TABLETA DE MARȚI – Puiu JIPA – O scurtă insomnie

Cînd e să vină insomnia, vine. Vine și nu se mai oprește. Stai în cap, bei lapte, numeri oi, te uiți la filme… Nimic. Treaz-trezuț! Am băgat și o vodcă medie în organism, tot nimic, nada, ochi beliți în televizor, în telefon, în laptop. Pe-afară ciripelele păsăresc, lîinii catră, apa plouă, ora este numai două. Și 68 de minute.

   Normal că mi se face foame. Un pic de brînză, o roșie. Parcă, parcă! Mă-ntind în pat, cu grijă, să nu îmi sperii somnul. Ceeee? Manele? Da, un strop, cît o hăulitură în Munții Carpați. O mașină dată la maxim, în fața casei. Portieră trîntită, înjurătură îndelung elaborată, pleosc, zbang, sturm und drang. Coș verde de gunoi doborît, conținut deversat. Înjurătură aplicată, șut în gard, demaraj furios, scrîșnet de roți. De roți? Da, de roți care rad bordura. Liniște. Somn, nu. 

   Iau un text de la viitoarea premieră, să-l mai învăț. E doar ora 5. Literele, însă, au o viață a lor proprie: în loc de considerație citesc consternație și nu mai are sens. Revin. Aha, considerație. Pe-afară se dă cu vijelie, mică, e drept. Începe să plouă din nou. Reiau textul: Marinari, la posturile de manivelă, ăăă, de manevră! Bleop! Bleop! Tronc! Bleop! Asta nu-i textul meu. E de afară. Ce să fie, ce să fie?

   Pun o glugă și ies. Nimic. E lumină dar bleop! bleop! tronc! bleop! De unde, nene. Și-n timp ce ploaia mă ciuciulete descopăr sursa. Un bidon gol de plastic, amețit de scurta vijelie anterioară, părăsise adăpostul de sub masa din curte și-și făcea duș sub picăturile din streașină. Opresc darabana și mă-ntorc în hoceag. Ud, foarte ud. Mă schimb, poate adorm. Aiurea. 

   Știri, inundații, ora 8. Ațipesc, telefon!!!! Sîntem de la firma de telefonie mobilă cutare, nu ați dori…. Nu, nu doresc. Ațipesc. Biip! Mesaj. Vă anunțăm că factura cutare a fost emisă… Nu vreau! Am repetiție la 11. Nu mai dorm. În ochii mei e toată plaja de la Mamaia, doar nisipul. Și umbrele. Și șezlonguri..

   10:30. Știri. Bătaie în trafic. Hai la teatru. 10:48. Plouă subțire. Sună telefonul. Nu mai repetăm azi. Mă-ntorc. Mi-e un somn de 24 de carate. Mă-ntind. Bătăi în poartă. Domnuuuu, n-aveți fer vechi. Îmi pun perna pe față. Degeaba. Iau din nou textul. Nu, nu e textul, e o factură. O învăț pe dinafară și i-o recit lui Șumi, cățelul. Nu înțeleg de ce latră. Ba da, înțeleg, e afară. 

 

PUIU JIPA este actor la Teatrul Tony Bulandra, regizor și dramaturg; a devenit târgoviștean, de strada Liniștei, cu aerul lui republican de Ploiești…

Distribuie:

Locuri de munca

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro