TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – De Anul Nou, o tabletă în două secvențe…

Regele Ferdinand la Târgovişte…  Duminică, 24 aprilie 1921 avea loc la Târgovişte, ceremonia dezvelirii bustului M.S.Regele Ferdinand, ce fusese realizat de sculptorul Ionescu-Varro şi amplasat în faţa Şcolii de Cavalerie din oraş. La ora 11.00, regele şi regina, însoţiţi de principesa Mărioara au sosit la şcoala amintită, fiind întâmpinaţi de oficialităţile locale. După desfăşurarea serviciului religios, au fost rostite alocuţiuni, de către comandantul şcolii, colonelul Comănescu şi de generalul Sinescu. După prânz, pe câmpul de curse a avut loc un concurs hipic, la care au participat profesorii şi elevii Şcolii de Cavalerie şi unde s-au executat figuri de dresaj, voltije şi sărituri de obstacole. Banii obţinuţi din vânzarea biletelor au fost donaţi orfanilor de război. Familia regală a părăsit oraşul la ora 17.00.

Expoziţia zootehnică din anul 1932… Perioada interbelică este, pentru economia dâmboviţeană, la fel ca pentru economia românească în general, una a dezvoltării fără precedent. Zona cu relief mai ales de deal şi munte a permis îmbrăţişarea, de către locuitorii ei, a unor activităţi în domeniul agricol, preponderent în cel al creşterii animalelor. Preocupată de continuul progres al acestei activităţi, Prefectura judeţului Dâmboviţa decide să organizeze la Târgovişte, o expoziţie zootehnică, în scopul premierii celor mai pricepuţi crescători de animale. Evenimentul ce urma a avea loc în luna octombrie a anului 1932 a fost pus sub patronajul de onoare al deputatului de Dâmboviţa, domnul Cezar Spineanu; preşedintele Comitetului Central de Organizare era prefectul judeţului, Constantin Săndulescu, iar coordonatorul proiectului („preşedintele Comitetului de Acţiune”) – Achil Grigorescu-preşedintele Camerei Agricole a judeţului Dâmboviţa. Expoziţia se deschidea pe terenul Camerei Agricole, aflat în apropiere de gara din Târgovişte, de amenajarea spaţiului ocupându-se domnul Gall, inginerul oraşului; participanţii puteau să opteze pentru un loc  într-un pavilion acoperit sau unul afară şi puteau, de asemenea, să-şi construiască propriul pavilion. În dimineaţa zilei de 26 octombrie, în prezenţa domnului M. Ghelmegeanu – subsecretar de stat la Ministerul Domeniilor şi anunţată în ziarul „Universul” avea loc deschiderea oficială a expoziţiei planificate. Produsele expuse au fost împărţite în cinci grupe şi secţiuni: zootehnie, agricultură, apicultură, sericicultură, industrie. Printre expozanţi se aflau: Ferma de păsări a colonelului E. Şendrea din Valea Voievozilor, Ferma model-Stamatache, din comuna Corneşti, Şcoala de Agricultură Nucet, Ştefan Albu –„pepinierist” din localitatea Costeşti Vale, crescătorul reputat Bauberger şi alţii. Suma totală acordată ca premii însuma 41.900 lei, la aceasta adăugându-se medaliile de aur, argint şi bronz. Premiul I consta în 1000 de lei şi era acordat pentru fiecare dintre secţiunile cabaline, bovine, oi şi porci, păsări. Regulamentul expoziţiei cu vânzare, păstrat la Serviciul Judeţean Dâmboviţa al Arhivelor Naţionale, cuprinde şi un Buletin de Adeziune   (pentru cei care doreau să se înscrie cu o suprafaţă ocupată, dar şi cu spaţiu destinat a-şi face reclamă); se preciza în mod expres că nu sunt admişi, în spaţiul expoziţiei, vânzătorii ambulanţi. Nu s-au păstrat, din păcate, documente scrise, care să cuprindă numele câştigătorilor. Ne este cunoscut însă faptul că a fost realizat, cu această ocazie, de către Casa de Producţie „Soremar”, un film sonor în lungime de 300 de metri şi acesta pierdut.

RADU ALEXANDRU STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro