kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

TABLETA DE DUMINICĂ – Erica OPREA – Viața dincolo de rețea

   Unul dintre evenimentele care a marcat semnificativ începutul acestei săptămâni, pentru internauți, a fost picarea rețelelor Facebook, Instagram, Messenger și WhatsApp în data de 4 octombrie. Ceea ce a fost de urmărit, în afara faptului în sine, a fost reacția oamenilor la ceea ce s-a întâmplat, panica generală și asaltarea rețelelor de telefonie mobilă și a serviciilor SMS pentru a putea comunica, totuși, prin intermediul smartphone-ului.

   Un asemenea fenomen, de relativ scurtă durată dar de amploare mondială, ne poate da de gândit asupra importanței pe care aceste rețele și-au câștigat-o în viețile noastre. Întrebări precum: „și ce facem acum?”,„dacă nu-și mai revine niciodată?” au apărut pe buzele oamenilor și atitudinea noastă în fața acestor lucruri a dovedit fragilitatea, dar și dependența pe care am ajuns să le avem în fața rețelelor de socializare. Facebook a construit, în ultimii ani, o întreagă infrastructură de social media, iar faptul că această companie a adunat sub umbrela sa marea majoritate a celor mai folosite platforme s-a dovedit a fi atât o formă de amenințare a concurenței de piață din domeniu, cât și o amenințare de securitate la adresa datelor personale ale utilizatorilor. 

   Pe lângă impactul avut la nivel psihologic în cazul utilizatorilor obișnuiți, un impact mult mai semnificativ a avut loc la nivelul companiilor care se bazau pe aceste rețele. Devenind puternice instrumente de marketing, prin care companiile care oferă produse sau servicii fac promovare, vânzări, comunicare, campanii de conștientizare a brandului, întreruperea funcționalității acestor platforme a venit cu potențiale pierderi financiare ale firmelor care-și bazau activitatea pe promovarea online. Există numeroase firme, mai ales cele apărute sau care și-au reorientat strategia în timpul pandemiei, care se bazează în principal pe online și pe instrumentele disponibile online, pentru care o asemenea defecțiune reprezintă o imposibilitate de a fi accesate sau de a realiza tranzacții sau de a fi în contact cu clienții. Pentru aceștia, consecințele sunt mult mai grave decât pentru noi, oamenii obișnuiți, cu atât mai mult cu cât firmele plătesc pentru serviciile de promovare pe rețele precum Facebook sau Instagram.

   Cu toate acestea, dincolo de neplăcerea inițială cauzată de acest eveniment, pentru utilizatorii de pretutindeni a constituit o bună ocazie de reevaluare a raportului dintre viața pe care o avem în online și viața pe care o avem offline, o conștientizare a importanței pe care social media a ajuns s-o acapareze în existența noastră de zi cu zi. Sentimentul inițial de confuzie, de panică subliniază tocmai faptul că am ajuns să punem semnul egalității între comunicare și rețelele sociale, am ajuns să percepem ca fiind în imposibilitatea de a ne contacta unii pe alții dacă aceste servicii nu funcționează. Am uitat de faptul că putem da un telefon, că putem vorbi cu cei care se află lângă noi, că ne putem bucura de un film, o carte, de o îmbrățișare sau de joaca cu animalul nostru de companie, ca ne putem dedica unui hobby sau putem încerca să învățăm ceva nou. Cantitatea de disconfort pe care ne-o produce o asemenea întâmplare măsoară tocmai puterea pe care noi înșine am acordat-o acestor platforme. 

   Mai mult decât atât, nu este oare îngrijorător să ajungem să depindem atât de mult de rețelele oferite de o singură companie, ca ajunge să fie monopolizată piața? Dacă am trece dincolo de popularitate și de strategiile de marketing, am putea vedea că există servicii similare oferite și de alte companii, care au politici mult mai transparente de colectare și utilizare a datelor personale. 

   Poate cea mai importantă concluzie pe care o putem trage în urma a ceea ce s-a întâmplat luni seară este faptul că ar fi necesar să găsim și să păstrăm o proporție sănătoasă între viața noastră reală și viața pe care ajungem să o avem virtual. Ar fi important să înțelegem că frâiele se află în propriile noastre mâini și că noi alegem cât de mult controlăm lucrurile sau cât de mult ne lăsăm controlați de dependențele noastre.

 

ERICA OPREA e absolventă a  UNAP – București, are delicatețea desenelor sale, e un talentat artist plastic, care transformă, cum spune, emoțiile în culori și este, desigur, absolventă de „Carabella”…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media