TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Ion Cosmin BUSUIOC – Campania de dezbinare

Distribuie:

Grupuri de oameni umblă azi pe străzi, pe ulițe, printre blocuri, după blocuri… Umblă peste tot. Nevoia îi împinge să iasă de prin birouri și sedii și să coboare în stradă. Nu ai cum să nu te întâlnești cu ei în aceste zile. Se apropie de tine afabili, îți zâmbesc, dar nu le poți vedea zâmbetele… Nu le poți vedea pentru că toți poartă mască. Te-ar și îmbrățișa dacă ar fi voie… Te salută, te întreabă ce mai faci, când de fapt toată scena ar putea fi redusă la concluzia: „A fost o perioadă luuungă de când nu ne-am mai văzut, prietene! Practic, nu ne-am mai văzut de la ultima campanie electorală.”

Când te uiți la ei se vede clar că situația îi încurcă, că nu e ceva ce își doresc din adâncul inimii să facă. Pur și simplu nu au de ales… Baremul e barem și trebuie îndeplinit. „Vă strâng pumnii, mergeți și strângeți semnături”… Cam așa ar suna un îndemn mobilizator într-un sediu de campanie. În majoritatea cazurilor, fiecare grup poartă câte o culoare sau măcar ceva pe care este imprimată sigla partidului, organizației, alianței, uniunii, depinde de ceea ce a apucat fiecare să pună mână la plecare din bază. Un balon, un calendar, o agendă, un pliant… Măcar atâta lucru… După doctrină oricum nu îi putem deosebi, măcar după culoare. Dacă i-ai întreba despre celelalte grupuri care strâng semnături, încadrarea s-ar schimba total. Nu ai auzi că acelea sunt partide, alianțe, uniuni, ci bande, grupuri de interese, grupuri personale, mafii personale etc. La asta excelează toți. La ură! Se urăsc mai mult decât din adâncul inimii. „Știm că sunt multe de făcut, dar în primul rând trebuie să-i urâm păilanți.” E articolul numărul unu din statut, apoi vin celelalte articole despre… de dreapta, de stânga, de centru,   de aer, de foc, de apă, de pământ. Pământ de flori sau, toți o apă și-un pământ… Așa spune vocea poporului, iar într-o democrație, vocea poporului e suverană, nu?

Noua situație, așa cum am spus, îi încurcă. Cred și eu… Vin din cu totul alt peisaj. Li se potrivește o scenă dintr-una dintre părțile seriei „Liga Dreptății” realizată de DC COMICS. Femeia-Minune și Superman își dau cu părerea despre o situație limită, dar sunt întrerupți de Batman care le spune: „V-aș recomanda să stați mai mult pe străzi, decât să zburați pe deasupra lor!”.

Mai nou, marile partide sau noile partide care s-au format după niște schisme politice încearcă fenta cu „lupii tineri”. Sunt promovați, împinși în față tineri care vin să vorbească oamenilor despre proiecte. Când e vorba de dezbatere între ei, dezbatere pe proiecte, unul îi spune celuilalt: „Când făceam eu proiecte, pe tine te trăgea vaca-n porumb.” Mi-a fost arătat un astfel de caz, oameni care abia dacă se cunoșteau înainte, care niciodată nu au avut nimic de împărțit, poate doar maxim un „salut”, care nici fotbal nu au jucat împreună, ajung acum să se urască, să-și arunce vorbe grele care nu au nici cea mai mică legătură cu dezbaterea politică. Nu au de ales, fac parte din partide diferite, deci trebuie să se urască. De ce? Pentru că e campanie electorală…. „Lupi tineri” într-adevăr, dar care sunt aruncați în luptă de „lupi bătrâni”. Asta nu e rău, poate, poate, asta e soluția după 30 de ani, cine știe? Succes, dar să nu vină să spună „noi facem politica altfel”, că nu ține… Chiar dacă tânăr, la faza asta sunt „lup bătrân”. Am tot văzut fenta asta în ultimii 15 ani, nu mai ține. Mai ales că în curtea școlii, când jucam fotbal, de cele mai multe ori am jucat în defensivă și vorba Olenney Tyrell din „Cântec de gheață și foc”, eram foarte bun. Nu plecam pe fentă, iar când plecam în atac, de cele mai multe ori dădeam pase de gol. Așa sunt eu, mai altruist…

Așa văd eu lucrurile, când începe campania electorală începe dezbinarea. Scapă de sub zăvoare, ura, sudalmele, vorbele grele… Vorba cântecului, vorbesc de pace, de unire și unitate, de solidaritate, și și-arată armele. O să cred politica drept o soluție pentru dezvoltarea țării, atunci când toți cei implicați în ea nu or să se mai urască între ei și când o să văd marii politicieni că ies din bază, printre oameni, nu doar cu ocazia campaniilor electorale.

„Promit să ne vedem măcar odată la 3 luni în Piața Universității!”. Mda…

ION  COSMIN BUSUIOC a studiat Teologia și, cum spune, e țăran din Nucet, Vrednicul Satului și… șeful cântăreților.            

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro