TABLETA DE JOI: Radu Alexandru STATE – Petrolul târgoviştean la 1900 (I)

                                                                                                           

Înfiinţată la 1889 de marele industriaş dâmboviţean Ioan Grigorescu, rafinăria de la Viforâta ajungea în următorul an una dintre cele mai importante din Vechiul Regat. Aceasta dispunea de 6 cazane de distilat, cu o capacitate totală de 145.000 kg., ce puteau distila anual peste 1600 de vagoane cu ţiţei şi de un agitator cu o capacitate de 3,5 vagoane, pentru rafinarea petrolului lampant. De asemenea era echipată cu 2 rectificatoare de prelucrare a benzinei brute, în vederea obţinerii de densităţi diferite ale acesteia, o instalaţie pentru fabricarea uleiurilor minerale de uns maşini, o rafinărie specială cu 4 agitatoare, o fabrică pentru obţinerea parafinei, precum şi cu cazane cu vapori, dotate cu pompe Worthington.


 

Pentru că se afla la o distanţă de circa 3 km de gara oraşului – în care beneficia de o linie specială de garare -, Ioan Grigorescu hotăra construirea unui „conduct” care să lege fabrica, de depozitul ce fusese amplasat în imediata apropiere a gării şi care dispunea de o capacitate de depozitare de 3.800.000 de kg. Rafinăria de la Viforâta prelucra petrolul extras la Gura-Ocniţei, Glodeni, Colibaşi şi Reşca, pentru ultimele două fiind nevoie de construirea unei conducte de 23 de km, prin care era adus ţiţeiul. Principalul beneficiar intern al produselor rafinate la Viforâta erau Căile Ferate Române, dar produsele întreprinderii ajungeau şi la export, în ţări precum Germania sau Elveţia.

 


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca