmbogății starea de bine. Dacă ne bazăm doar pe intuiție în aprecierea lumii trebuie să acceptăm faptul că instinctul favorizează major memoria traumei față de care încearcă să ne protejeze pe viitor.

Sinele memoriei este cel ce ne conduce de fapt viețile, și de aceea trebuie să fim mai atenți la felul în care păstrăm din rapoartele noastre cu lumea acele lucruri care ne sunt folositoare, și cele ce țin de siguranță, așa cum suntem programați biologic, dar și cele care ne încîntă, așa cum le întîlnim în peisajul cultural sau în relațiile cu ceilalți. Memoria influențează experiența în moduri mult mai profunde decît putem anticipa, în acest sens cred că cei interesați de frumos pot găsi mai multe motive de fericire. „De fapt nu alegem între experiențe ci între amintiri, chiar și atunci cînd ne gîndim la viitor o facem nu în numele unor posibile experiențe ci către amintiri anticipate. Puteți privi acest lucru ca pe o tiranie a sinelui memoriei , și vă puteți imagina acest sine al memoriei trăgînd după el și sinele experienței.”

 

ROBERT  MARIN este absolvent de Arhitectură și de… „Carabellă”  târgovișteană.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media