ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA de MIERCURI: Pompiliu ALEXANDRU – Ce ne-ar aduce un nou vot?

Ne-a luat prin surprindere valul 4 al pandemiei! Precum valul 3 și ultima zăpadă! Căcâții se ceartă pe ciolan, auzim doar voci și asistăm la circul mediatic cu marea acțiune politică îndreptată doar în a faulta adversari. Nimic concret pentru țară! Niciun proiect demarat, doar desene pe asfalt! În plus, proaspăt eliberat din pușcărie, marele Dragnea este invitat precum un apostol în studioul de televiziune; i se pune la picioare un nou partid, căci acum, gata, se pune pe treabă! Să nu uitați să mergeți la vot! Parcă și văd în pragul următoarelor alegeri cum se reanimă unii să mă invite din nou să votez „schimbarea”. „Numai prin vot se poate face ceva!” Dar de unde dracu știu ăștia că numai așa se poate? Dacă de ani de zile se aplică aceeași rețetă de vot, cum să iasă ceva nou? A schimbat cineva modul de votare până acum? A întrebat cineva până acum vreun teoretician al politicii ce soluții ar fi pentru a avea un vot care să elimine acest perpetuum mobile al incompetenței și mizeriei politice? S-a făcut vreo conferință națională în care să se discute această problemă? S-a acordat vreun premiu pentru o idee nouă în acest sens? A fost vreo discuție în parlament pentru a revizui acest lucru? Toate partidele propun ceva – anemic – în acest sens, în campanie, apoi uită definitiv capitolul ăsta! Uniune națională trebuie făcută pentru educație, pentru sănătate, pentru autostrăzi… Dar cel mai mult e nevoie de așa ceva pentru a schimba sistemul de vot! În primul rând! Și repede! Ieri, dacă se poate!

Să vă dau o idee în acest sens! Nu, nu este a mea, nu sunt atât de isteț. Este vorba doar despre o întoarcere la trecut – plus adaptarea la beneficiile tehnologice de astăzi. Se pleacă de la întrebarea esențială: cine să aibă drept de vot? Doar criteriul vârstei nu este deloc unul serios. Ar putea fi introdus mai mult criteriul performanței în domeniul de activitate al fiecăruia, al educației și câte și mai câte! Există astfel de criterii, care să nu fie discriminatorii, dar echitabile! Hai să spunem că este vorba despre un criteriu al contribuției civice – poate fi definită ulterior aceasta, dar, ca idee generală, ar măsura efectele pe care le are un individ asupra societății, acțiunile concrete care ajută aproapele. Se pot baza în măsurarea aceasta pe două axe: a face bine fiecăruia fără a face rău altora și a face bine altora fără a face rău individului! Avem sistemele de supraveghere și sistemele tehnologice pentru a măsura aceste lucruri, dacă s-ar dori.

Apoi, după ce s-ar elimina mulți „votanți” degeaba din sistemul actual, vine partea cea mai frumoasă. Cunoașteți sistemul de jurați din SUA? Acesta este inspirat din Antichitate, din politica grecească. Bine, cu adaptarea modernității. Ce presupune acest sistem? În anumite procese de natură juridică, pe lângă judecător – profesionistul într-ale legii – există și un ansamblu de jurați care își vor exprima prin vot (unanim sau nu) un răspuns cu privire la speța în discuție. Jurații aceștia sunt aleși în mod aleatoriu, de un calculator. Se alege dintre cetățenii țării, indiferent de meseria pe care o au. Uneori sunt chiar șomeri. De ce așa? Pentru că numai astfel are valoare de acțiune egalitatea. Exista în democrația antică această posibilitate de a fi ales prin tragere la sorți, căci, nu-i așa, în democrație cu toții suntem egali. Cetățenii, spun, adică cei care fac ceva pentru societate și țară. Nu se prezintă mereu aceiași pe liste, iar alții doar votează automat toată viața. Nu trebuie să îți exprimi dorința că vrei să fii ales, să fii reprezentant. Acestea sunt desuete, căci știm prea bine că numai conștiință de reprezentanți nu au aleșii, iar criteriile de candidatură în partide ține mult de contribuții bănești – oneroase în mare parte! Așadar, ce contează că sunt eu sau tu ales pentru un an – maximum doi – pentru a acționa din postura de politician? Bine, să nu exagerăm, astăzi sunt alte condiții și, mai ales, alt număr al populației. S-ar putea aplica acest sistem la nivel local sau, cu unele modificări, și la nivel mai mare. Politicienii profesioniști – adică cei care fac studii în acest sens – să aibă posibilitatea de a acționa din postura aceasta și numai pentru anumite posturi, și în anumite condiții, pentru a preîntâmpina corupția sau acumularea nejustificată de averi. Oligarhia poate fi contracarată în mai multe feluri. Acest sistem este altceva față de ceea ce se întâmplă acum, unde este vorba despre orice, numai despre schimbare nu! Votul actual nu face nimic altceva decât să învârtească aceeași zeamă lungă ce scoate doar la suprafață sâmburii care nu s-au dizolvat în zeamă. Lăsați-o mai moale cu aceste „schimbări” de fațadă și faceți ceva nou! Iar timpurile sunt atât de tensionate încât numai o minune ne scapă pe cale rațională de această zeamă lungă în care pierdem vieți și destine. Dragnea, cel pe care îl credeați eliminat, revine. Ca și cum în el stă nădejdea țării. Alți căcâți mai noi sau mai vechi, cu pușcăria făcută sau nu, se răsucesc periodic în zeama asta care convine de minune acestei mari familii care s-a stabilizat aici mai ceva decât un regim dictatorial de tip bolșevic.

 POMPILIU ALEXANDRU este lector universitar la Universitatea „Valahia”, din Târgoviște, doctor în filosofie, în România dar și în Franța, artist fotograf și, peste toate, absolvent de CARABELLA…

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media