ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Taras Bulba

   Înţelepciunea cea mare nu stă într-o vorbă de dojană, ci într-o vorbă care, fără să-şi bată joc de nenorocirea omului, să-l îmbărbăteze, să-i dea curaj. (Taras Bulba- Gogol)

 

   Taras Bulba este un roman istoric publicat în anul 1835 de scriitorul rus Nikolai Gogol. El prezintă povestea romanțată a unui bătrân cazac zaporojean, Taras Bulba, și a celor doi fii ai săi, Andrii și Ostap. Este o poveste frumoasă și bine scrisă, o pagină din istoria poporului rus. Este o poveste despre războiul dintre Polonia catolică și Rusia ortodoxă, fiecare cu stilul său de viață. Autorul descrie în detaliu și modul în care fiecare dintre cele două mari personaje colective își duc războiul. Am apreciat scenele în care cazacii se rugau înainte de a pleca efectiv la luptă.

   Fiind un roman cunoscut și cu un fir epic cursiv, de-a lungul timpului s-au făcut mai multe ecranizări. Romanul a fost publicat inițial în 1835, ca parte a unei colecții de povești, a fost o variantă la care s-a adăugat în 1842, aceasta din urmă devenind ediția mai cunoscută. Astfel, ediția din 1842 a fost extinsă cu trei capitole și a inclus teme naționaliste rusești. Motivele au fost generate de necesitatea de a rămâne în concordanță cu ideologia țaristă oficială, precum și schimbarea punctelor de vedere politice și estetice ale autorului (manifestate ulterior în Sufletele moarte și Pasaje selectate din corespondența cu prietenii săi ). Modificările includ și un nou final.

   Ediția romanului din 1861 este îmbogățită cu imagini pictate de Pyotr Fyodorovich Sokolov.

    Povestea a fost adaptată pentru film de multe ori. Prima adaptare a fost produsă în 1909 și este un film mut, în regia lui Aleksandr Dranko. În 1924, Joseph N. Ermolieff a realizat o ecranizare, chiar dacă era în exil în Germania.Tot în regia unui rus, Alexis Granovsky, în 1936, apare o producție franceză. Pelicula s-a remarcat prin decorurile remarcabile de care s-a ocupat Andrei Andreyev. Mie mi-au plăcut foarte mult adaptarea americană din 1962 cu Yul Brynner și Tony Curtis, dar și varianta rusească modernă din 2009, comandată de televiziunea de stat rusă și plătită integral de Ministerul Culturii din Rusia. Trebuie să vă spun că scenele de luptă sunt foarte reușite, au o mulțime de figuranți, iar costumele creează acea atmosferă de epocă.

   Filmul din 1962 este în regia lui J. Lee Thompson. Această adaptare are o coloană sonoră de excepție ce aparține lui Franz Waxman, care a primit o nominalizare la Oscar. Acesta a primit, de-a lungul carierei, douăsprezece nominalizări la Oscar și a câștigat două premii Oscar în ani consecutivi (pentru Sunset Boulevard și A Place in the Sun), însă confratele său Bernard Herrmann a spus că muzica pentru Taras Bulba a fost „lovitura vieții”. Realitatea este că prezența în distribuție a lui Yul Brynner și Tony Curtis asigură succesul filmului. Yul Brynner se pliază perfect în rolul cazacului chel și dur. 

   Taras Bulba produs în 2009 este în regia lui Vladimir Bortko. Are în distribuție actori ucraineni, ruși și polonezi precum Bohdan Stupka (ca Taras Bulba), Ada Rogovtseva (ca soție a lui Taras Bulba), Igor Petrenko (ca Andri Bulba), Vladimir Vdovichenkov (ca Ostap Bulba) și Magdalena Mielcarz (ca nobilă poloneză). A fost filmat în mai multe locații din Ucraina, cum ar fi Zaporizhzhia, Khotyn și Kamianets-Podilskyi în 2007. Scenariul a folosit ediția din 1842 a romanului.

 

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media