TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE Importurile în timpul crizei din 1933

Starea economică dificilă a ţării în vremea marii crize economice determinată de dezechilibrul raportului dintre importuri şi exporturi au determinat Ministerul Industriei şi Comerţului să ia măsuri excepţionale.

 

Astfel, în decembrie 1932 se înfiinţa pe lângă Uniunea Camerelor de Comerţ şi Industrie, o Comisie Specială de Repartiţie care aproba doar importul de materii prime absolut indispensabile industriei sau de mărfuri absolut necesare aprovizionării comercianţilor. Trebuia să se aibă în vedere însă faptul că nu se admite a fi importate cantităţi mai mari decât cele achiziţionate în decembrie 1931 şi ianuarie 1932, cumulat. Pentru o evidenţă strictă a acestor cifre, fiecare importator avea obligaţia declaraţiilor vamale.

 

Ţesătoriei mecanice a lui Stan Rizescu, de exemplu, i se permitea importul unei cantităţi de 444.985 kg de fire de bumbac, în valoare de 25.792.736 lei. Principala sursă de importuri a acestei întreprinderi era Italia, de unde s-au cumpărat 251.161 kg de fire, restul fiind aduse din Cehoslovacia(129.287 kg), Austria(43.959 kg) şi Ungaria(21.377 kg). Tot din Italia şi Cehoslovacia achiziţionau fire de bumbac şi fraţii Brănescu, pentru fabrica lor din Doiceşti.

 

Un alt mare importator din judeţ era Fabrica de Ciment Societatea Anonimă din Dâmboviţa, al cărui furnizor principal se afla în Germania, de unde erau aduse rezervoare pentru pompe de fier, accesorii de fier strunjit, pompe centrifuge acţionate electric, contoare de gaz, aparate de măsurat presiunea, etc. Dealtfel Germania era unul dintre principalii producători de obiecte prelucrate aduse în România, aşa cum erau aduse şi în cazul ţesătoriei Stan Rizescu războaie de ţesut în valoare de 3.398.384 lei.

 

Nu limitarea importurilor era soluţia pentru echilibrarea unei balanţe deficitare, ci micşorarea cotei de materii prime exportate şi mărirea cotei de export a produselor finite.

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro