TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – O licitaţie în 1900

La început de secol XX Târgoviştea avea o conducere conservatoare, în frunte cu G.Cair-primar şi Nicu Sassu-viceprimar, secondaţi de consilierii Niţă Petrescu-Cosma, căpitanul N.Negoescu, Grigore Ionescu, V.Em.Kercea(secretarul Primăriei).

Căderea guvernului conservator determina dizolvarea Consiliului Comunal, prin Înaltul Decret Regal nr.627 din 19 februarie 1901, în locul lui fiind numită o comisie interimară alcătuită din preşedintele Lazăr Petrescu, vicepreşedintele Alecu Constantinescu, Vasilache Dumitrescu, Teodor Andronescu şi căpitanul Gr.Pester. Singura funcţie care „scăpa” neatinsă era cea de secretar, V.Em.Kercea fiind şi el membru al comisiei.

Dizolvarea consiliului se făcea, de cele mai multe ori, fără vreun motiv întemeiat, dar de această dată înregistrăm totuşi o excepţie de la regulă: la 1decembrie 1900 consiliul comunal compus din conservatori organiza licitaţie pentru achiziţionarea de imprimante pentru Primărie şi serviciile acesteia, licitaţie câştigată de N.Gr.Luis (din Bucureşti) – pentru 1650/bucata. La patru zile de la încheierea licitaţiei, Primăria primea o petiţie din partea lui Elie Angelescu, prin care solicita să i se acorde lui acest contract, pentru suma de 1620 de lei/imprimanta.

Primarul supunea petiţia dezbaterii consiliului, în şedinţa din 5 ianuarie 1901, iar acesta, încălcând legea, anula contractul cu Luis şi accepta oferta lui Angelescu, motivând cu preţul mai mic cerut de cel de-al doilea şi cu faptul că acesta avea tipografia în Târgovişte, putând onora mai repede o posibilă comandă urgentă.

 


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro