TABLETA DE DUMINICĂ: Costinel STĂNILĂ – Fair-play

Vorba aceea: avem mulți scheleți în dulap: suntem egoiști, înfumurați, răi… și lista poate continua cu ce poate adăuga fiecare. Da, avem și lucruri bune pe care trebuie să ni le apreciem, dar teoria evoluționistă spune că trebuie să corectăm, sau să încercăm, măcar, să corectăm ceea ce trebuie sau se poate corecta. Astăzi aș vrea să analizăm puțin un aspect al relațiilor inter-umane atât la nivel global cât și individual – și să vedem unde suntem, practic. Eventual poate tragem, individual, la final, și ceva concluzii.

O greșeală istorică a fost corectată, sau măcar se încearcă a fi corectată: femeia nu mai este considerată inferioară bărbatului, nu mai este abuzată de bărbat. Este un drept pe care și l-a câștigat natural, prin inteligența manifestată perseverent, ajungând astăzi să aibă drepturi egale cu bărbatul. Numai că, de aici încolo, femeia a început să capete trăsături caracteristice bărbatului: vrea mai mult și mai mult – sângele expansionist al strămoșilor curge acum și prin vene feminine și încă (se pare că) nu-și dau seama de asta (iar dacă-și dau seama, realizează că le prinde bine să pretindă contrariul).

Teoretic, egalitatea implică împărțirea pe jumătate a unui întreg. Pe de altă parte, expansiunea presupune cucerirea de teritorii străine – ale cui? Ale femeilor, în nici un caz, deci… ale cui teritorii rămân a fi cucerite? Până și un bărbat, care-și dezvoltă inteligența mai târziu (da, unii niciodată, știu – am auzit-o și pe asta…), poate răspunde… Astfel, egalitatea devine, dintr-un concept exact, cuantificabil, un concept relativ, deoarece femeia se pretinde egală cu bărbatul când vine vorba de drepturi, în timp ce atunci când e vorba de obligații, brusc, redevine “sexul slab”.

Mi se pare perfect normal ca femeia să facă exact ce-și dorește cu viața ei, să stea acasă cu copiii sau să fie femeie de carieră, să fie manager, politician sau orice altceva își dorește, în numele egalității – dar cu aceleași exigențe. Ori, exceptând cazurile când – și am vazut multe, dar nu se poate generaliza – femeile excelează în domeniul ales, de cele mai multe ori, când ajung în impas, femeia recurge la vechile forme de persuasiune a bărbaților în a le ajuta. Nu neaparat ajung să împartă așternutul – doar o privire, o aluzie, o iluzie aruncată în eter este suficientă ca masculul alfa din imediata apropiere, aflat și el la rândul lui sub auspiciile unui perpetuu spirit vânătoresc, să sară imediat în ajutorul gazelei cu ochi tulburi aflate în impas. Nu de puține ori, de-a lungul timpului, am asistat la scene în care doi colegi – un el și o ea, având aceeași problemă și căutând ajutor din partea aceleiași persoane, unul să fie respins brutal iar celălalt, luat sub aripa protectoare – vă las pe voi să ghiciti care și cum.

Continuând spirala evoluționistă – și pentru a fi “corecți politic” – femeilor trebuie să li se asigure aceleași șanse ca și bărbaților și, de aceea, în parlament, în comitetul director, în… mai stiu eu ce, un număr de locuri este rezervat femeilor. Acestea sunt manifestări ale egalității de șanse? Dacă sunt egale cu bărbații în drepturi, nu ar trebui să se așeze la masa concurențială cu toții laolaltă și cel mai bun să câstige? De ce să avem un management cu 6 femei și 10 bărbați, sau 8 femei și 8 bărbați și nu am avea unul cu 14 femei și 2 bărbați, daca asta a scos la iveală concursul? Să câștige cel mai bun, nu? Chiar femeie fiind, m-aș simți jignit(ă) să concurez pe locuri rezervate femeilor – în numele egalității de șanse.

Întorcându-mă chiar la nivelul mai domestic, individual si/sau de cuplu, încerc să mă uit în jur după acea egalitate și mi-e destul de greu să o gasesc căci, de cele mai multe ori, relațiile sunt destul de dezechilibrate: pe de o parte sunt cupluri dominate masculin,  de cele mai multe ori prin brutalitate – sunt cazurile de care spuneam la început că se dorește a fi corectate/eliminate (nu stiu în ce măsură se va reuși, dar măcar e bine că se încearcă), iar, pe de altă parte, sunt cazurile “echilibrate”. Am pus aici ghilimele pentru că aici, de cele mai multe ori, echilibrul e la… nu, nu la mijloc, ci la ea. Ea îi spune lui… cam tot, căci știe ea mai bine; cum să se îmbrace, cum să se tundă, cum, ce și când să vorbească și cu cine. Știe unde vor merge în concediu și când. Da, sunt cazuri când ea este nevoită să le știe pe toate pentru că el este poate mai… neștiutor (oare nu era așa de la bun început?). Sau poate nu. Poate vrea doar liniște în casă și un viitor împreună alături de copii și acceptă (aproape) orice pentru asta… Poate doar o iubește și vrea să îi ofere tot ce îi poate oferi. Numai că ea, uneori, întelege greșit această extra-disponibilitate și o consideră un drept al ei – pentru care poate nu a mișcat un deget și astfel, un nou dezechilibru ia naștere și poate duce la alte probleme. Ați auzit, cu singuranță, fel și fel de bancuri în care el, de sub pat, îi spune ei ce să facă, sau în care el cere bilet de voie de la ea pentru o ieșire cu băietii la bere – ați auzit vreun banc similar cu roluri inversate? Chiar și în glumă, uneori, se spun adevăruri – dar cine să le audă?

Iar dacă se merge și mai departe și acele dezechilibre duc la probleme care ulterior, în instanță devin “nepotriviri de caracater”, ia ghiciți, cine suferă? Ea, bineînteles, căci el este, pardon, a fost – un insensibil incapabil să o înțeleagă, în timp ce ea i-a daruit totul. Bineinteles, briza caldă și umedă de odinioară, ajunsă, acum, la maturitate – furtuna, își cere drepturile – știți (cvasi)bancul nu? Nu-l mai repet. De echilibru, egalitate de șanse, mai pomenește cineva? Ași! Copiii? A, bineînțeles, rămân cu dumneaei! De ce? Păi de de-aia, că e femeie, ce Dumnezeu! Egalitate de șanse? Mai gândește-te o dată! – și rămâi… echilibrat!

Dragelor, noi vă iubim și asta ne dă puterea de a încerca să vă așternem totul la picioare. Nu asteptăm în schimb decât iubire.

Și fair-play!


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro