TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Repetabila… istorie

Am citit în presa din zilele trecute: „Capitala duce lipsă de medicamente, în plină criză sanitară care se suprapune peste una politică, cauzată de organizarea alegerilor parlamentare în timpul decretării stării de asediu. În presă apar relatări despre fraude electorale comise de liberali, iar Opoziția cere anularea alegerilor. În paralel, „bolile se întind”, iar proprietarii de hanuri și restaurante sunt amenințați cu închiderea afacerilor, dacă nu respectă măsurile impuse de guvern referitoare la „declararea boalelor molipsitoare”. Așa arată tabloul României…” 

Nu, nu e tabloul de azi, e cel din anul 1919, în plină pandemie de gripă spaniolă, conform relatărilor din „Universul”, cel mai popular și cel mai citit ziar al vremii. Vi se pare că sunt mari deosebiri? Încerc să vă arăt cum se repetă istoria, chiar dacă arafații sau rafilii sau cerceii nu erau pe atunci, dar ciolacii, orbanii, klaușii etc. nu lipseau din peisaj.

Ziarul „Universul” scria că principala cauză a răspândirii molimei era murdăria: „S’au ivit   numeroase noui cazuri de boli molipsitoare, cari fac ravagii din cauză că nu se desinfectează lucrurile cari au venit în contact cu bolnavii…” Articolul se numea „Bolile se întind”… Și   s-au tot întins, iată, o sută de ani mai la vale. În altă știre se scrie despre „Declararea boalelor molipsitoare”, un ghid informativ al epocii prin care autoritățile arătau cine și cum să facă raportarea de noi cazuri de îmbolnăviri „spre a putea lua urgent măsuri urgente de izolare, desinfecție, deparasitare, vaccinare, revaccinare etc.” Mai jos, în articol se scrie că: „Se atrage atențiunea că neîndeplinirea cu știință a acestei declarații aduce după sine pedepse, închiderea localurilor, stabilimentelor, internatelor, hotelurilor, amenzi și darea în judecată”…

Apoi, se cereau „măsuri de poliție energice contra persoanelor cari scuipă în public, cari tușesc și strănută fără o batistă la gură”, iar ca metode de profilaxie se recomandau „spălături simple pentru curățenia gurei, dinților și mâinilor” și continua aerisire a încăperilor. Oamenii se plângeau de faptul că, în plină pandemie, „medicamentele s-au scumpit enorm”, în special cele de pe rețetă, și că „lipsesc foarte multe substanțe”. 

Citim, mai departe, că acea criză s-a combinat cu o alta politică, alegerile parlamentare s-au desfășurat sub stare de asediu. Repet, nu e de azi, e de atunci, acum mai bine de un secol… Marea surpriză a alegerilor de la acea vreme a fost că liberalii, deși aflați la guvernare, nu au reușit să obțină majoritatea parlamentară. Pe floriniromani, turcani, câți etc. nu-i trec, așa, niște fiori repetabili? O doamnă în toată firea și-a pregătit deja biroul de senator, cu flori în colțurile încăperii, cu trandafiri și toate celelalte.

În ziarul „Universul” mai scrie și că: „Guvernul liberal este pus în fața unui considerabil număr de probleme a căror rezolvare cere o desăvârșită urgență”. Ziarul critică autoritățile pentru modul în care au gestionat aceste probleme: „Este cu desăvârșire posibil ca acei cari sunt puși să prezideze România de astăzi să facă dovadă nu numai de reală solicitudine pentru nevoile mulțimei – solicitiudine care fără supărare, până acum nu s’a văzut”.

Parcă aș mai alege câte ceva de la gazeta de atunci, pentru gazeta de acum, dar trebuie să mă opresc, vine peste noi o altă conferință de presă mascată, din care tocmai aflăm că situația e sub control, că guvernanții muncesc pentru noi, că Iordache e ales pe viață la Consiliul Legislativ, că Avocatul Poporului veghează strâmb, că vinovații sunt tot ăia pe care-i știm… 

Spitalele sunt pline, salvările trec la câteva minute pe strada mea, școlile au trecut și ele pe roșu, tot mai multe, noi suntem fericiți, apa caldă încă mai este așteptată în București, posibilii parteneri de dreapta se ceartă la Timișoara, premierul zâmbește strâmb pe sub masca lui care-i tot cade de pe nas, Cioloș așteaptă răbdător, Ciolacu chefuiește, primarii noi mai așteaptă și ei, pe ici pe colo, coalițiile contra naturii se înfăptuiesc într-o fericire, treburi mărunte, nu-i așa? 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro