Dublă sărbătoare mare astăzi pentru bulgarii din cartierul târgoviștean Matei Voievod, care mai au un motiv de a petrece, în afara Sfântului Andrei. Locuitorii de aici sărbătoresc 164 de ani de la înființarea cartierului, în anul 1851, ocazie cu care aceștia s-au strâns astăzi la căminul cultural Matei Voievod, pentru a marca așa cum se cuvine o sărbătoare importantă pentru ei. Au avut și oaspeți de seamă printre ei: președintele CJD, Adrian Țuțuianu și vicepreședintele CJD, Adrian Dumitru, cu origini în acest cartier.
„Suntem atestați documentar pe 30 noiembrie, ca cetățeni ai orașului, și ne-am gândit că trebuie să o sărbătorim. Comunitatea sârbească este, de fapt, o comunitate bulgară. Știți că nouă ne spuneau sârbi, ca să nu ne dea la turci dar lucrurile s-au schimbat. Mesajul meu pentru comunitate este de a rămâne în continuare așa cum au fost lăsați: harnici, loiali și în primul rând să-și păstreze obiceiurile și tradițiile, pentru a veni cu această pată de culoare la bogăția orașului Târgoviște„-Vasile Costache, președinte al Asociației Zaedno, asociația bulgarilor din Târgoviște
După o slujbă frumoasă pentru eroii neamului bulgar din cartierul Matei Voievod, sărbătoarea a continuat cu un program artistic oferit de Ansamblul „Floricica”, din Șotânga, dar și de către Ansamblul „Bosilce” .
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei “Zaedno” a bulgarilor din Târgovişte, cartierul nu a apărut dintr-o data, ci succesiv, în mai multe etape. Încă în evul mediu existau „Ruşii den Târgovişte” sau „Ruşii logofătului de lângă Târgovişte”, ceea ce pare sa indice o populaţie de origine slavă mai veche.
De-a lungul anilor, cu diferite prilejuri, bulgarii din Mahalaua sârbească şi-au dovedit deplina lor recunoştinţă față de țara şi poporul care le-a oferit adăpost.
Astfel, bulgarii din Târgovişte au aprovizionat cu cantităţi uriaşe de zarzavaturi armata română la războiul de independenţă din 1877.
Bulgarii sunt păstrătorii unor tradiţii unice în România: Lazăriţa, Plugul cel Mare, Duminica Mironosiţelor sau Paştele Cailor.