ortooxacell kiss2022.gif Flax

”Priseaca și pădurea ei”, prima monografie a cartierului târgoviștean, semnată Ilinca Radu

Zilele trecute a văzut lumina tiparului o carte deosebită și importantă pentru istoria localității Priseaca, acum cartier al orașului Târgoviște. Autoarea, Ilinca Radu (foto 2), o doamnă profesor de biologie și fost director, acum pensionară, a reușit să adune într-o carte esența istoriei acestui loc minunat numit Priseaca, pentru prima dată în istoria județului.

Chiar dacă, în cuvântul de început, autoarea ține să precizeze că nu are pretenția unei monografii, având în vedere importanța acestei cărți pentru așezarea umană Priseaca, poate fi considerată o monografie.

Cartea este structurată în două părți: în prima parte, este prezentată istoria localității, iar în a doua parte lucrarea realizată pentru obținerea gradului I în învățământ a doamnei profesor Radu, o lucrare denumită Contribuții la studiul geobotanic al pădurii Priseaca și utilizarea experienței câștigate în activitatea cu elevii.

Eram încadrată ca profesoară de biologie la Liceul nr.2 din Târgoviște și venise vremea să susțin lucrarea pentru obținerea gradului întâi în învățământ.

Fiind atrasă și încântată de pădurea din apropierea orașului Târgoviște, Priseaca, din localitatea cu același nume….evident că lucrarea mea s-a numit la început Pădurea Priseaca. Această pădure a fost dragă târgoviștenilor, fiind un loc de recreere de-a lungul timpului pentru multe decenii, cu micul popas care exista pe vremuri acolo.

Cu toate acestea, despre Pădurea Priseaca și mai ales despre așezarea umană Priseaca, nu s-au scris prea multe, în documentele sau pe hărțile orașului Târgoviște.

De asemenea, am dorit să prezint, câteva momente din istoria așezării umane Priseaca-fără pretenția unei monografii-care de-a lungul secolelor a fost catalogată ca parte de moșie, cătun, sat dependent sau independent și în ultimul timp cartier, deși informațiile găsite au fost sărace, fiind destul de rar reprezentată în evoluția fostei Capitale a Țării Românești , spune autoarea în Cuvântul Înainte.

Pentru cei care nu știau, din introducere aflăm că pentru stabilirea numelui topic de Priseaca dat așezării umane, credem că vine de la ocupația sătenilor de a crește albine, de a obține atât de mult dorita miere și necesara ceară și de la locul unde erau așezați stupii…… .

O altă explicație este aceea că ..fiind așezată lângă o mare pădure, vatra așezării umane, este rezultatul obținerii unei poiene, prin tăierea copacilor. Este locul de care aveau nevoie sătenii pentru așezarea unei prisăci. În susținerea variantei toponimului Priseca există confirmarea concretă istorică că prin vecinătatea localității și a pădurii curge pârâul numit de veacuri, Mierea.

Tot de aici aflăm și că tot ca priseacă domnească a fost și satul Teiș din apropiere de Priseaca, care a rămas vestit prin mierea de tei, tot la fel de bună ca cea de salcâm.

Aflăm apoi că Din punct de vedere administrativ, începând cu anul 1882, satul Priseaca s-a desprins de comuna Colanu și s-a alipit orașului Târgoviște, precum a fost și în trecut .

După ce trece în revistă istoria așezării, autoarea completează, cu lucrarea sa de grad, al cărui nume l-am amintit mai înainte, importanța pădurii Priseaca, cu exemple concrete de studii realizate după deplasări în teren, lucrarea fiind o adevărată bijuterie, atât pentru profesorii de biologie, cât și pentru elevi, mai ales că, de asemenea, autoarea spune că puține au fost cercetările floristice și geobotanice în această zonă și nu există lucrări speciale afectate acestei regiuni.

Despre autoare

Ilinca Radu a  absolvit școala primară în satul natal, Fâlfani, comuna Stolnici, județul Argeș, un sat tradițional, liniștit, înconjurat de câmpie, apă curgătoare (Cotmeana), pădure și dealuri, în vecinătatea moșiei fostului boier, i-aș zice democrat Bălăceanu Stolnici. …Apoi, crescând, m-am îndepărtat de casă și liceul l-am absolvit la Pitești, numele lui fiind Zinca Golescu. După aceea m-am îndepărtat și mai mult, iar în București am terminat Facultatea de Biologie din cadrul Universității București, cu rezultate deosebit de frumoase. După absolvire, am fost repartizată în orașul plin de istorie, Târgoviște, la Liceul Ienăchiță Văcărescu. Și în acest oraș am rămas până în ziua de azi. Și amintirile încep să curgă. , spune despre sine autoarea.

Ilinca Radu a fost opt ani director la Liceul Nr.2 Târgoviște, astăzi Ion Heliade Rădulescu, unde a înființat primele clase speciale de matematică-fizică, și alți opt ani directoare la Liceul Ienăchiță Văcărescu, unde a avut, de asemenea, o contribuție importantă la dezvoltarea școlii.

Doamna Radu a publicat articole în presa locală și centrală de atunci, dar și în publicații din domeniul astronauticii, inclusiv în revista Astronautica, coordonată acum de soțul doamnei, profesorul Ioan Radu, un neobosit cercetător în domeniul astronauticii, fost campion mondial la rachetomodelism, colaborator al Gazeta Dâmboviței, la Cultura de Sâmbătă.

WP_000721

Distribuie:

2 comentarii la „”Priseaca și pădurea ei”, prima monografie a cartierului târgoviștean, semnată Ilinca Radu”

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media