TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Două file de istorie dâmbovițeană

  1. 1939 – câteva evenimente

La 19 septembrie pe strada Regele Carol I avea loc un accident de maşină în care erau implicate automobilul cu nr.525B, ce aparţinea Elenei Zamfirescu (cumnata primului-ministru Armand Călinescu) şi cel având nr.844PI, al locotenent-colonelului Cocoş, de la Cercul de Recrutare Dâmboviţa; şoferul celei dintâi, fiind vinovat, trebuia să plătească daune în sumă de 200 de lei.

La sfârşitul lunii septembrie, doctorul Filip Bărbulescu, medicul primar al oraşului, inspecta cele trei hoteluri din oraş – Angelescu, Petrol şi Dâmboviţa – şi, constatând starea de mizerie de aici, hotăra închiderea lor, până la rezolvarea situaţiei sanitare.

În decembrie societatea de pescuit Marele Voievod Mihai, cu sediul în strada Matei Basarab, nr.11, al cărei preşedinte era avocatul Cristian Ionescu, anunţa Procuratura că în ciuda posibilităţii încheierii unui contract de arendare pe cinci ani, pentru pescuitul în apele judeţului şi pentru exploatarea gheţii, unii comercianţi încălcau contractual şi îşi procurau singuri gheaţa din râul Ialomiţa; între cei vizaţi erau Dumitru Rainea, Nicolae Maican, Stelian Simionescu, Cristea Teodorescu, Maria Şerb.

În 5 decembrie un puternic incediu izbucnit la Fabrica de vaselină Apolon Petrol era stins de pompierii oraşului.

În noaptea de 17/18 decembrie doi hoţi încercau să spargă seiful Casei Asigurărilor Sociale din oraş, din strada prof. Radian, dar după deschiderea cu un şperaclu a primelor două uşi se poticneau în faţa celei de-a treia, cea care deschidea camera în care se afla seiful.

 

  1. Administraţie locală în 1950

Noua împărţire administrativă din 1950 transforma Târgoviştea din reşedinţă de judeţ, în reşedinţă de raion subordonat regiunii Ploieşti. Raionul Târgovişte avea în componenţă 37 de comune conduse de sfaturi comunale în fruntea cărora se aflau preşedinţi şi secretari a căror salarizare se diferenţia în funcţie de numărul de locuitori, numărul satelor componente şi suprafaţa agricolă.

Preşedintele Sfatului Popular al Comunei Adânca, comună cu 2565 de locuitori, ce avea în componenţă două sate şi o suprafaţă agricolă de sub 1000 ha, era retribuit cu suma de 450 de lei, la care se adăugau 50 de lei. Preşedintele Sfatului Popular al Comunei Bucşani, comună cu 3000 de locuitori primea însă 525 de lei, la care se adăugau 75 de lei pentru suprafaţa de 2500-3000 ha şi 50 de lei pentru cele patru sate pe care le cuprindea. Limita maximă a unui astfel de salariu era de 700 de lei, din care 525-salariu de bază, 100 de lei-pentru o suprafaţă agricolă peste 5000 ha şi 75 de lei-sporul pentru mai mult de cinci sate în componenţă.

Raionul se confruntă în acel an cu o mare instabilitate a structurilor de conducere, în decurs de trei ani aceasta fiind schimbată de trei ori: astfel, la comuna Adânca în 1951 este preşedinte Stelian Căruntu, iar secretar Anton Sfetcu; în 1952, preşedinte era Dumitru Drăgan, secretar Gheorghe Dincă, iar în 1953, Albu Petrescu era preşedintele Sfatului Popular local. Există totuşi o oarecare continuitate, asigurată de menţinerea în funcţie a aceluiaşi secretar, ceea ce nu se întâmplă în cazul majorităţii comunelor, Tătărani, spre exemplu, unde în 1951, Ion Nicolae este preşedinte şi Iancu Marica secretar, în 1952 era preşedinte Gheorghe Tătaru, iar secretar Vasile Duţulescu, pentru ca în 1953 conducerea sfatului popular să fie preluată de Gheorghe Ştefan şi Vasile Mihai.

Structura raionului suferea tot atunci o modificare determinată de raţiuni economice: de pildă, comuna Colanu care număra doar 950 de locuitori era desfiinţată şi ataşată comunei Ulmi, iar comunele Priseaca, Teiş şi Valea Voievozilor erau încorporate în oraşul-reşedinţă de raion.

 

RADU ALEXANDRU STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…

 

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro