TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Amanți din Bizanț

Perceperea fiinţei lui Dumnezeu nu încape în universul mărginit al gândirii umane.

Dumnezeu există.

Dar esenţa lui Dumnezeu, intenţiile Lui, mintea omului nu le poate înţelege.

Extazul este doar trupesc.

Oricine îl poate dobândi prin post sau prin exerciţii spirituale.

Şi de-ar lumina trupul acesta muritor ca o torţă, tot nu ajută la nimic.

Pentru că omul este încătuşat în lanţurile timpului mărginit şi ale locului destinat.

Despre Dumnezeu nu poţi spune ce este. Dar nici nu poţi spune ce nu este, deşi teologia mistică e de altă părere. Cuvintele au limite, sunt imperfecte, la fel şi toate celelalte aspecte ce ţin de om. Dacă îl neg pe Dumnezeu, înseamnă că-i accept existenţa. Dacă îl recunosc, înseamnă că îl neg. Acesta este golul de care-i plină inima mea. De când scriu la Gazetă, de fiecare dată când am rămas fără inspirație sau, mai nou, când nu îmi plac tabletele deja scrise, mă întorc la romanele istorice. Mika Waltari este unul dintre autorii mei preferați. Are o rețetă de succes pe care a aplicat-o, așa cum am scris în tableta despre Egipteanul, la cam toate romanele sale. Alege un personaj principal căruia îi dă o aură de mister și îi dă niște calități extraordinare, dar și, de regulă, doi prieteni: unul cu forță herculeană și bun războinic și celălalt un cărturar cu oarece calități mistice. Tehnica este completată de încadrarea acestor personaje în evenimente istorice cunoscute.

Am găsit că două dintre romane excelează cu adevărat: Amanții din Bizanț și Etruscul. Cum despre etrusci nu prea s-au făcut filme artistice, iar cele documentare lasă de dorit (pe nedrept, consider eu), astăzi am să vă povestesc despre Amanții din Bizanț și cum am văzut eu filmul, să-l numim semi-artistic ori dramă documentară, despre căderea Constantinopolului și dispariția Bizanțului. Pe scurt pentru cei mai tineri, Constantinopolul a fost capitala Imperiului Bizantin. Cartea adună „Însemnările lui Ioannis Anghelos,în anul căderii oraşului Constantinopol, 1453” Protagoniștii acestei povești sunt Ioannis Anghelos, considerat ultimul descendent al dinastiei bizantine a Anghelizilor, abia întors din Apusul Europei, unde familia lui fusese exilată din motive politice, și Anna Notaras, fiica megaducelui Lukas Notaras. Nu am găsit ceva concret legat de existența istorică a prințului Ioannis Anghelos, dar Anna Notaras și tatăl său, Lukas Notaras, sunt figuri istorice reale. Waltari aduce mereu în cărți și ideile oamenilor luminați ai acelor vremuri: aici, prin intermediul lui Ioannis. aduce din vest conceptele teologului și filosofului Nicolaus Cusanus. Astfel, într-un mod genial autorul creează, personaje din dialoguri. Dialogul între Ioannis și Giustiniani pe teme de credință, religie și politică papală îl aduce în Constantinopolul acelor vremuri pe Cusanus: Totul este liber, înţelegi, Giustiniani? Nu se exclud unul pe altul: binele şi răul, adevărul şi falsul, ceea ce este corect şi ceea ce este greşit. De acum înainte, nu mai există nimic absolut adevărat sau absolut fals, bine absolut sau rău absolut, ceva absolut corect sau absolut greşit. Toate sunt relative în acest univers nemărginit, înţelegi acum de ce ideile doctorului Cusanus m-au lovit ca o sabie înfiptă în inimă?

Partea cinematografică  a tabletei de astăzi este un serial, o coproducție realizată în Turcia și la Hollywood în anul 2020 și difuzată de anul trecut de Netflix. „Istoria imperiilor: Otomanii”  este difuzat de Viasat History, chiar în această perioadă. Asediul orașului Constantinopol a început la 6 aprilie 1453, dar, oricât de mult ar fi bombardat otomanii zidurile – mai mult decât oricine înainte – acestea au rezistat. În plus, Mahomed a aflat că Papa trimite întăriri pe mare. Mahomed al II-lea a fost unul dintre cei mai puternici sultani din istoria Imperiului Otoman. El a domnit între 1444 și 1446, și ulterior între 1451 și 1481, până la moartea sa. La 29 mai 1453, el a cucerit Constantinopolul, aducând astfel sfârșitul Imperiului Bizantin. În ciuda faptului că armata sultanului depășea numărul apărătorilor de mai bine de 10 ori – întrucât orașul a fost apărat de doar 7.000 de soldați – asediul a fost o afacere lungă, sângeroasă, care a durat opt săptămâni, constând în bătălii disperate pe uscat și pe mare. Mai mult, propriul său imperiu fiind asaltat de dușmani externi și interni, sultanul părea că trebuie să se retragă. În completarea peisajului apare comandantul flotilei venețiene care vine să protejeze Constantinopolul, Giovanni Giustiniani, un genovez, fost guvernator în Caffa şi mercenar cu multă experienţă, având sub comandă şapte sute de oşteni bine înarmaţi.  După încercările eșuate de a cuceri orașul, moralul celor din tabăra lui Mahomed era scăzut, dar apoi, pe cerul nopții, a apărut un semn care a adus o schimbare în soarta următoarelor bătălii. Luna sângerie (un nume de-a dreptul sugestiv dat, de fapt, unei eclipse totale de lună) era considerată de rău augur pentru oamenii din Constantinopol, aceștia crezând că ea însemna căderea orașului, după cum spunea o profeție. Pentru otomani, a fost exact opusul: Luna sângerie le-a dat un nou avânt, iar Mahomed și-a încercat din nou norocul, asaltând zidurile pentru ultima oară. El și-a desfășurat chiar trupele de elită, ienicerii. În cele din urmă, la 29 mai 1453, otomanii au reușit să străpungă zidurile slăbite de bombardamentul constant și să învingă puținii apărători demoralizați. Astfel, Mahomed a risipit o legendă ce dura de 1100 de ani. Constantinopolul nu a fost cucerit prin luptă şi asediu, în adevăratul sens al cuvântului, de la momentul fondării şi până în 1453, chiar dacă la un moment dat a fost ocupat militar de către cruciaţi. Acesta a fost primul pas în cuceririle lui Mahomed al II-lea, unul cu efecte de durată asupra istoriei Europei și Orientului Mijlociu pentru următorii 300 de ani.

„Istoria imperiilor: Otomanii” nu numai că aruncă o privire asupra acestei cuceriri importante, folosindu-se de scene de luptă spectaculoase, de un joc actoricesc convingător și decoruri incredibil de detaliate, ci și asupra modului în care un tânăr și ambițios sultan a devenit o legendă.

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro