TABLETA DE MIERCURI: Pompiliu ALEXANDRU – Un virus cât o planetă

Cunoașteți Războiul lumilor al lui H. G. Wells. O civilizație extraterestră, extrem de avansată, cu o tehnologie mult peste cea  a pământenilor, care dorește să se instaleze cu forța pe planeta aceasta, este răpusă în final de… un virus (sau un coctail de bacterii și viruși, neluați în seamă de respectivii invadatori). Noul corona virus nu va fi cel care ne va răpune, cu siguranță. Dar va lăsa urme adânci în omenire. Nu în sensul că vom avea sechele pentru restul vieții și vor trebui câteva generații până când se va ajunge la imunitate absolută. Perspectiva este cu mult mai sumbră.

Lăsăm deoparte cum a apărut această epidemie; s-a scris deja mult despre ea. Nici despre faptul că este un virus „artificial”, creat de om în mare parte. Ceea ce ne sperie cu adevărat sunt următoarele:

  1. Teoriile conspirației nu sunt atât de repudiat pe cât s-ar părea. Omenirea depinde de un imaginar care definește până la urmă realitatea, oricât de paradoxal ar părea. De la producții culturale – filme, cărți – care au un fel de încărcătură profetică în ele, până la teorii politice ale conspirației, ne manifestăm acest profetism apocaliptic, această viziune a unui viitor pe care nu îl mai putem controla. Dacă până acum omenirea avea ca scop unic o armonizare cu natura, o împăcare cu ea și își căuta locul în univers, acum am trecut la atac. Scopul omului pare să părăsească acest loc, să-l pustiască, dorind să cucerească și alte locuri. Cel mai mare dușman al omului pare să fie chiar omul și caută în fel și chip forme de a se provoca pe sine întru distrugere. Într-un cuvânt, cum spune H. Arendt, omul dorește să-și depășească propria condiție, profitând de libertatea de care se bucură.
  2. Etica a dispărut complet. Valoarea etică a devenit un fel de surogat, de poetică istorică. Mai mult, rațiunea și raționalitatea invocate ca valori absolute, ca stăpâne complete ale afectelor și, mai grav, ale instinctelor primare, pare să nu facă față tendinței extrem de naturale, animalice, a omului. Ne comportăm la fel ca în Evul Mediu sau în oricare altă perioadă istorică în momentul în care suntem amenințați. Adică aproape naiv și extrem de egoist.
  3. „Atunci când omul a inventat ceva cu adevărat nou, a inventat o armă de fapt.” Acest lucru ar fi fost spus de Einstein. Va trebui să ne obișnuim începând de anul acesta cu repetate isterii sociale. Isteria este următorul nivel al aducerii de profit economic. Nimic nu va împiedica omenirea să nu trăiască sub o groază continuă în fața a numeroase amenințări reale sau imaginare. Galantarele se vor goli sistematic, în funcție de cerințe. Medicamentele vor deveni parte integrantă a existenței vieții. Trans umanismul va căpăta cote incredibile. Homo sapiens va dispărea în maximum cinci ani, cum spunea și Harari! Vom fi biomecanoizi care aspiră în viitor la un singur lucru: să devenim matusalemici dacă nu chiar nemuritori. Asta în funcție de profitul economic, sângele societății! Experimentul comunist, cel care inducea revoluția continuă, a căpătat o formă incredibilă astăzi. Vom trăi isteria continuă, groaza de moarte la fiecare pas. Amenințarea imaginară care ne va defini existența și realitatea. Realitatea însăși va fi doar o anexă a imaginarului. Imaginarul își ia revanșa istorică în fața realului, naturalului. Obiectul tehnic, ca obiect ficțional, va deveni naturalul viitorului.

Bine ați venit pe planeta Pământ!

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro