ortooxacell kiss2022.gif Flax

Şcoala Superioară de Cavalerie Regele Ferdinand I din Târgovişte (1892-1948)

 

            În anul 1892 şcolile de cavalerie din Craiova şi Bucureşti sunt mutate la Târgovişte, unde se înfiinţează „Şcoala Superioară de Cavalerie”, primul comandant fiind lt. Col. Remus Boteanu. Aceasta a fost o formă academică de învăţământ militar, pentru care între 1895-1898 se construieşte şi un pavilion administrativ undeva în apropierea pieţei centrale a oraşului, consfinţit prin Înaltul Decret nr. 2496 din 13 iulie 1898.

            Urmarea firească a fost un act de concesiune din 29.01.1899, prin care Dimitrie Athanasiu, primarul oraşului Târgovişte, şi maiorul D. Drăgotescu, delegat al Ministerului de Război, pun la dispoziţia „Administraţiei Războiului” o suprafaţă de 102 hectare şi 8198 metri pătraţi „situată în partea de sus a oraşului” pentru noi construcţii ale Şcolii de Cavalerie şi realizarea unui unui câmp de instrucţie şi alergări.

            În ziua de 20 octombrie 1907, la Târgovişte, în apropierea gării oraşului, s-a pus piatra fundamentală la un nou  local pentru Şcoala de Cavalerie. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa A.S. Regale Principele Ferdinand, comandant al Corpului 2 Armată şi Inspector general al Cavaleriei, a Ministrului de război, general Averescu, a Prefectului judeţului Dâmboviţa, C. Dimitriu şi a tuturor autorităţilor militare şi civile din garnizoana Târgovişte.

   img023-1

               După serviciul divin şi după discursurile ţinute de Prefectul judeţului şi Ministrul de război, s-a procedat la citirea şi semnarea actului fundamental, apoi A.S. Regală Principele Ferdinand, cu un ciocan şi o mistrie de argint a zidit tubul de metal, cu actul fundamental, în temelia noului local. Pană după al II-lea Război Mondial, ciocanul şi mistria de argint au fost păstrate într-o nişă, cu perete de sticlă, în holul clădirii principale, fiind păzită permanent de elevii şcolii. Şcoala de Cavalerie nou întemeiată  va reprezenta, pentru o jumătate de secol, o instituţie de elită a învăţământului militar, formând generaţii de ofiţeri de cavalerie, activi şi de rezervă, ce se vor acoperi de glorie în primul şi al II-lea Război Mondial. Totodată, prin valoarea ofiţerilor, a profesorilor, prin valoarea educaţiei date elevilor, Şcoala de Cavalerie a reprezentat un focar de înaltă civilizaţie, devenind o emblemă a oraşului Târgovişte, a armatei şi a societăţii româneşti.

img016-2

                În timpul primului război mondial, ca urmare a ofensivei germane din 1916, Şcoala de ofiţeri de cavalerie din Târgovişte a fost provizoriu dislocată la Bârlad şi Botoşani, fiind readusă înapoi la 1918.

                Deschiderea şcolii din fosta Cetate de Scaun a Târgoviştei a ţinut cont de conformaţia terenului, ideal pentru exerciţii complexe de cavalerie. De altfel, unul dintre cei mai remarcabili absolvenţi, Felix Ţopescu, spunea că, de aici, cavaleria „începe să evadeze cel mai mult din manej şi să fie atrasă de terenurile accidentate.

Echipa hipică a Românei la concursul international de la Nisa - 17-28 aprilie 1931: Henri Rang, Vladimir Constantinescu, Gr. Vulturescu, Petre Kirculescu, Gheorghe Niculescu, Gheorghe Magherescu.
Echipa hipică a Românei la concursul international de la Nisa – 17-28 aprilie 1931: Henri Rang, Vladimir Constantinescu, Gr. Vulturescu, Petre Kirculescu, Gheorghe Niculescu, Gheorghe Magherescu.

                Cazarma, devenită şcoală superioară de cavalerie şi aşezată un timp sub patronajul regelui Ferdinand I, se prezintă ca o clădire monumentală, bine proporţionată, sobră, cu săli înalte şi spaţioase. Aici se găseau biroul comandantului, sălile de clasă, dormitoarele cadeţilor, spălătoria, baia, infirmeria, popota şi cazinoul ofiţerilor – amenajat în spaţii elegante, cu glasvanduri de cristal concepute special pentru evenimente mondene.

2-scoala-de-cavalerie

               În imediata vecinătate a pavilionului central se afla clădirea statului major, o construcţie în stil neo-românesc, elegantă şi armonios etajată. În spate se găseau anexele fireşti ale cazărmii, care au inclus o infirmerie pentru cai, o potcovărie şi magaziile de furaje. Pavilionul central împreună cu cele două manejuri (împărţite în patru grajduri – fiecare găzduitor pentru 84 de cai) împrejmuiau marele platou central. Manejul cailor, avea o suprafaţă de 1.000 mp. şi dispunea de un acoperiş susţinut prin grinzi dantelate, ancore şi tiranţi metalici.

