TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Un elev

 

L-am reîntâlnit într-o dimineață rece de septembrie. Mi-a fost elev, unul foarte bun, nu l-am uitat. Aflasem că s-ar fi dus la o mănăstire și, nu știu de ce, n-am fost surprins de alegerea lui.

L-am ascultat în liniștea din spatele unei biserici vechi, am stat acolo și el a vorbit fără oprire. Noua mea viață, mi-a spus, ține de un sentiment al ființei în care pot să-l chem și pe altul la trăirea mea proprie și nu să-i dovedesc eu, de fiecare dată, câte ceva. E o trufie nemărginită gândul că aș putea să-i păzesc pe alții de păcate, câtă vreme nu mă pot păzi pe mine, a mai zis el. Noaptea, atunci când nu pot să dorm, îmi revin în minte întâmplările ultimilor ani, atunci când n-aș fi crezut cum va fi viața mea mai departe.


Mi-a mai spus că el știe că ar trebui să-l părăsească gândurile vechi, dar că nu e ușor. Ne ajung din urmă tot felul de trădări. Și mi-a vorbit despre rugăciune… Mulți dintre noi avem viața înlăuntrul nostru, iar să lucrezi rugăciunea minții înseamnă să te faci pe tine însuți, să spui rugăciunea, dar repede, ca să nu aibă timp mintea să nască alte gânduri trecătoare. Așa am înțeles eu, atunci, că rostul lumii noastre trebuie să plece de la lume, dar și să-l depășească cumva.

Harul, mi-a șoptit el în dimineața care coborâse peste noi, lucrează și fără strădania omului. Și m-a întrebat: noi, aici, la picioarele noastre, de ce oare nu ne îngrijim? Pentru că timpul e scurt, iar lucrurile rămase de făcut sunt încă foarte multe. Poți oare să păstrezi tăcerea și să nu-ți tulburi viața? Poți să pui un gând bun în mintea ta, atunci când îți vine gândul cel rău?

Acum, spre sfârșit de 2017, sper să pot termina cartea mea în care el, fostul elev, a devenit un personaj de poveste. Știu cum vor arăta ultimele cuvinte ale ei… Cândva  o să ne întâlnim în zori, Doamne. Închide ochii, dacă vrei să-L vezi! Unde să fug? Și păcatul este tot o cărare care ne duce la Dumnezeu. Cândva, mă gândeam eu, o să îmbătrânesc într-un loc sfânt și pomul raiului o să sufle peste fața mea.


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca
Statistici Trafic