TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Din jurnalul de profesor înainte de pensionare (1)

Și se apropia, după 41 de ani, în plină pandemie și sub apăsarea învățământului online, chiar ea, pensia…

Cu puțină vreme înainte, am vorbit cu elevii mei despre infinit… Cred că am citit ceea ce vă spun acum într-un roman sau așa mi se pare, le-am povestit eu. O fată descoperă lumea lacomă și tristă și primește, într-o zi, două fructe de lici, care aveau coaja tare, dar ușor de crăpat, și pulpa moale și dulce. La mijloc era un sâmbure dur, pe care niciun copil nu reușise să-l spargă vreodată. Se spunea că sâmburele acela avea înăuntrul său un alt sâmbure, care la rândul lui ascundea un sâmbure și mai mic și așa mai departe. Se zicea că, la un moment dat, sâmburii erau atât de mici, că nu-i mai puteai vedea decât cu lupa și că, mai apoi, deveneau atât de mici, că nu-i mai puteai vedea deloc, dar că ei erau acolo în continuare și se micșorau la nesfârșit. Aceasta a fost prima întâlnire a fetei cu infinitul. Vedeți, așa e și cu mizeriile de oameni care ne-au îndesat în viața de azi ticăloșiile lor. Mai au puțin și se vor micșora la nesfârșit. Din păcate, tot către infinit se scurg și speranțele noastre… Dar asta nu le-am mai spus elevilor mei!

În altă zi le-am povestit despre durian… E cel mai urât mirositor fruct din lume. E chiar „regele” fructelor. Chimiștii au reușit să identifice câteva dintre substanțele care contribuie la aroma sa cu totul specială. Am citit că în mijloacele de transport (autocare închiriate, pe lungi coloane de străzi, de pildă…) este interzisă urcarea cu asemenea fructe. Au miez cremos, roșu, cu o aromă inconfundabilă. Durianul are peste 200 de substanțe volatile, dar nu se știe care dintre ele contribuie la mirosul său caracteristic. Unele molecule sunt asociate cu aroma de ceapă degerată și, se spune, ele nu se mai găsesc în nimic altceva. Despre pasivitatea durianică din țara mea, despre revoltele de buzunar vorbim când s-o mai putea. Dacă s-o mai putea… Acum mai înșir aici niște cuvinte, culese dintr-o pagină de roman: slut, hâd, murdar, lipsit de scrupule, josnic, infam, ticălos, respingător, detestabil… Desigur, nici asta nu le-am mai spus elevilor mei!

Iar într-o altă dimineață, una de februarie, nu începuse încă pandemia, dar era pe aproape, le-am vorbit elevilor mei despre aroganță. Aroganța este blocarea înțelepciunii, le-am spus eu, iar lipsit de aroganță, imbecilul ajunge un ratat. Iată, le-am mai zis, o poveste veche… Un bătrân american trecut bine de 80 de ani ajunge la Paris și caută pașaportul, rătăcit pe undeva. Funcționarul îl întreabă ironic dacă a mai fost la Paris, iar bătrânul domn zice că da. Atunci trebuia să știți că e nevoie să aveți pașaportul pregătit… Americanul îi răspunde: Ultima oară când am fost aici n-a trebuit să-l arăt… Francezul, umflat precum un om politic de modă nouă, de la noi, zice că e imposibil, americanii trebuie întotdeauna să arate pașaportul atunci când ajung în Franța. Bătrânul l-a privit adânc în ochi pe francez și i-a zis: Când am ajuns la țărm, la Gold Beach, în ziua D, în 44, pentru a ajuta la eliberarea acestei țări, n-am găsit niciun francez căruia să-i pot arăta pașaportul. Elevii mei au râs, au înțeles foarte bine. Dragii mei, le-am mai spus, Aristotel crede că inteligenţa este aroganţă educată. Arogantul se crede perfecțiunea întruchipată, prin urmare nimeni nu se compara cu „cel mai tare din parcare”… Omul cu vederea îngustă crede că întreg pământul încape în curtea sa. Infatuarea este felul în care cei din jur percep o persoană cu o imagine de sine exagerat de bună. Cei care se consideră speciali se laudă excesiv cu reușitele lor și pretind admirație, se simt norocoși și cred că nu li se poate întâmpla nimic rău. De data aceasta, da, le-am spus copiilor mei până la capăt.

PS Un cretin aurit a postat o listă cu intelectualii care trebuie condamnați la moarte. Nu credeam, la peste 30 de ani de speranțe și libertate (oare?) că mai sunt astfel de idioți (tineri, din păcate). Oricum, vom avea și noi corespondențe săptămânale din exilul etern, domnul Liviu Antonesei este pe lista mizerabilă și plină de aur

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro