TABLETA DE DUMINICĂ – Erica OPREA – Necesitatea spațiilor alternative pentru artă

De-a lungul timpului, indiferent de perioada istorică sau de tendințe, manifestările artistice fie aderau la liniile trasate în mod oficial, de comanditari, instituții, școli, fie se înscriau într-o categorie a artei alternative, care nu putea fi încadrată în niște tendințe ale timpurilor sau ale autorităților din domeniu, ci căuta noi direcții, se opunea lucrurilor deja stabilite, nu se lăsa supusă unor limite sau, mai mult, devenea o unealtă de rezistență față de ceea ce era general acceptat.

Acest lucru a fost cu atât mai accentuat în locurile și timpurile în care au existat regimuri totalitare și în care direcția artistică a fost impusă sau acceptată în funcție de niște criterii stricte, când anumite forme de manifestare erau considerate decadente sau instigatoare. Astfel de condiții au determinat apariția unor spații sau a unor comunități în care să se poată produce și exprima aceste forme de creație, dar au părut și denumirile asociate acestui tip de artă: de exemplu, referitor la literatură, a apărut termenul de literatură de sertar, referindu-se la un tip de literatură scris de către autor pentru sine și, cel mult, pentru câțiva apropiați, inacceptabil sau periculos pentru publicare. Apartamentele comuniste se puteau transforma, în taină, în locuri de întâlnire între cei care nu aderau la ideile regimului, între cei care simțeau nevoia să schimbe ceva și pentru care libertatea era un drept de netăgăduit. Alteori, atelierul de pictură sau de fotografie ascundea lucrări nefăcute pentru ochiul publicului, care surprindeau realitatea necenzurată sau subiecte care nu se încadrau în norme. Unul dintre artiștii relevanți în acest sens, a cărui operă a început să fie vizibilă după anii ’90, este Ion Grigorescu, care a ales să realizeze fotografii sau filme în secret, fie în interior, fie cu aparatul ascuns în haină atunci când surprindea imagini din exterior. În astfel de situații, existența unui spațiu secret de creație devine echivalent cu existența creației în sine.

Ulterior, după căderea comunismului, a apărut o mai mare libertate și deschidere către manifestările artistice, dar și o mai mare competiție pentru vizibilitate sau afirmare. În anii ’90 au apărut primele scene de teatru independent, cum ar fi Teatrul Act sau Green Hours. unde puteau juca actori care nu erau neapărat încadrați în sistem și în care se abordau piese mai variate, ale unor autori care erau în proces de afirmare. Ulterior, aceste spații alternative au devenit repere și au permis unui alt tip de artă să fie arătată publicului, având, totodată, și rolul de formatoare de noi gusturi. Spectatorii au înțeles că există și altfel de artă, că pot fi provocați, uimiți, că se pot deschide către noi tipuri de sentimente stârnite de artă și, mai mult decât atât, că pot alege opțiunile cu care rezonează cel mai mult. Similar, s-au dezvoltat spații și comunități și în lumea literară sau a artelor vizuale, cenacluri, galerii de artă, ateliere colective sau saloane de proiecte, toate acestea ducând la apariția unor creații mai îndrăznețe, au permis afirmarea unor oameni noi sau exprimarea altor oameni care nu se puteau încadra în direcțiile academice, dar care aveau ceva de spus în domeniul lor.

În ceea ce privește formele de expresie, posibilitatea de a avea alternative este echivalentă cu însăși libertatea de expresie. Atâta timp cât există spații în care creatorii nu sunt nevoiți să se încadreze în normă, se poate vorbi despre creație fără limite, despre o democratizare a artei și despre posibilitatea reinventării. Tocmai de aceea, necesitatea unor astfel de spații care permit și promovează manifestarea liberă este una evidentă într-o societate care dorește deschiderea și evoluția, pe toate palierele culturale și intelectuale, a cetățeanului său.

ERICA OPREA e absolventă a UNAP – București, are delicatețea desenelor sale, e un talentat artist plastic, care transformă, cum spune, emoțiile în culori și este, desigur, absolventă de „Carabella”…

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro