TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – ALT CANCER DE TÂRGOVIȘTE

Distribuie:

Despre ruinele din imagine s-a mai scris, au fost chiar și „interpelări” în Parlament, indignări serioase, apeluri pătimașe, intervenții patetice. Și? Cu ce folos? A auzit cineva? E vorba, desigur, despre inutilitatea cuvintelor, despre singurătatea revoltei, despre nesimțirea celor care sunt aleși sau numiți să facă ceva pentru comunitatea pe care o reprezintă. Dar o reprezintă?

Această clădire din strada Mihai Bravu, fostă Agenţie Consulară a Statului Italian, este încă în picioare. Pe ea scrie „pericol de prăbușire” și zace tumefiată în Târgoviștea adormită și scufundată în reconstrucții edilitare care nu se mai termină, care se scufundă la prima ploaie mai serioasă căzută peste biet orașul meu cârpit și dezmembrat.

Cândva, în Casa D’Italia  a fost sediul instituţiilor italiene din Târgovişte, în condiţiile în care comunitatea italiană din Târgovişte se extinsese foarte mult şi în care relaţiile României cu Statul italian erau excelente prin anii 1937-1938, iar  clădirea a fost construită după planurile arhitectului Enzo Canella, din Bucureşti. Direcţia tehnică a avut-o Mario Amico, domiciliat în Târgovişte. Găsiți alte informații istorice și culturale în Enciclopedia Târgoviștei, editată acum câțiva ani de Primărie.

casa d'italia

A funcţionat şi ca un institut de cultură, în care copiii italieni, dar şi români învăţau limba şi obiceiurile italieneşti, iar cei mai dotaţi dintre ei erau trimişi în vacanţe în Italia, pentru a asimila limba. La începutul unei zile de studiu, copiii erau serviţi cu micul dejun. Cei mai săraci dintre ei, mai ales români, erau ajutaţi cu sume de bani pentru întreaga familie, din partea Comunităţii romano-catolice din oraş.

În anul 1913, din documentele vremii aflăm că la Târgovişte trăiau circa 90 de persoane, comunitatea devenind ulterior puternică şi închegată, iar statul italian a hotărât să le construiască începând cu anul 1938 o agenţie consulară, denumită Agenţia Consulară Regală a Italiei şi sediu al tuturor instituţiilor italiene din Târgovişte. Între anii 1940 şi 1943, acolo unde a funcţionat Agenţia Consulară a Italiei a funcţionat şi Institutul Naţional de Cultură şi Educaţie italiană, unde copii români şi italieni se întâlneau cu ocazia diverselor evenimente culturale sau familiale, serbări sau frecventau cursuri de cultură şi civilizaţie. Asociaţia Casa d’Italia din Târgovişte este afiliată la Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT. care are statutul de utilitate publică, reprezentând oficial minoritatea italiană din România şi poate organiza împreună cu comunitatea locală multe evenimente de acelaşi fel ca pe vremuri, cu condiţia de a avea un loc pe măsură.

Astăzi, așa cum se poate vedea în umbra zidurilor vechi, Casa d’Italia din Târgovişte este o ruină, iar statul italian va trebui să o doneze comunităţii locale, în semn de recunoştinţă pentru toţi cei care au construit acest imobil, punând împreună munca, pasiunea şi nu numai atât. Cu siguranţă că RO.AS.IT. împreună cu comunitatea locală ar căuta şi ar găsi soluţia reabilitării acestei clădiri, care prin tradiţia ei poate redeveni ceea ce a fost odată, cu tragere de inimă, multă dragoste şi pasiune. copiii români şi italieni foloseau împreună tot ceea ce era mai frumos: cultura, muzica, tradiţiile şi buna convieţuire.  Cam așa rostea, patetic și inutil, un parlamentar de Dâmbovița, înfășurat în aerul adormitor al Camerei Deputaților. Și? S-a întâmplat ceva? Pentru că au trecut deja mulți ani de la indignarea legislativă…

Somn ușor, aleși de tot felul, vin alte voturi, o să ne vorbiți sforăitor despre planuri, obiective, strategii, direcții, inițiative… Vă mai crede cineva?

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Un gand despre “TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – ALT CANCER DE TÂRGOVIȘTE

  • 6 octombrie 2015 at 9:00
    Permalink

    Societatea arhitectilor din Targoviste a incercat sa sensibilizeze autoritatile locale in promovarea unui proiect cultural de restaurare a Casei D’Italia. Din pacate fara proprietar si implicarea primarie este imposibil sa promovezi un astfel de proiecti Soŕcietatea Arhitectilor din Targoviste doreste sa intocmeasca proiectul de “restaurare si reamenajare a cladirii ca un club al oamenilor de afaceri italieni(şi nu numai) din Targoviste . SAD a inventariat primele 10 firme ale oamenilor de afaceri italien, am contactat reprezentatii orasului infratit cu Targovistea -Corbetta. am incercat fara succes sa contactam reprezentanti asociatiei cetatenilor italieni din Romania.Din pacate n umai cu entuziasmul unor arhitecti pensionari nu se pot urni lucrurile. Ca cetateni ai acestui oras puteti intreba primarul si arhitectul sef de ce sunt atatea “ruinuri” in oras De ce nu se aplica legea 153 /2011 sau avem alte preocupari ca de , avem alegeri in 2016, si unii sunt deja in campanie electorala.

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro