TABLETA DE MIERCURI – Pompiliu ALEXANDRU – Lansarea la apă a imposturii

Ştiţi că la Gaudeamus s-a lansat cu alai o carte a unui puşcăriaş, Dan Voiculescu. Infractor pe caz de escrocherie şi bani mulţi. Nu crimă, nu găinărie, nu spart bancă. Escrocherie şi înşelătorie, spălare de bani şi d-astea din categoria acestora. Mi-a spus un fost puşcăriaş, altul – face to face – că în zilele noastre nu mai sunt consideraţi ultimii oameni, printre puşcăriaşi, violatorii şi pedofilii. Ăştia aveau cea mai grea viaţă în puşcărie până acum ceva vreme. Erau chinuiţi şi respinşi de ceilalţi puşcăriaşi. Acum, spunea omul trecut prin pârnaie, cea mai de jos speţă este escrocul. Ăştia au viaţa cea mai grea acolo. Adică nea Voiculescu. (Care a făcut puşcăria la secţia vip, de altfel).

Mă întrebam când vedeam scena suprarealistă de la Gaudeamus, cu lansarea la apă a cărţii respectivului individ – sunt mândru că nu ştiu titlul acestei cărţi – cum de este creditat de ceilalţi indivizi? Bine, Năstase e şi el tot un fost puşcăriaş, dar ceilalţi? Aşa cum sunt și pseudo-jurnalişti şi retorul-actorul Puric? De ce? De ce să creditezi aşa ceva? Creditezi cartea? Adică acel conţinut ştiinţific, care nu are nimic de-a face cu mizeria din om? Separaţia netă dintre om şi operă? Cartea rămâne, autorul trece?

Îmi aduc aminte de o carte pe care am citit-o – de fapt am frunzărit-o, citind-o pe bucăţi – a lui Stalin, despre lingvistică. Era ceva de-a dreptul înspăimântător. Dar tradusă în franceză şi prezentă în bibliotecă. Este adevărat că era la categoria curiozităţi sau catastrofe. Dar la noi era serioasă treaba. Era pe bune! Iar acest lucru te înfiora până în măduva oaselor. Totul s-a confiscat în această ţară. În plus, directorul editurii cu pricina, MAO, cum a ajuns să fie numită, băga o aroganţă de tip politician: „Dacă nu vă convine cartea, nu o citiţi!” Adică, mai pe înţelesul tuturor şi încercând un răspuns la întrebările de mai sus, explicaţia nu pare a fi decât una raţională. Banii. Banii care calcă în picioare tot. Mai ales etica, mai ales cultura.

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro