TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – În zorii capitalismului târgoviştean

La 1 aprilie 1907 lua fiinţă la Târgovişte Societatea de Economie, Credit, Filantropie şi Măritiş de Fete „Viitorul Susenilor”, avându-şi sediul pe Calea Domnească, în cartierul Suseni.

Iniţiativa creării acesteia aparţinea elitei târgoviştene, în frunte cu Ioan Alexandru Brătescu, cel care va deveni şi preşedinte de onoare, între fondatori aflându-se, de asemenea, preoţii Radu Popescu, Ioan Stăncescu, Manole Tomescu, dar şi Mina Panaitescu şi profesori sau negustori precum George Petre Iliescu, Dumitru Trandafirescu, Costache Popescu, Nicolae Pârvulescu, Stelică Moisescu, Constantin Şotângeanu, Ioan Ciuciuc.

Scopul Societăţii era acela de a forma capital prin depuneri lunare, precum şi de a acorda împrumuturi membrilor, cu o dobândă de 8% sau 18%, dacă împrumutul era solicitat în primul an de contribuţie, dar şi altor doritori, cu dobândă de 12%. Statutul prevedea că Societatea putea acorda împrumuturi care să constituie cel mult 80% din capitalul său, pe o perioadă cuprinsă între una şi şase luni.

Suma minimă depusă de fiecare societar era de 2 lei, iar cea maximă-de 100 de lei.

Fondul de rezervă al Societăţii era constituit din taxa de înscriere de 2 lei, din vânzarea biletelor la baluri şi serbări şi din ofrande, pentru alte cheltuieli percepându-se o taxă de 20 de bani la 100 de lei împrumutaţi (15 bani erau destinaţi cheltuielilor de cancelarie, iar 5 bani chiriei pentru clădire).

În perioada interbelică va creşte cotizaţia membrilor care puteau depune sume cuprinse între 20 şi 1000 de lei, iar în 1927 Societatea scoate pe piaţă acţiuni în valoare de 400.000 de lei (200 de lei – preţul uneia).


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro