ortooxacell kiss2022.gif Flax

PLAYBOOK – Gabriel ENACHE – Pașii și teritoriul

Infrapaginal. Jurnal 2000 – 2018, de Ciprian Măceșaru, Editura Cartex

Cât, cum și până unde putem să vedem din efortul nevăzut al unui scriitor? Cât se poate auzi din scrâșnetul care naște fiecare rând scris, fiecare cuvânt căutat, fiecare pagină încheiată? De foarte multe ori nimic nu anunță o carte frumoasă, un poem, o proză, un roman. De aceea nimic nu face ceea ce poate să facă un jurnal, însemnările din subterana oricărei cărți scrise, a oricărei persoane care își tulbură, violent sau nu, viața și zilele ei pentru a reuși, pentru a reuși să facă cuvintele lui auzite, citite, să le ajute să își facă drum de la El, cel care scrie, către El, cel care citește. Fiecare rând al unui jurnal, fiecare pagină de memorii publicate, nu fac decât să tulbure și mai tare, dar firesc, structura celui care citește, nu fac decât să îl apropie și mai mult de carnea celui pe care l-a citit, sau pe care îl citește. Oricare pagină de jurnal al unui scriitor parcursă, citită, este un pas serios făcut în ceea ce s-ar putea numi lumea celui care scrie, este o ușă deschisă, ca o invitație ce presupune alăturarea, descoperirea împreună a celor care l-au (des)compus pe cel ce ne spune cât, cum, când, până unde și de ce scrie.

Ciprian Măceșaru este unul din scriitorii de astăzi care arde scriind, care consumă toate etapele exprimării fumegând și care lasă să se vadă fragmente de temperament, urme ale acestei combustii, atunci când crede că este necesar ca aceste urme să fie văzute. Infrapaginal este povestea acestor arderi, a acestor zbateri ale lui în timpul în care întețește voit și firesc toate etapele ei, de a le spune, de a le povesti, de a le descrie, de a încerca să le înțeleagă și de a se convinge că, făcându-le față, poate ieși de aici cât mai întreg posibil se poate. Toate acestea sunt evoluții, sunt luptele pe care scriitorul le susține, de unul singur, în locuri și în lumi în care nu mai există decât puține persoane care îl pot urmări, vedea, asculta și înțelege.

… Adesea, când vrei să realizezi ceva, nerăbdarea te lasă suspendat între dorință și înfăptuire. De atâtea ori m-am simțit astfel, de parcă aș fi rămas blocat într-o telecabină, la jumătatea distanței dintre poalele muntelui și vârf. Asta sunt cărțile mele, telecabine înțepenite pe cabluri, bălăbănindu-se ridicol în bătaia vântului. Cum ar putea fi mulțumiți cititorii cu astfel de „călătorii”?!…

În Infrapaginal este desenată o hartă complexă, o hartă a unui teritoriu arătat parțial, a unui teritoriu a cărui mare parte a suprafeței este ținută ascunsă într-o intimitate egoistă, o intimitate care menține echilibrul dorit și impus de autor, iar prin zonele descoperite, arătate, suntem conduși, ghidați cu cuvinte, stări, imagini, trăiri bine dozate și bine așezate pe fiecare traseu pe care suntem conduși. Harta pusă la îndemână te lasă să vezi, și lasă la vedere trasee care corespund cu nevoia celui care scrie de a lăsa să se vadă fragmente din teritoriile lui, din lumile înconjurătoare prin care umblă și prin care caută, prin care caută urme bune de folosit și de adăugat unui drum creativ.

Ciprian Măceșaru este și rămâne prizonier al unor căutări încărcate de memorie, al unor căutări care nu obosesc, dar care, în schimb, consumă statura celui implicat în acest proces, în acești pași, ajută și completează sublimarea continuă, transformarea în autor și personaj în același timp, într-o dublare care caută tot timpul regăsirea și readăugarea celui părăsit, a celui care, plecat în această aventură a scrisului și a trăirii lui, trebuie regăsit și adus înapoi în trup, în acel trup care îl face vizibil și cunoscut. Adevăratul spectacol al acestui jurnal rezultă din conștiința pierderii de sine, dublată cu rătăcirile prin cărți, arte și muzee, lăsând uneori impresia unui autor care își descoperă eul multiplu și decide să se joace de-a v-ați ascunselea…, spune Dan C. Mihăilescu în prefața cărții, și este adevărat, atât de adevărat.

… Există câte unul care pornește în cursă în sens invers. Toți ceilalți râd de el, îl cred nebun. Numai că nu știu cum se face că „nebunul” câștigă cursa, în vreme ce toți ceilalți încă aleargă, rătăcind pe traseul bine semnalizat, bine luminat, pe care nu ai fi zis că se pot rătăci…

Ciprian Măceșaru este un scriitor care se mișcă și umblă foarte bine printre obsesii, printre ale lui și printre ale celor cu care rezonează, cu care intră, într-un fel sau altul, în contact, iar rezultatul tuturor acestor rătăciri, ale tuturor acestor căutări febrile, entuziaste, dureroase uneori, sunt lăsate să se (între)vadă aici, în paginile acestui jurnal așezat așa, la limita de jos a scriiturii, la gradul zero al observației, în zona infra, în partea pe care, chiar dacă vrei uneori, este destul de greu să o eviți, să nu o observi, să nu o atingi.

 Infrapaginal este cartea în care Ciprian Măceșaru ne lasă să vedem multele luminițe de la posibilele capete ale tunelurilor pe care el le străbate, pe care el, în lumea închisă din jurul lui, le descoperă și le face accesibile prin cuvintele pe care le folosește, prin cuvinte în care și-a așezat sentimentele, trăirile, încrâncenările, visele. Aici, în Infrapaginal, Ciprian Măceșaru ne spune că oricât de mult te-ai căuta în ce citești, în ce asculți, în întâlnirile cu oamenii pe care vrei să-i vezi, procesul de reîntregire, de facere a teritoriului tău, este un proces personal, este o luptă pe care o duci de unul singur și pe care o câștigi, dacă o câștigi, tot de unul singur. Este miza oricărei cărți în care spui care îți sunt pașii prin teritoriul ales.

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media