TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Dicționar electoral, azi despre grosolănie…

Distribuie:

Fosta mea colegă de facultate, doamna prof. univ. Mihaela Miroiu scrie așa: „Îl ascult pe Dragnea. Este de o bădărănie mizerabilă la adresa Președintelui Iohannis. Nu spun să îi dea dreptate în privința imposibilității numirii sale ca prim-ministru, fiindcă nu vrea în fruntea guvernului oameni dovediți că au încălcat legi. Dar acest mod mizerabil de adresare: „Omul ăsta habar n-are” etc. este grobian. Nu e singurul bădăran, mitocan sau derbedeu. A avut un predecesor ilustru în Băsescu și în fostul său șef, Victor Ponta. Dar un pic de reținere în spațiul public se poate? Au acești oameni o minimă idee despre decența și bunul simț în cazul unui „om de stat”? Eu cred că trebuie să sancționăm moral și politic, în mod sistematic, asemenea derapaje. Altfel, alegerile se transformă într-un concurs de nesimțire și proastă creștere.”

Așadar, grosolănie, mojicie, bădărănie, mitocănie, obrăznicie, mahalagism, necuviință, mocofănie, râtănie sau chiar necioplire… Se spune despre un grosolan că e lipsit de delicatețe, adică necizelat și primitiv. Vorbind despre boierii din vremea lui, Caragiale îi numea din topor, cilibii și cam subțiri. Nici cu boierii de azi nu ne facem de rușine… De altfel, grosolănia este imitația de tărie a omului slab. Un moralist francez scria că atunci când cineva ne înștiințează că ar dori să fie sincer cu noi, ar trebui să ne gândim că întotdeauna va relata vreun episod personal, interesant doar pentru el și ne va comunica urgent vreo grosolănie. Mă gândesc să îi rog pe doritorii de mărire parlamentară din decembrie să pună în programele lor înălțătoare  un „obiectiv” strategic: un adevăr fără interese poate fi eclipsat de o emoționantă falsitate… Greu, nu?

Cum doamnele și domnii coborâți pe listele de candidați sunt iubitori de înțelepciune, le amintesc și cuvintele unui uriaș dramaturg: conversația trebuie să fie plăcută și fără grosolănie, isteață și fără afectare, liberă și fără indecență, pătrunzătoare și fără dispreț față de alții, decentă și fără falsitate. Noroc că nu mă vede nimeni, aș zâmbi cu resemnare la toate acestea… Știți cum se spune, cine e fals cu unul, poate fi fals cu doi. De altfel, există foarte multe lucruri frumoase pline de falsitate. Calitățile înăscute ale îngerilor se văd din copilăria lor. Raiul se apropie de noi… Din decembrie…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

: 2 ganduri despre “TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Dicționar electoral, azi despre grosolănie…

  • 7 noiembrie 2016 at 10:16
    Permalink

    CITESC și RECITESC trăirea și eleganța intelectualului, nu numai din viața de zi cu zi, scrierea profesorului, omului drag, drag vremurilor, drag celor ce pot să înțeleagă pașii pe care politicienii… NU i-au făcut (încă). Așteptăm (încă). Ce? Habar n-am…!

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro