ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Construcţia de şcoli în România anului 1910 (2)

Un ajutor cu totul special în dezvoltarea învăţământului la nivel local îl reprezentau, în această perioadă, donaţiile, actele de caritate nefiind deloc un aspect neînsemnat în comportamentul social al persoanelor înstărite.

Domnul Mihai Kalinderu, spre exemplu, oferea şcolii de Perşinari – localitatea sa natală – un teren pentru grădină, în suprafaţă de 768 m², suma de 720 de lei pentru încheierea lucrărilor la noul local, precum şi mobilierul necesar, pe care-l compuneau 28 de bănci, 2 table, o catedră, un dulap pentru păstrarea arhivei şi o masă pentru cancelarie.

 

Domnul Toma Trifonescu – proprietar din comuna Ciupa – dona 200 de lei necesari cumpărării terenului pentru construirea unei noi clădiri de şcoală în cătunul Mavrodolu.

 

Un alt proprietar, de această dată din Prahova, anume Teodor Armenopol, dăruia şcolii din comuna Cătunu, localitatea sa natală, 500 de lei pentru achiziţionarea mobilierului necesar unei bune desfăşurări a activităţii didactice.

 

Paul Teodoru, arendaşul moşiei Cojasca, dona şcolii din aceeaşi localitate, întreg mobilierul indispensabil unei săli de clasă, adică 675 de lei.

 

În comuna Gura-Bărbuleţului moşierul George Meitani dăruia 100 de lei pentru cumpărarea de haine şi cărţi elevilor săraci ai localităţii.

 

Trebuie să amintim şi contribuţia la toate aceste investiţii a statului care, prin Administraţia Casei Şcoalelor, acorda un împrumut de circa 4000-5000 de lei la construirea unui astfel de obiectiv edilitar.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media