Henri Rang si calul său Delfis, câștigătorul "Marelui premiu al oraşului Aachen", desfăşurat între 20-29 august 1936, încadrat de Petre Kirculescu (şeful echipei hipice a Romaniei) şi plutonierul Constantin Filip, ținând în brațe valorosul trofeu din porțelan de Meissen, reprezentând-o pe Kriemhilda călare.
Henri Rang si calul său Delfis, câștigătorul „Marelui premiu al oraşului Aachen”, desfăşurat între 20-29 august 1936, încadrat de Petre Kirculescu (şeful echipei hipice a Romaniei) şi plutonierul Constantin Filip, ținând în brațe valorosul trofeu din porțelan de Meissen, reprezentând-o pe Kriemhilda călare.

                  Adiacent părţii din spate a şcolii de cavalerie a fost amenajat ulterior şi un hipodrom, pentru care Societatea Hipică Târgovişte a finanţat o pistă de alergări şi o tribună care permitea spectatorilor să urmărească cursele hipice, săriturile peste obstacole şi alte exerciţii specifice. Spre exemplu, la concursul hipic naţional desfăşurat între 22-23 iunie 1946, au asistat primul ministru dr. Petru Groza, însoţit de Ministrul de război gen. Vasiliu Răşcanu, ministrul Gheorghe Gheorghiu Dej, ministrul P. Bejan, generalul Susaikow, generalul de brigadă Dămăceanu Dumitru (comandantul Şcolii de Cavalerie), precum şi reprezentanţii Naţiunilor Aliate Din punctul de vedere al nivelului de reprezentare, aceasta a fost cel mai înalt grad de protocol la o competiţie sportivă organizată vreodată la Târgovişte.

 1945 - în fața bustului Regelui Ferdinand I (1914-1927), de la Şcoala de Ofițeri de Cavalerie din Târgovişte maior Andrei Cristescu, lt. Gheorghe Bălăuță, lt. Nicolae Leafu, lt. Ştefan Velea.

1945 – în fața bustului Regelui Ferdinand I (1914-1927), de la Şcoala de Ofițeri de Cavalerie din Târgovişte maior Andrei Cristescu, lt. Gheorghe Bălăuță, lt. Nicolae Leafu, lt. Ştefan Velea.

                   Din galeria absolvenţilor Şcolii de Cavalerie de la Târgovişte, amintim aici pe Radu Korne (1895-1949), Henri Rang (1902-1946), Felix Ţopescu (1906-1999), Toma Arnăuţoiu (1921-1959) şi Toma Tudoran (1903-1975).

                 De-a lungul timpului, cazarma de la Târgovişte a adăpostit alături de Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie Ferdinand I, o Şcoală de Ofiţeri de Rezervă de Cavalerie, Şcoala de Subofiţeri de Cavalerie (după 1918 ambele în alternanţă cu garnizoana din Sibiu) şi Şcoala Superioară de Ofiţeri de Cavalerie (mutată în localitate din 1893 prin decizia generalului S. Băicoianu, unde rămâne până în 1914, din anul 1920 fiind redeschisă la Sibiu şi definitiv desfiinţată în 1954, odată cu dispariţia acestei arme).

             Depăşită de istorie dar încărcată cu gloria ei, Şcoala Superioară de Cavalerie Ferdinand I din Târgovişte îşi încheie activitatea în 1948, când a fost înlocuită de UM 01417.

         Din 1948 şi până în decembrie 1989 nu s-au întâmplat lucruri memorabile în UM 01417 din Târgovişte. Devenită între timp monument istoric (cod LMI 2010 DB-II-m-B-1730), clădirea păstrează încă bine inscripţionată pe frontispiciul central deviza unui angajament de mare onoare: „OFIŢERUL DE CAVALERIE TREBUIE SĂ FIE CĂLĂREŢ ŞI CAVALER”.

 

Prof. Dr. Cornel Mărculescu

Şcoala Gimnazială Dora Dalles Bucşani

Prezentarea raportului pe platoul central al Scolii de Ofițeri de Cavalerie din Târgoviste (1940). De la stânga la dreapta: maior Veniamin Pleşoianu, comandantul divizionului de elevi; căpitan Victor Dumitrescu, comandantul unui escadron de elevi; locotenent Andrei Cristescu, comandantul unui pluton de elevi.
Prezentarea raportului pe platoul central al Scolii de Ofițeri de Cavalerie din Târgoviste (1940). De la stânga la dreapta: maior Veniamin Pleşoianu, comandantul divizionului de elevi; căpitan Victor Dumitrescu, comandantul unui escadron de elevi; locotenent Andrei Cristescu, comandantul unui pluton de elevi.

img018

Distribuie:

Un comentariu la „Şcoala Superioară de Cavalerie Regele Ferdinand I din Târgovişte (1892-1948)”

  1. Minutioasa documentare ,frumoasa prezentare a unor file importante de istorie locala . Multumim ,Domnule Profesor !

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media